-
Wat leert het eerste grote podcast-onderzoek van Nederland ons?
Podcasts zijn een media-hype, maar is het zelf ook een effectief medium? Bij gebrek aan Nederlandse podcast-cijfers was dat altijd speculeren, maar nu is er eindelijk een groot onderzoek van eigen bodem. Daarin worden populaire aannames over het medium bevestigd, maar ook ontkracht. Een van de uitkomsten: luisteraars van podcasts hebben geen moeite met reclame in uitzendingen. Leerzaam voor wie podcasts zakelijk wil inzetten.
-
Podcast: Jente Kater over de kracht van de stem
Voicebooking: geen heel originele naam, maar hij zegt wel precies wat het bedrijf doet. Het boekt stemmen voor je. Een voordelige manier om aan een professionele voice-over te komen voor je video of radioreclame. Met klanten (en stemmen) uit de hele wereld, van Nederland tot Abu Dhabi. Jente Kater, oprichter van Voicebooking.com, vertelt in deze podcast alles over hoe je met de juiste stem en de juiste intonatie je publiek kunt raken.
-
Hoe is het audio-landschap veranderd in 2025?
“Sound Matters: the Future of Audio.” Dat was afgelopen maand het thema van de internationale conferentie Radiodays Europe. Interessant, want het radiolandschap ontwikkelt zich stormachtige door de opkomst van podcasting en online radio. Laat er nou net een Nederlandse podcast zijn gemaakt met een terugblik op dit event. Deze Radio Podcast is onze luistertip van deze week. Lees hier waarom.
-
Zo verbeter je de SEO van jouw podcast
Uit recent onderzoek van MeMo² blijkt dat 2,2 miljoen Nederlanders luistert naar podcasts. Podcasts zijn nog nooit zo populair geweest. Verklaring: radioconsumptie neemt snel af, met name onder jongeren. Podcasts vormen een impactvol alternatief om contact te leggen met de doelgroep. Een selectief bereik kan eenvoudig worden behaald door distributie via eigen en betaalde mediakanalen zoals Spotify, Facebook of Soundcloud. Maar hoe maak je podcasts vindbaar? Met podcast-SEO.
-
Tv en radio zijn (nog niet) dood
Tv is dood en radio ligt ernaast. Het wordt anno 2019 zo makkelijk door iedereen geroepen. Zoals zo vaak in medialand liggen de feiten veel genuanceerder. We maakten een rondje langs de velden. "Iedereen die roept dat tv dood is of dood gaat, doet dat vanuit zijn eigen agenda. Het zijn vooral digitale partijen die op zoek zijn naar tv-budgetten."
-
Weerzin tegen reclame-overload is niet de grootste dreiging
Het epische gevecht om in ons hoofd te komen. Dat is de ondertitel van het boek 'The Attention Merchants' van Tim Wu. Al vanaf het ontstaan van reclame draait het allemaal om het verkopen van onze aandacht aan adverteerders. Er zijn steeds minder plaatsen en momenten waarbij onze aandacht niet te koop is. Dat leidt tot meer weerstand. Maar de werkelijke bedreigingen voor reclame zijn versnippering van aandacht en 'geconditioneerde onverschilligheid'.
-
Beste 100%NL, kunnen we vrienden worden?
Merkstrateeg Diederick Janssens heeft een missie: ook professionele organisaties hebben vrienden nodig, om gehoord, gezien, gewaardeerd en gesteund te worden. Wil je volgers als bedrijf, dan moet je socialer worden. Wil je fans, dan zinniger. Voor vrienden moet je menselijk zijn. Daarom schrijft hij wekelijks een persoonlijke brief aan een bedrijf of instantie, om hun marketing en non-verbale communicatie te spiegelen aan sociaal en menselijk gedrag. De vraag aan elke organisatie: kunnen we vrienden worden?
-
Digitale radio biedt steeds geavanceerder bereik
We kennen radio als massamedium, maar digitale radio wordt in de marketingstrategieën nog wel eens vergeten en onderschat. Vaak is de inkoop van digitale radio onderdeel van de grotere media-inkoopdeals en wordt er niet altijd optimaal gebruik gemaakt van de voordelen en mogelijkheden. Zonde! Gelukkig schieten de praktijkcases als paddenstoelen uit de grond, ook niet gek als je kijkt naar de mogelijkheden en kansen die de recente én aankomende ontwikkelingen van digitale radio met zich meebrengen.
