-
RSS is stervende
RSS is dood. Dat is wat door sommigen al enige tijd wordt geroepen. En nu lijkt dat ook echt concreet te gebeuren. Volgens de New York Times willen we hapklare updates als het even kan in maximaal 140 karakters. Plat gezegd; bloggen ligt al op het kerkhof dus en als je het nieuws van afgelopen dag mag geloven ligt RSS er binnenkort naast mede dankzij Twitter en Facebook.
-
Nieuwe RSS feeds van NU.nl en SEO
De RSS-feeds van NU.nl zijn sinds deze week interessanter geworden, zeker voor SEO-doeleinden. Waar eerst iedere hoofdcategorie een eigen RSS-feed had, kan dat nu voor ieder willekeurig keyword (zie hier). Mede dankzij de nieuwe Caffeine-update van Google (het gerucht gaat dat er meer nadruk zal liggen op real-time search) is het ook best handig om wat meer aandacht te besteden aan de ‘freshness’ van je website… Twee prima aanleidingen voor dit artikel dus.
-
Welke RSS reader gebruik jij eigenlijk?
Het is al weer ruim 1,5 jaar geleden dat ik met enige regelmaat schreef over RSS-readers. Enerzijds omdat RSS (Really Simple Syndication) voor mijn inmiddels net zo gewoon is als bijvoorbeeld e-mail of SMS. Anderzijds omdat ik het idee heb dat er de laatste jaren ook niet zo heel veel ontwikkelingen meer zijn op het gebied van RSS-readers.
Toch blijkt dat nog veel internetgebruikers niet of nauwelijks weten wat RSS is en hoe je dit kunt gebruiken. Deels heeft dit te maken met de verschuiving in de manier waarop RSS wordt gebruikt. Tot voor enkele jaren moest je als internetgebruiker nog wel wat handelingen verrichten om RSS te gebruiken. RSS-reader installeren, RSS-feeds opzoeken en dan de bijbehorende links kopieren naar je RSS-reader. Vandaag de dag zie je dat veel gebruikers gebruik maken van de geintegreerde RSS-reader van Internet Explorer, Outlook of Firefox. Daarnaast zijn persoonlijke startpagina’s als iGoogle (Google Persoonlijke Homepage) of Netvibes, die voor een belangrijk deel zijn gebaseerd op RSS-feeds, enorm populair.
-
Mis niets van de Ziggo soap met email en RSS
De media vallen sinds 15 mei over het nieuwe fusiebedrijf Ziggo heen. Dat de introductie niet helemaal vlekkeloos verliep is iedereen wel duidelijk. Vooral voor de klanten van Ziggo. Ik ben er daar eentje van. Zoals Marco al eerder schreef: Ziggo gaat heel goed luisteren naar zijn klanten en zal ze de producten en diensten aanbieden die de consument vraagt. Het bedrijf zal een gewillig oor zijn voor de vragen en problemen die deze klant zou kunnen hebben.
Maar welke klant vraag ik mij af. Nieuwe klanten en bestaande klanten? Na een maand is er in ieder geval al een jongensboek te vullen met spannende gebeurtenissen uit het leven van Ziggo. Je kunt je zelfs abonneren op een heuse Ziggo emailnieuwsbrief of RSS feed. Zo ben je altijd op de hoogte van wat Ziggo meemaakt in de boze buitenwereld.
-
RSS goed voor Zoekmachine Marketing, of toch niet?
Dat hangt er uiteraard geheel vanaf hoe je RSS inzet voor je bezoekers en mede voor de traffic die het je kan opleveren via de vele RSS distributiekanalen die het internet tegenwoordig rijk is. Via Twitter werd er enige tijd geleden gesproken over de verandering in bezoek vanuit zoekmachines op marketingfacts.nl ten opzichte van vorig jaar. Het lijkt te zijn afgenomen en dat is vreemd aangezien de site een goede PageRank heeft en dagelijks nieuwe content produceert. Een snelle analyse liet al snel zien dat het probleem wel eens kon komen doordat er duplicate content ten gevolge van RSS verschijnt in de resultaten van de zoekmachines.
