-
User experience: zo zorg je voor een optimale, geïntegreerde beleving
Hoe beweeg je je naar een klant- en mensgerichte organisatie? Dan heb je meer nodig dan een op zichzelf staand CX-meetprogramma. Daarom in deze blogserie: vijf typen experience en hoe deze naadloos onderling verbonden moeten zijn voor een wezenlijke transformatie. Het slot: user experience.
-
SEO anno 2020: ga voor UXO
SEO staat voor search engine optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Geloof het of niet, maar bij die betekenis ligt een probleem. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het zwaartepunt van goede SEO moet in 2020 niet meer op de zoekmachine liggen. Toch gaan veel marketeers en ondernemers er zo nog wel mee om: er is te veel focus op de zoekmachine. Deze denkwijze staat succes in de weg, daarom: een nieuw model om 'omdenken' te realiseren: UXO.
-
Future jobs waarop je straks kunt solliciteren
Vergelijk de vacatures van nu eens met die van tien jaar geleden. Zeker weten dat je in de archieven van 2009 geen UX-copywriters, XR-designers en Design Sprint Facilitators tegenkomt. De arbeidsmarkt verandert snel door de exponentiële ontwikkeling van technologie. Wat betekent dat voor jou als vakspecialist, welke vaardigheden worden belangrijk en wat zijn de beroepen van de toekomst? We blikken vooruit met drie voorbeelden van future jobs.
-
5 vergeten webpagina’s en waarom je ze wél moet optimaliseren.
De homepage, productpagina, het winkelmandje en het bestelproces. Dit zijn de pagina’s waar vaak naar wordt gekeken bij website-optimalisatie. Er zijn echter nog veel andere vergeten pagina’s die bijdragen aan een betere merkbeleving en meer conversies. In deel 1 van deze serie geef ik tips voor het optimaliseren van de vergeten out of stock- en de 404-pagina.
-
Feedback: het geheim van succesvolle user onboarding
Als ik aan user onboarding denk, moet ik altijd denken aan het ‘IKEA-effect’. De emotionele achtbaan die je moet doorstaan bij het in elkaar zetten van een IKEA-kast of -nachtkastje. Met het IKEA-effect doelt men vaak op het effect waarbij je meer waarde hecht aan een product dat je zelf hebt helpen maken. Met andere woorden: voor veel mensen is het resultaat bevredigender als je de taak zelf hebt volbracht. Dit is een goede analogie om de toegevoegde waarde te begrijpen van een goed (of geslaagd) proces om gebruikers te laten onboarden in je online dienstverlening of app.
-
Online communities: wat is de meerwaarde van het samenbrengen van mensen?
Je Achterban is de online community voor en door vakmensen, opgericht door CNV Vakmensen. Mensen met een gedeelde passie, expertise of probleem zoeken elkaar op. Ze inspireren elkaar, helpen elkaar of maken samen iets. Dit is oeroud menselijk sociaal gedrag. Door het internet kan dit gedrag nu op grote schaal en rond ieder denkbaar onderwerp ontstaan. Steeds meer organisaties spelen hier op in. CNV Vakmensen koos ervoor om de kern van haar werk naar de digitale wereld te vertalen.
-
Google “AI + UI + I is de toekomst van mobiele ervaringen” #TNWeurope
Over vijf jaar zitten er vijf miljard smartphones in de zakken van mensen overal ter wereld. Dat levert een berg aan persoonlijke data op over dagelijkse activiteiten en de patronen die daarin zijn te herkennen. Google knijpt alvast in zijn handjes wat het allemaal met die data kan doen. Aparna Chennapragada, director of product bij Google, deelde op TNW haar kijk op de mobiele producten van de toekomst en de geheime saus die A.I. en U.I. samen kunnen vormen.
