-
Je kijkt nu naar de meest recente artikelen over dit onderwerp.
-
Podcast: Avinash Changa over de kansen van Virtual Reality
In deze aflevering van podcast-serie De Namarama Show gaat copywriter en naamexpert Floris Hülsmann in gesprek met Avinash Changa, VR-expert en ondernemer. Wat is de toekomst van Virtual Reality? Welke mogelijkheden komen er nog? Is het een geschikt instrument voor marketing?
-
Podcast: nieuwe Microsoft HoloLens maakt marketing avontuurlijk
Vorige week zondag presenteerde Microsoft de HoloLens 2, een bril waarmee je een holografische piano in je woonkamer zet en kunt bespelen. De nieuwe bril herkent je handen, waarmee je op virtuele knoppen kunt drukken en scenario’s activeert. Je kunt 3D-objecten vastpakken en verplaatsen. De scheidslijn tussen bezit en een projectie, tussen echt en nep vervaagt. Augmented reality is inmiddels meer dan een leuke gimmick. Wat betekent deze technologische ontwikkeling voor marketeers?
-
De onzin van voorspellingen over 2019
Zo aan het begin van het jaar worden we weer overladen met voorspellingen van wat we het komende jaar mogen verwachten. Zelfs Robbert Dijkgraaf waagt zich voor DWDD aan de toekomst. Welke nieuwe trend of technologie gaat dit jaar eindelijk doorbreken? Deze vraag krijg ik als futuroloog regelmatig. Het suggereert dat het mogelijk is om de toekomst te voorspellen of precies vast te stellen wanneer iets doorbreekt. Dat blijft ondanks alle mooie beloftes onmogelijk, hoe verleidelijk het voorspellen ook is.
-
Web Summit leert: generalist is uit, specialist is een held
Mijn eerste jaar Web Summit. Een beetje bleu stapte ik binnen, tegelijk met zeventigduizend mensen. Overweldigend en fantastisch. De sfeer, sprekers, ontwikkelingen en verhalen en heel Lissabon dat in het teken stond van dit congres. Een belangrijk inzicht: je kunt je volledig gek laten maken door alle technologie, maar maak een keuze en specialiseer je daarin. Focus! Vijf tips om te delen.
-
Vernieuwers aan het woord in het Top Names jaaroverzicht 2018
Top Names laat iedere week zien en horen hoe de digitalisering nu in ieder haarvat van de samenleving aanwezig is. Alles is digitaal. Van zorg tot onderwijs tot e-commerce tot sport tot overheid. Jaarlijks schuiven tachtig gasten bij Erwin Blom en Roeland Stekelenburg aan. Het verhaal van 24 van hen is verwerkt in het Top Names 2018 jaaroverzicht.
-
De staat van data-driven marketing in Nederland
Waar staat data-driven marketing en hoe gaat het zich in 2019 ontwikkelen? De DDMA-commissie Data Decisioning & Engagement heeft vakgenoten hierover ondervraagd en deelt nu alvast een aantal inzichten. Daarmee lopen we vooruit op het Data Driven Marketing Onderzoek 2018, dat pas in november volledig wordt gepresenteerd.
-
DMEXCO 2018: zeven takeaways voor elke marketeer
Afgelopen week stond ik op DMEXCO, de grootste technologiebeurs voor marketeers in Europa. In een volle Koelnmesse konden beursbezoekers zich laten inspireren door de nieuwste vindingen van techneuten en de laatste inzichten van marketinggoeroes. In zo’n omgeving kan ik het niet nalaten om ondanks mijn drukke schema als standhouder even een ronde langs de velden te maken. Wat zijn de belangrijkste takeaways van deze belangrijke vakbeurs?
-
Zelf knutselen met Virtual Reality als Lego-blokje
Software en electronica met een focus op virtual reality. Dat is waar Horus zich mee bezighoudt. Het bedrijf, gevestigd in Bedum (Groningen), telt zo’n 30 medewerkers. "Specialisten die het liefst net iets extra’s doen waar wij als team wat zwakker in zijn. Op die manier vind je de juiste mensen als puzzelstukjes. Dat werkt ook voor programmeurs heel motiverend: dat je niet alle kennis bij één of twee mensen hebt, maar dat je met z’n allen veel kunt”, aldus CEO/CTO René Bolhuis. Met resultaat: de Horus-technologie wordt wereldwijd verkocht.