Als voorbeeld:
-
Hoe ver mag je gaan met de RSS-feed van anderen?
Moet eerlijk zeggen dat het mij nog niet eens was opgevallen maar na berichten van Yme Bosma en Frank Meeuwsen ben ik toch maar eens gaan kijken. Stillpoint Media, o.a. initiatiefnemer van eKudos, heeft al een geruime tijd een handig overzicht met headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen: Original Signal. Het maakt daarbij gebruik van de RSS-feeds van de nieuwsbronnen.
Tot zover allemaal prima, daar zijn RSS-feeds immers mede voor bedoeld. Echter, sinds kort plakt Original Signal ook advertenties (via Google Adsense) aan de berichten (zie screenshot). Voor zover ik weet heeft original Signal daar de auteurs geen toestemming voor gevraagd en zowel Yme als Frank vragen zich dan ook af of dit binnen het citaatrecht valt.
-
RSS is Awesome!
Sage Lewis van WebMarketingWatch.com is een ware RSS evangelist. In bovenstaande video vertelt hij laaiend enthousiast over RSS en waarom jij het ook moet gaan gebruiken. Hoeveel internetters heb jij al kunnen bekeren tot RSS?
-
RSS in Vlaanderen en Nederland
Bernard Mukarubibi is derdejaars student grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool in België. Hij is bezig met zijn eindwerk en heeft daarvoor RSS als onderwerp gekozen. Half mei reis ik af naar Mariakerke om zijn eindpresentatie bij te wonen. Als externe promotor wil ik je vragen een korte online vragenlijst in te vullen. Bernard wil daarmee een beter beeld krijgen van het feedaanbod in Vlaanderen en Nederland. De eerste resultaten zijn inmiddels binnen.
-
Feedburner geeft inzicht in RSS-gebruik
Eerder deze maand werden site-eigenaren die het RSS-gebruik meten verrast door een enorme toename in het aantal RSS-abonnees. De reden daarvoor bleek het simpele feit dat Google vanaf dat moment de individuele RSS-abonnees liet zien. In de reacties op dit weblog werd al gespeculeerd over de gevoelige tik die Google daarmee uitdeelde aan met name Bloglines (Ask), tot voor kort marktleider onder de webbased RSS-readers (zie bijv. gebruik RSS-readers eind 2005).
Gisteren publiceerde Feedburner nieuwe cijfers over het RSS-gebruik. Feedburner is wereldwijd één van de meest gebruikte RSS-statistiekenprogramma’s en meet op dit moment ruim 600.000 RSS-feeds afkomstig van bijna 350.000 weblogs, uitgevers en podcasters. Feedburner merkt terecht op dat er verschillende manieren zijn om de populariteit van een RSS-reader te bepalen (aantal abonnees, aantal views of aantal doorkliks). Welke criteria je ook kiest, het is duidelijk dat de kleine spelers steeds meer worden verdrongen door Google, Yahoo! en Microsoft. Het gevecht om de RSS-lezer lijkt definitief te zijn begonnen!
-
Google laat aantal RSS-abonnees zien
Zag vanmorgen wel dat mijn RSS-teller een extreem hoog aantal RSS-abonnees aangaf, maar dacht eerlijk gezegd dat het een tijdelijke glitch was van het RSS-statistiekenprogramma Feedburner. Via Arnoud weet ik nu dat Feedburner sinds dit weekend ook het aantal individuele RSS-abonnees via Google applicaties, zoals de Google Reader en Google Personalized Homepage, weergeeft.
