-
Deze Facebook-update wil je écht niet missen
Bijna dagelijks worden de verschillende sociale media verder vernieuwd. Om als online marketeer voorop te blijven lopen, delen we maandelijks een greep uit de belangrijkste updates. Deze maand staat volledig in het teken van Facebook. Er zijn binnen de Facebook Family of Apps (FFOAS) veel nieuwe ontwikkelingen die de manier van adverteren (weer) drastisch kunnen gaan veranderen.
-
Voorspelling: wordt dit de beste inhaker van 2019?
Het trollenleger van zanger Dotan, de zelfgekozen gele kaart van voetballer Ramos tijdens de Champions Leaguewedstrijd Real Madrid-Ajax, de zin 'Huts a Niffo!' uit het nummer Huts van The Blockparty, het wereldrecord meeste likes op Instagram van @world_record_egg, en de trending topics 'Top 5 Misspellings' op Twitter en '#10yearchallenge' op Twitter en Instagram. Op welke van deze momenten werd het grappigst, mooist, snelst en meest creatief ingehaakt? Wie wint de prijs voor beste inhaker? Een voorspelling, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.
-
LinkedIn Advertising: wat kunnen we verwachten?
Adverteren op LinkedIn roept bij veel mensen een gevoel op als 'veel te duur' of 'veel duurder dan Facebook'. Alles is uiteraard relatief. Het klopt dat adverteren op LinkedIn over het algemeen duurder is dan adverteren op Facebook. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van het netwerk vele malen hoger ligt. Een overzicht van de mogelijkheden met LinkedIn Advertising, plus de nieuwe opties en features die we dit jaar kunnen verwachten.
-
Een vliegende start met Pinterest Advertising
Het duurt niet lang meer voordat Pinterest Advertising beschikbaar is in Nederland en België. Goed nieuws, want het aantal gebruikers in Nederland blijft stijgen. De eerste adverteerders in Nederland zijn al gewhitelist. Op basis van een eerste ervaring hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je binnenkort een vliegende start kunt maken met je eerste Pinterest-campagne. Zo wordt ook jouw merk Pinterest-proof.
-
Social commerce, zo doe je mee
Social media draaien in de eerste plaats om contacten onderhouden, maar de verkoopkant laat zich steeds meer zien op Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Door shoppable feeds, koopbuttons en advertenties met webshop-links wordt social commerce steeds belangrijker in e-commerce. Om dit optimaal in te kunnen zetten, moet je wel de steeds veranderende spelregels van social media weten.
-
WhatsApp opent deuren voor adverteerders
Adverteerders opgelet: WhatsApp is bereid om de deuren open te zetten voor adverteerders. In de nieuwe servicevoorwaarden geeft WhatsApp aan meer te gaan samenwerken met Facebook, om zo de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Interessant voor marketeers, maar hiermee breekt het bedrijf wel een belangrijke belofte.
-
Stand van zaken: data-integratie tussen programmatic display en social advertising
Social en programmatic display advertising zitten in de lift. Binnen de totale ad spend van digitale marketing in Nederland in de eerste helft van 2017 (onderzoek van IAB en Deloitte) liet social media advertising een groei van +45% zien en inkoop via programmatic exchanges kende een groei van +22%.
Twee ontwikkelingen die de online advertising markt opstuwen in een enorme groei, maar tegelijkertijd geen synergie kennen. Toch zijn er nu meer mogelijkheden dan ooit en begint de roep van de consument tot minder irriterende en meer relevante advertenties steeds groter te worden. Tijd om er wat mee te doen, dit is waarom en hoe.
-
Dit is waarom Facebook zo zenuwachtig wordt van Snapchat
Stories. Snapchat begon hiermee, Instagram kopieerde het, Facebook test het en Whatsapp biedt deze feature sinds vorige week ook aan. Facebook (eigenaar van Instagram en Whatsapp) heeft openlijk toegegeven dat dit is overgenomen van Snapchat, maar toch lukt het vooralsnog niet om Snapchat omver te krijgen. Waarom is Snapchat zo’n grote bedreiging voor Facebook?
-
Nieuwste ontwikkeling op Twitter: eventtargeting
Dat het niet al te goed gaat met Twitter, is bekend. Het platform voor het adverteren is (misschien wel noodgedwongen) volop in ontwikkeling. De eerste nieuwe feature na het opstappen van oud-CEO Dick Costolo is een feit: het is nu mogelijk jouw doelgroep te bereiken door middel van het targeten op events.