-
Zo maak je de allerbeste podcast
Je hebt geen keuze: je kunt als rechtschapen professional niet meer om het fenomeen podcast heen. Doorgebroken in 2017 en op jacht om nog meer mensen te binden. Voor vakidioten wemelt het van de podcasts over tech, startups, marketing en communicatie. What does it take om de harten en oren van luisteraars te veroveren? Wie beter te vragen dan Mark Schoones, creative director bij Wayne Parker Kent en een van de mannen van The Brief (podcast-winnaar bij de Grand Prix Content Marketing), en Jos Govaart, eigenaar van pr-bureau Coopr en een van de drijvende krachten achter de podcast Connect.
-
Online audio-advertising: nog steeds toekomstmuziek?
Deze zomer werd de start van programmatic audio in Nederland groots aangekondigd. Nadat dit al mogelijk was via Spotify, kan vanaf dit moment ook via OMX (OMS) programmatic audio worden ingezet. Deze ontwikkelingen lijken aan te geven dat online audio advertising hot is. Maar niets lijkt minder waar. Waarom wordt online audio (al dan niet programmatic ingekocht) nog niet massaal ingezet, terwijl zijn offline broertje nog steeds populair is? En waarom vind ik dat we de potentie van online audio beter moeten benutten?
-
Hoort online radio thuis in je performance-campagne? [case]
Traditionele radio is net zo (on)meetbaar als advertenties in krant of tijdschrift. Je koopt voor een behoorlijk bedrag GRP’s (gross rating points) in en je radiospot wordt de ether in gezonden. De algemene aanname is dat radio een krachtig activerend middel is. Maar of dat waar is, en in hoeverre je FM-spot een bijdrage leverde aan je totale campagne, was tot niet al te lang geleden giswerk. Daar komt nu verandering in.
-
Radioreclame, (hoe goed) werkt dat eigenlijk? Een eerlijke case
De afgelopen driekwart jaar zijn we volop aan het experimenteren geweest met radiocampagnes. Voys komt uit de internetwereld, waarin alles meetbaar en iedere marketingeuro instelbaar is – en daarmee extreem transparant. Radio is anders. Sterker nog: radio is de yang waar internet de yin is. We stapten in een wereld waarover weinig informatie te vinden is en waarin klein experimenteren nagenoeg niet mogelijk is. Een wereld die bijna niet te meten is en die niet alleen gaat over conversie, maar ook over dingen als brand awareness. We gingen voor ons gevoel van gericht targetten naar schieten met hagel. Werkte dat? En kan het werken voor jouw bedrijf? Die vraag proberen we te beantwoorden in deze longread. We nemen je mee van start tot finish, inclusief alle kosten, overwegingen en conversies.
-
Voor wie nog luisteren wil: toename nationaal bereik met online radio
Je favoriete muziek via je laptop, tablet of smartphone online beluisteren. Uit onderzoek van ons, MeMo², blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder weleens online naar de radio luistert. Dit betekent dat bijna 6 miljoen Nederlanders de nieuwste hits via het internet beluisteren, een aantal dat nog hoger ligt als ook het online luistergedrag van tieners wordt meegenomen. Een mooie kans voor adverteerders.
-
Adverteren op digitale radio: is het al tijd om in te stappen?
Een aantal maanden geleden schreef ik hier op Marketingfacts over de ontwikkelingen op het vlak van adverteren op digitale radio. The Media Exchange startte destijds met een proof-of-concept-fase met in potentie verstrekkende gevolgen voor de wijze waarop radio- en tv-commercials worden ingekocht en aangestuurd. In de tussentijd hebben we natuurlijk niet stilgezeten en hebben we de eerste campagnes gedraaid. Hoog tijd dus voor een update! Op basis van een case van Greetz geef ik antwoord op een aantal vragen. Hoe werkt adverteren op online radio? Welke resultaten hebben we behaald? Wat zijn de learnings? En natuurlijk: wat kunnen we de aankomende periode verwachten?
-
Radiocommercials inkopen op basis van automated trading
Het hing al een tijdje boven de markt, maar nu lijkt het er dan echt te komen: we kunnen in Nederland radiocommercials inkopen via automated trading. Nou ja, bijna dan. The Media Exchange biedt als eerste toegang tot de inventory van de digitale (in-browser-)versie van radiozenders als Radio538, BNR en Sky Radio Group (MyRadio, Veronica). In potentie kan deze ontwikkeling grote gevolgen hebben voor de wijze waarop radiocommercials worden gemeten, getarget en ingekocht en zal het landschap van de betrokken partijen er over een paar jaar wellicht flink anders uitzien. Hebben we straks nog aparte mediabureaus en digitale bureaus? Gaat de GRP verdwijnen? En welke mogelijkheden biedt dit voor adverteerders? Ik belde even met Arthur Hoogendijk van The Media Exchange en Arnoud van Leeuwen van 161Media/Platform161.