-
Op expeditie naar de toekomst van seks
Op Marketingfacts delen NIMA Register Marketeers hun mening over vakliteratuur. Welke boeken zijn interessant of relevant en wat vinden ervaren marketingprofessionals ervan? We recenseren de meest uiteenlopende marketing-gerelateerde boeken. Deze keer: 'Holy Fuck' van Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens.
-
Nep is het nieuwe echt
Trouwen met een avatar, complete reclamecampagnes met virtuele sterren en concerten van hologrammen. Het fenomeen van virtuele beroemdheden en digitale mensen is niet nieuw: in de jaren negentig werden we al geconfronteerd met Max Headroom. De Gorillaz, bestaande uit vier cartoonkarakters, won een Grammy Award en Terre des Hommes spoorde met Sweetie duizenden sekstoeristen op. Maar nu zijn we aangekomen in het tijdperk waar iedereen de instrumenten heeft om avatars te creëren. Wat gebeurt er met mensen, bedrijven en onze maatschappij als de grenzen tussen de fysieke werkelijkheid en de digitale realiteit vervagen? Hoe weten we straks nog wat authentiek is en wat niet?
-
Echt is het nieuwe nep
Met virtuele beroemdheden, digitale supermodellen en fembots is het duidelijk dat we in een tijdperk terechtkomen waarbij we onze ogen en oren niet langer kunnen vertrouwen. We hebben een cultuur gecreëerd waarin de kopie belangrijker en populairder is dan het origineel. Het echte leven vormt zich steeds meer naar onze collectief gedeelde fantasie. En waarbij verkeerde informatie en memes onze democratie aantasten, toont het tevens de enorme kracht van 'virtueel'.
-
De realiteit van virtual reality-advertenties
Virtual reality (VR) raakt steeds meer verweven in onze maatschappij. Het wordt niet alleen ingezet voor entertainment, het wordt namelijk ook gebruikt voor recruitment, medische doeleinden, onderwijs en sinds vorige week maakt zelfs de politie er gebruik van. Merken zijn al een paar jaar bekend met VR en hebben het als advertentietool in hun communicatiestrategie opgenomen. Maar in hoeverre zijn VR-advertenties eigenlijk effectief voor je merk?
-
Doorbraak in medische toepassing van virtual reality
Wie denkt aan virtual reality, denkt al snel aan achtbanen, racebanen of ander spannend entertainment. Maar het kan ook anders. InMotion VR werkt al vijf jaar aan praktische toepassingen in de fysiotherapie. "Je kunt VR gebruiken om mensen te stimuleren in de virtuele wereld bewegingen te maken die ze in de echte wereld misschien niet zouden maken, omdat ze dan geremd worden door angst of pijn. In VR verdwijnt die grotendeels", aldus oprichter Gert Jan Brok.
-
Van hype naar trainingen: virtual reality als krachtige tool
Een paar jaar geleden was virtual reality de grote hype. Inmiddels is de storm wat geluwd, maar dat wil niet zeggen dat er geen interessante dingen meer gebeuren met VR. Zo werkt Warp Industries uit Delft aan een wereldwijd platform, waarmee gebruikers zelf trainingsvideo’s kunnen maken. “Goede VR maken is best moeilijk. Die realisatie heeft ons gebracht naar de vraag: hoe kunnen we het makkelijk maken?” Adriaan Rijkens, co-founder en CTO van Warp Industries, vertelt.
-
SpinAwards zijn toe aan verandering
De SpinAwards, de vakprijzen voor digitale marketing, zijn voor de twintigste keer uitgereikt. Aan MediaMonks, Vodafone, DDB & Tribal, KPN, VUmc en nog tientallen andere bureaus en klanten. Voor de twintigste keer alweer. De ooit zo 'nieuwe' media zijn dus inmiddels al lang niet zo nieuw meer - ook al komen er elk jaar weer nieuwe trends bij. Ook de SpinAwards zelf gaan nu veranderen: de drie oprichters dragen hun taken over aan een nieuw te vormen bestuur. Wat dat betreft was de twintigste editie een memorabele avond.