-
Drie strategieën om social marketing spannend te houden
Toen de eerste Nederlandse socialmediamanagers hevig tekeergingen op Hyves, zat ik als tiener nog op de middelbare school. 10 jaar later en een paar scholen en sociale platformen verder, is social marketing een ingeburgerd vakgebied geworden. Het ’gewoon’ worden van een vakgebied gaat vaak gepaard met een ‘zo-doen-we-het-altijd’-uitvoering. Dit gaat ten koste van de effectiviteit van social marketing. Voor social marketing is het belangrijk dat we het vakgebied spannend houden!
-
Socialmedia-advertenties worden lachwekkend
Ik heb een nieuwe hobby: inhakken op socialmedia-advertenties. Nou ja, alleen die van LinkedIn dan. Maar daar kan het ook, want bij de advertenties van LinkedIn kun je gelukkig comments plaatsen, bij die van Facebook is dat vakje vaak weggewerkt. En die advertenties van LinkedIn vragen er ook een beetje om, daar zie je mooi dat de merken die het totaal niet begrijpen de meeste bagger over zich heen krijgen: "Waarom heet het sponsoring als het gewoon ordinair reclame is? Annoying......." Ik schaam me trouwens ook helemaal niet om mijn hobby, want zoals ik het zie, betaal ik er ook gewoon voor. Ik heb een premium-account van LinkedIn en tot mijn verbazing krijg ik dan toch gewoon reclame te zien, vrij uniek in internetland. Maar ik besef nu dat LinkedIn me een plezier doet hiermee. Want socialmedia-advertenties zijn eigenlijk gewoon een nieuwe vorm van humor.
-
Facebook lanceert mobiel advertentienetwerk
Vandaag organiseerde Facebook voor het eerst sinds jaren weer haar developers conference f8. Deze editie stond volledig in het teken van mobile en ze presenteerden een aantal belangrijke nieuwe toepassingen. De meest in het oog springende was de introductie van het Facebook Audience Network, een mobiel advertentienetwerk dat developers helpt om (meer) geld te verdienen aan hun app en adverteerders om het juiste publiek te vinden voor hun advertenties.
-
Facebook onmisbaar in mobiele strategie
Dat het gebruik van smartphones en tablets toeneemt, is geen geheim. Ruim 72 procent van de Nederlandse consumenten is in het bezit van een smartphone of een tablet. Hiermee wordt het belang van een multi-screen-strategie onderstreept. Dit is een trend die organisaties en ook marketeers ook zien. Bij veel organisaties is mobile nog nauwelijks geïntegreerd in de marketingmix. De grotere sociale netwerken zien deze trend ook en genereren al een groot gedeelte van hun omzet uit mobile door adverteerders tools aan te bieden waarmee zij de consument kunnen bereiken. Onlangs bracht Facebook het bericht naar buiten dat mobiele devices verantwoordelijk zijn voor 53 procent van de inkomsten. Dit gedrag biedt veel mogelijkheden voor de marketeer, maar welke mogelijkheden zijn dit dan en hoe zet je ze in?
-
Facebook en Google doen online-advertentiemarkt met 8,4 procent groeien
De totale online-advertentiemarkt is in 2013 gegroeid met 8,4 procent. Deze groei is bijna geheel veroorzaakt door internationale spelers als Google en Facebook. Dit blijkt uit de Online Ad Spend Study 2013 en uit een rapport over programmatic trading, beide uitgevoerd door Deloitte in opdracht van IAB Nederland. Automated trading zit ook flink in de lift, de omzet groeide met 35,5 procent ten opzichte van vorig jaar.
-
Bouwen op gehuurde grond, so what?!
Er is de afgelopen maanden veel gezegd en geschreven over social (en met name Facebook) en 'het bouwen op gehuurde grond' - oftewel: het ontwikkelen van een presence via social media. Over het feit dat het organisch bereik op Facebook steeds kleiner wordt en dat Facebook het daarmee met name kleine bedrijven moeilijk maakt. Het hebben van een Facebookpagina is alsof je een winkeltje huurt van Mark Zuckerberg in zijn winkelstraat. Je bouwt aan je klantenbestand en deelt loyalty kaarten uit, maar Mark kan op een dag zomaar besluiten om minder verkeer door je winkelstraatje te sturen. Onder andere Jon Loomer, Gigaom en de Copyblogger schreven hier al eerder over. Waarom moet je eerste betalen om fans aan je te binden en vervolgens ook nog eens om ze te bereiken. Dat is toch raar?