-
Trends in webdesign en user experience
Volgende week vindt in Amsterdam weer Dsgnday plaats, dé conferentie op het gebied van webdesign en user experience. Met (voor designers) bekende sprekers zoals Dan Mall, Simon Collison, Stephen Hay en afgevaardigden van NetLife Research en Adobe Typekit. De talks gaan over wat de designers op dit moment bezig houdt en zijn daardoor lekker praktisch en toepasbaar. Als host van de dag leek het mij interessant om ook digitaal de introductie te doen. En zo, net als eerdere jaren op Marketingfacts en in het Marketingfacts Jaarboek, te kijken naar de huidige trends in web design.
-
Hooked: hoe gebruikers in 4 stappen verslingerd raken aan je app
Toen ik voor het eerst las over het Hook Model van Nir Eyal in zijn boek HOOKED: hoe je mensen 'verslaafd' maakt aan je product, is het een kleine obsessie voor mij geworden. In zijn boek schetst Eyal een model waarmee bedrijven producten kunnen ontwikkelen die mensen niet meer kunnen neerleggen. Het beschrijft vier stappen die ten grondslag liggen aan ‘verslavende’ technologie. Het Hook Model is daarom zeer bruikbaar voor mobiele marketingcampagnes, omdat het kan helpen app-betrokkenheid en gebruikersretentie te verbeteren.
-
AI is de nieuwe UI
Slimme virtuele assistenten, steeds geavanceerdere algoritmes en de groeiende berg aan persoonlijke en contextuele data waar in gegraven kan worden: intelligente software is de nieuwe gebruikservaring.
-
Vijf UX-managementuitdagingen voor 2015
Wat zijn de actuele uitdagingen voor bedrijven die de ultieme gebruikerservaring mogelijk willen maken? Waar loopt de UX-manager in 2015 tegenaan? Twaalf UX-managers van Nederlandse bedrijven noemen de belangrijkste uitdagingen en ontwikkelingen waar zij zich voor geplaatst zien.
-
Waarom user-centered design de toekomst is
De middelen om zelf aan de slag te gaan met het ontwerpen en bouwen van een website of app zijn toegankelijker dan ooit. Iedere dag komen er tools op de markt die het voor de gewone consument makkelijk maken om professioneel ogende producten te maken. Als internetbureau maak je hiermee niet het verschil. Verschil maken we door de gebruiker centraal te stellen en dingen te maken die zodanig aansluiten op de behoeften dat niemand meer zonder kan.
-
Design for failure - or perfection?
Als online professional, zowel aan klant- als bureauzijde, wil je graag ‘mooie dingen’ maken. Developers maken graag applicaties die optimaal werken, designers maken graag interfaces die er op alle schermen goed uitzien en marketeers maken graag online diensten die converteren. En we willen de dingen graag goed doen. Planmatig en met de nodige milestones om de kwaliteit te bewaken en deliverables goed te keuren. De vraag is nu of dit de goede weg naar het beste werk is. Het gezegde dat er "vele wegen naar Rome leiden" doet vermoeden van niet. Wij verkennen daarom graag de weg tot het beste ontwerp. En liefst met vallen en opstaan. Dat vergt wel een andere ontwerpcultuur. Zowel aan bureau- als aan klantzijde. Een cultuur waarin de eindgebruiker en het experiment centraal staan.
-
Verwachtingen verkopen WebTV naar beneden bijgesteld
In de toekomst kan alles een display zijn. Zo ver zijn we echter nog lang niet. Voorlopig blijft het nog bij het voorzichtig doorontwikkelen van connected cars of smart wearables en displays in spiegels en ramen. Dichter bij huis is de connected TV. Het was al weer een flinkte tijden geleden sinds ik voor het laatst wat cijfers had gezien. Daarom klopte ik afgelopen week aan bij GfK aan voor een update van de (verwachte) verkopen van WebTV's.
-
Connected TV: De huidige stand van zaken
Dat TV-kijken aan het veranderen is, hoeft geen betoog. Iedereen kent inmiddels producten en diensten als Uitzending Gemist, Apple TV, Netflix en interactieve TV. In een serie van vier blogposts zal ik een overzicht geven van de verschillende aspecten van het veranderende televisielandschap: devices, gebruiksmomenten, aanbieders, verdienmodellen en de waardeketen van video. Vandaag trap ik af met een overzicht van de nieuwe vormen van TV-kijken.