-
Social media monitoring met sentimentanalyse? Liever niet!
Consumenten praten online graag en veel over merken. Zo delen ze positieve ervaringen met een merk via social media, maar klagen ze ook graag over slechte ervaringen. Als je systematisch in de gaten wil houden wat klanten online over jouw merk vertellen – zodat je mogelijk via webcare deel kan nemen aan de conversatie – bestaat er eigenlijk geen andere mogelijkheid dan gebruik te maken van één van de velen social listening-tools.
-
Van data naar inzicht
Dichter bij je doelgroep dankzij social data
De doelgroep. Voor veel communicatieprofessionals en marketeers is het een - terechte - obsessie in het opstellen van hun marketingcommunicatiestrategie. Met uitgebreide kennis van je publiek heb je immers goud in handen. Je weet zo precies waar je ze kunt bereiken, wanneer ze vatbaar zijn voor je boodschap en wat ze interessant vinden. Zonder ruis je product aan de man krijgen, dat is het ultieme doel. Het probleem: die informatie schud je niet zomaar uit je mouw. Wat is nu de beste manier om je doelgroep zo goed mogelijk te leren kennen?
-
Online reputaties 2017: kleine ziekenhuizen winnen van de grote medische centra
Opinies, nieuws, vragen en klachten zijn steeds vaker online te vinden. In een sector die draait om zorg, is het daarom niet meer dan logisch dat ziekenhuizen er ook op social media voor hun patiënten willen zijn. Maar hoe presteren ziekenhuizen daar? Welke ziekenhuizen worden veel besproken en online gewaardeerd? Wij onderzochten hoe 78 Nederlandse ziekenhuizen ervoor staan op social media.
-
5 vragen aan: Liesbeth Aarssen, EY
Elke maand stel ik 5 vragen over (social)mediamonitoring (SMM) aan een expert op het gebied van communicatie en reputatiemanagement. Deze maand: Liesbeth Aarssen, PR-manager bij EY.
-
5 vragen aan: Eric Bosman, GVB
Elke maand stel ik 5 vragen over (social)mediamonitoring (SMM) aan een expert op het gebied van communicatie en reputatiemanagement. Deze maand: Eric Bosman, public affairs manager bij de Amsterdamse stadsvervoerder GVB.
-
5 vragen aan: Martin de Boer, Corendon
Elke maand stel ik 5 vragen over (social)mediamonitoring (SMM) aan een expert op het gebied van communicatie en reputatiemanagement. Deze maand 5 (of eigenlijk: 6) vragen aan Martin de Boer, marketing director bij Corendon, inclusief alle labels, zoals Karin's Choice, Maris Life, Stip Reizen, én aan zijn collega Daisy Homoet-Mijnals, pr-manager.
-
Webcare & Monitoring
Monitoring & webcare: wat staat ons te wachten in 2017?
De eerste vrieskou is een feit en daarmee naderen we ook het einde van het jaar 2016. Een hectisch jaar waarin Nederland ontbrak op het EK in Frankrijk, Trump werd verkozen tot de nieuwe president van Amerika, de naam Sylvana bij iedereen wel een discussie opwekt en virtual reality, met de verschijning van verschillende VR-brillen, zich razendsnel heeft ontwikkeld. Ook op het gebied van socialmediamonitoring en webcare hebben er in 2016 een aantal interessante verschuivingen plaatsgevonden. Ik blik vooruit en zet de belangrijkste trends voor 2017 op een rijtje die in mijn beleving een hele grote rol gaan spelen voor zowel de Nederlandse als internationale markt.
-
5 vragen aan: Ruurd Jansen, NS
Elke maand stel ik 5 vragen over (social)mediamonitoring (SMM) aan een expert op het gebied van communicatie en reputatiemanagement. Deze maand: Ruurd Jansen, senior reputatie- & brand-analist bij NS.
-
5 vragen aan: Marie-Paule Fritschy, OLVG
Elke maand stel ik 5 vragen over (social)mediamonitoring (SMM) aan een expert op het gebied van communicatie en reputatiemanagement. Deze maand: Marie-Paule Fritschy, contentspecialist bij OLVG, hét stadsziekenhuis van Amsterdam.
-
Influencermarketing
Influencer marketing voor frikandellen: socialmediamonitoring in 6 stappen
Influencermarketing heeft in 2015 flink aan populariteit gewonnen. Wanneer we kijken naar de term influencer marketing en hoe vaak deze term besproken is in de data van Buzzcapture, zien we een duidelijk stijgende lijn vanaf begin 2015 onder Nederlanders. Diverse bureaus starten een aparte tak met een specialisatie in influencer marketing, andere bureaus focussen zich enkel en alleen op het vakgebied, een tak van sport die niet over het hoofd gezien mag worden.
-
Influencermarketing
Hoe je de perfecte influencer vindt via social media
Je wilt graag influencers inzetten om merkbekendheid en -retentie te verbeteren? Een goed idee, maar waar moet je beginnen? In dit artikel lees je welke stappen je moet zetten om de perfecte influencers te vinden voor jouw doel en hoe je ze kunt bereiken.
-
Zo kun je als woordvoerder een socialmediastorm zien aankomen
De online reputatie van een organisatie kan tegenwoordig van allerlei kanten worden bedreigd. Als woordvoerder ben je verantwoordelijk voor de externe communicatie binnen een bedrijf, maar toch kun en wíl je niet alle mediabronnen in de gaten houden. Dankzij een goede voorbereiding kun je een mediastorm toch zien aankomen. In dit blog een aantal voorbeelden.
-
Socialmedia-analyse toont opnieuw afvallers Wie is de Mol
Dit jaar is het monitoringtool Buzzcapture opnieuw gelukt om via een (social)media-analyse een aantal afvallers van het populaire tv-programma ‘Wie is de Mol?’ op te sporen. Voor het derde jaar op rij wordt via een analyse aangetoond hoe moeilijk het is om het verloop van vooraf opgenomen programma's stil te houden. Door de opnameperiode op te sporen, is te achterhalen welke deelnemers vervroegd teruggekeerd zijn naar Nederland. Pas wel op: spoiler alert!
-
Twitter favoriete socialmediakanaal van Nederlandse gemeenten
Van alle 393 Nederlandse gemeenten is 98 procent actief op Twitter, 75 procent op Facebook en 13 procent op Instagram. Dit blijkt uit de Gemeentenindex van meest actieve gemeenten op social media. Bekijk de toplijsten én zoom in op jouw gemeente in dit blog.
-
Toine Verheul (Coosto): “Wij monitoren online content in 200 landen in 150 talen”
Toine Verheul droomde over het opzetten van een bedrijf waarmee hij de nummer één van de wereld kon worden. Dat werd Coosto. Het bedrijf monitort online content in opdracht van klanten. ”Het begint allemaal met webdata: die moet je goed kunnen crawlen en indexeren want anders valt er weinig te monitoren. Het is ontstaan vanuit een technisch perspectief en dat is nog steeds zo.” Inmiddels worden dagelijks 60 tot 70 miljoen webdocumenten gecrawled. Een groot deel daarvan is redelijk statisch, maar op social media, blogs en fora gebeurt dynamisch veel dat interessant is voor derden.