Voor Marketingfacts betekent dit een toename met ca. 1,600 RSS-abonnees (32%) en daarmee zitten we inmiddels op een totaal van ruim 5,000 RSS-abonnees. Bloglines is nu niet meer de meest gebruikte RSS-reader maar volgt met ca. 900 RSS-abonnees (17%) op de tweede plaats. Daarna komen Netvibes en Firefox Live Bookmarks met resp. ca. 500 (10%) en 450 RSS-abonnees (9%). Het Windows RSS platform staat met ca. 150 RSS-abonnees op de achtste plaats. Het is duidelijk dat de laatste maanden de desktop RSS-readers zoals RssReader, FeedReader en FeedDemon aan marktaandeel verliezen ten opzichte van een jaar geleden.
-
‘Al 3 miljoen Nederlanders weten wat RSS is!’
Zowel vaksites als Adformatie en Twinkle en vakblogs als Adforesult en Molblog publiceerden gisteren het persbericht ‘RSS onbekend bij Nederlanders’ dat namens NationaleVacaturebank.nl was uitgestuurd door Lensink Van Berkel Communicatie. In het persbericht de conclusie dat bijna 70% van de Nederlanders niet weet wat RSS is en slechts 7% gebruik maakt van deze functionaliteit. Bijna een kwart van de respondenten weet wel wat RSS is, maar gebruikt het niet. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gehouden onder 774 consumenten.
Nu zullen vakgenoten die de literatuur over RSS bijhouden niet echt verbaasd zijn over deze resultaten. Het is immers al geruime tijd bekend dat het merendeel van de internetgebruikers niet weet wat RSS is, maar dat steeds meer mensen het al dan niet bewust wel steeds meer gebruiken. Steeds meer sites zullen ervaren dat hun sitetraffic afkomstig is via RSS. Direct doordat mensen zich abonneren op de RSS-feed of indirect doordat andere sites gebruik maken van de RSS-feed en de content (deels) aanbieden. Voor Marketingfacts ligt het percentage bezoekers via RSS inmiddels op ca. 30 procent.
-
Kan ik nog zonder RSS-feeds?
Eerder deze week is mijn FeedDemon RSS-reader gecrashed en om de één of andere reden was ik al mijn feeds kwijt. En geloof het of niet, ik had de afgelopen jaren met zorg ruim 2.500 feeds verzameld. Recentelijk nog had ik die allemaal netjes ingedeeld in verschillende rubrieken op basis van aandachtsgebied en prioriteit. Ik was deze week te druk met een aantal andere zaken dat ik nog geen tijd heb gehad om mijn reader weer te vullen. Een flinke klus omdat mijn meest recente backup alweer van vorig jaar zomer is.
De afgelopen dagen heeft mij in ieder geval geleerd dat ik niet meer zonder feeds kan. Ik ben in mijn werk voor Marketingfacts maar ook in mijn contacten met heel veel bloggers, sterk afhankelijk van mijn feeds. Voor mijn gevoel loop ik nu dus ook dagen achter op het nieuws en ben ik even afgehaakt bij het leven van veel vrienden. Tijd om weer snel mijn reader te installeren en te vullen.
Een mooi moment om eens te kijken of een desktop RSS-reader als FeedDemon nog wel het meest ideaal is voor mijn behoefte. Volgens een recente poll van Read/WriteWeb (via Fred Zelders) blijkt dat de populariteit van de Desktop RSS-reader aan het afnemen is. Met 55% blijken webbased RSS-readers zoals Bloglines, Google Reader, Rojo, etc. veruit het meest populair. Het mooiste zou zijn als ik snel kon wisselen tussen mijn desktop RSS-reader en een webbased reader. Iemand suggesties?
Een veel grotere klus zal zijn het terugvinden van al die feeds die ik in de loop der jaren netjes had verzameld en gerubriceerd. Gelukkig hebben we sinds kort de Marcom Top 100 waar ik ook een OPML-bestand kan downloaden en op die manier in een klap alle Nederlandse marketing en communicatie blogs in mijn reader kan plaatsen. Maar waar vind ik die andere interessante feeds? Iemand suggesties voor goede OPML-bestanden?
-
Welke RSS tools en diensten gebruik jij?
Nicolo Canali geeft op de weblog Masternewmedia.org een overzicht van RSS tools en diensten. Daarbij is ondescheid gemaakt in tools en diensten waarmee je- RSS-feeds kunt maken van sites die nog geen RSS ondersteunen (ook wel scraping genoemd) zoals Ponyfish, Feeds2Be, RSSpect, Feed43, Feedtier
- RSS-feeds kunt maken als je geen website hebt zoals FeedXS en LinkRSS.
- RSS-feeds kunt mixen in zgn. nieuwsradars of master feeds zoals Feed Mix en Blastfeed.
- RSS-feeds kunt ontvangen via je favoriete IM-tool zoals InstantFeed, Feed Crier en Anothr.
- RSS-feeds kunt converteren in andere formaten zoals xFruits en Feedo Style.
- kunt veranderingen van webpagina's kunt tracken en monitoren via RSS-feeds zoals Feedwhip.
- RSS-feeds kunt filteren van ongewenste content zoals Feed Rinse.
- een eenvoudige help-pagina kunt genereren om lezers zich te laten abonneren op je RSS-feed zoals FeedPass.
- cyclische RSS-feeds kunt genereren zoals FeedCycle.
- RSS-feeds kunt klaar zetten voor toekomstige publicatie zoals FutureRSS.
- de status van je RSS-feeds kunt tracken en monitoren zoals Feedlinx.
-
Microsoft en RSS, tja…
Ik schreef al eerder een stukje met de titel: Microsoft snapt het echt niet, waarop veel commentaar kwam over mijn Microsoft bashing. Voor de helderheid: ik ben zeker geen apple fan (net zo’n rampzalig bedrijf, zeker gezien de koppelverkoop nu tussen de iPOD en iTunes) en hoewel ik Open Source wel een warm hart toe draag zou ik me zeker geen OS fan of geek willen noemen. Het is gewoon zoals de Three Dead Trolls In A Baggie zingen: Every OS Sucks (een MP3 zeer de moeite waard).
Maar deze week werd bekend dat Microsoft in 2005 al patent aanvragen heeft ingediend op de technology onderliggend aan RSS. Want wat IBM inmiddels begrepen heeft (als iets open en toegankelijk is, is het veel meer waard dan als het gesloten is en iemand er rechten op heeft), dringt bij Microsoft niet door. Dus mijn stelling blijft: ze begrijpen het nog steeds niet.
-
Wat is de trend in RSS-gebruik?
Wie de discussie naar aanleiding van de top-100 Nederlandstalige marketing & communicatie blogs heeft gevolgd, heeft in een reactie van Paul van Veenendaal een handige Feedburner Graph van Joost de Valk kunnen ontdekken.
Op basis van de RSS-statistieken van Feedburner maakt deze tool een trendgrafiek van de weekgemiddelden over de laatste 12 maanden. Wat je daarvoor nodig hebt is niets anders de FeedburnerID van een website (uiteraard alleen als deze site ook Feedburner gebruikt voor het bijhouden van de RSS-statistieken). Zo kun je via deze tool dus eenvoudig de trendgrafiek maken voor bijvoorbeeld Marketingfacts, Frankwatching, Brickmeetsbyte of Mediaonderzoek.
Aardig is dat in de trendgrafiek van Marketingfacts een dip is te zien die is veroorzaakt door de recente problemen met Bloglines. Om de één of andere reden kregen recentelijk de gebruikers van Bloglines de Marketingfactsfeeds niet meer te zien. Probleem is inmiddels opgelost en de stats laten ook weer netjes een gemiddelde zien van ruim 2,500 unieke lezers per dag. Uit eigen bronnen weet ik dat Marketingfacts op maandag en dinsdag vaak boven de 3,000 unieke RSS-lezers zit; gedurende de week neemt het aantal lezers af met een minimum in het weekend van rond de 2,500 unieke lezers.