-
Waarom mediaoptredens een kans zijn voor CEO’s
Mediaoptredens: niet iets waar je als merk blij van wordt. De baas wordt vaak pas naar voren geschoven als er puin is om te ruimen. Een bedrijfscrisis? De CEO mag, nee moét, een verklaring afleggen. Dat kan anders: mediaoptredens (mits goed voorbereid) kunnen juist als positief ervaren worden. En belangrijker nog: het is van grote waarde voor het bedrijf.
-
Spaarzaam vertrouwen en de vrijwillige aandacht voor merken
Aandacht is de nieuwe valuta. In deze blogreeks deel ik wekelijks een observatie waarom. Eerder beschreef ik de impact van reclamedeflatie, media-explosie en overvloed op aandacht. Deze week deel ik mijn vierde observatie: spaarzaam vertrouwen. Mensen schenken hun kostbare aandacht alleen aan merken die ze vertrouwen. Maar het vertrouwen en de vrijwillige aandacht die we aan merken geven, staat onder druk.
-
De impact van PR: van ballenbak naar boardroom
Het meetbaar maken van je marketing-inspanningen is één, maar je verhaal aan management overbrengen en draagvlak creëren, is de volgende uitdaging. De top verwacht daarnaast advies en ondersteuning. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten? En hoe blijf je weg van informatie over de - zoals Ron van der Jagt het mooi noemt - 'ballenbak van dingetjes' waar de waan van de dag regeert?
-
Zo wordt personal branding écht waardevol
Personal branding wordt nog te veel gezien als een trucje, een manier om je loopbaan een positieve boost te geven en wat aan persoonlijke PR te doen. Maar het kan een grote waarde creëren voor een onderneming, via merkwaarden en identiteit. Dan komen de tekst en de quotes, sterk beeld en de inzet van media. Zó maak je een sterke en waardevolle personal brand.
-
Nog een keer Rambam: hoe erg zijn PR-onderzoekjes?
Als we aan onze klanten vragen in welke media ze graag willen verschijnen, dan staat Rambam nooit op het lijstje. Kassa en Keuringsdienst van Waarde overigens ook niet. Als het BNNVARA-programma dan een keer onderzoek doet naar ‘PR-praktijken’, dan ga je natuurlijk kijken.
-
Schreeuwt MediaMarkt zich naar verandering?
'Altijd op zoek naar de WOW voor jou!' Dat is wat de MediaMarkt in zijn nieuwe merkpositionering poneerde afgelopen week. Zij gaan stoppen met schreeuwen. Sterker nog, ze veranderen van een schreeuw- naar een luisterorganisatie. Van een product- naar klantgerichte organisatie, zo kunnen we lezen in het enthousiasmerende persbericht. Tsja. Dat is natuurlijk niet al te onderscheidend. Op het eerste gezicht. Betekent dit dan ook dat het afgelopen is met de BTW-dagen? De palletaanbiedingen? En alle andere acties waarbij hordes traffic binnenharken belangrijker lijkt dan het servicen van klanten?
-
Pride en pinkwashing in marketingland
Van 29 juli tot en met 6 augustus staat Amsterdam in het teken van Pride Amsterdam, met als feestelijk hoogtepunt de botenparade op zaterdag. De hele stad is gehuld in roze en de welbekende regenboogvlaggen wapperen de hele week trots in de wind. Ook op social media regent het regenboog emoji’s en gifjes van eenhoorns. Eén week in het jaar voelt het alsof heel Nederland massaal achter de LGBTI-community staat en zich sterk maakt voor het onderwerp. Equality en gaypride zijn ‘hot’ en dat weet ook het Nederlandse bedrijfsleven al een aantal jaar. Maar hoe oprecht zijn al die marketingcampagnes?
-
5 must-haves voor een succesvolle newsroom
Tegenwoordig is een online newsroom een essentieel onderdeel van een succesvolle PR-strategie, voor zowel grote als kleinere organisaties. Maar hoe haal je echt alles uit je newsroom? Er zijn veel tips en tricks te vinden als je online naar inspiratie zoekt. Gelukkig komt het neer op slechts vijf essentiële onderdelen die je in gedachten moet houden om de beste newsroom te creëren.
-
De dashboardhype voorbij en oppassen voor sjoemelstatistiek
De trend naar live dashboards met fancy grafieken lijkt voorbij. Tellingen van views, likes, volgers, Klout scores en andere sjoemelstatistiek blijken vaak nietszeggend. De internationale PR- en onderzoekswereld ondernemen actie om advertentiewaarden geheel uit te bannen. Dit waren enkele belangrijke take-aways op de Global Summit on Measurement van de International Association for Measurement and Evaluation of Communication (AMEC) vorige week in Thailand.
-
Kan negatieve publiciteit commercieel ook positief uitpakken?
Communicatiemissers, slechte service en productproblemen zijn dankzij social media een onderwerp van gesprek geworden. Niet alleen social media, maar ook de grote hoeveelheid tv- en internetkanalen zorgen voor een niet te stillen honger naar content. Zo heb ik het filmpje van de passagier van United Airlines, die hardhandig uit een vliegtuig werd uitgezet, op verschillende kanalen voorbij zien komen. Niet alleen United was recent in het nieuws, ook de marketingmisser van Pepsi werd online veelvuldig besproken.
-
Waarom de aanval op de media een serieuze bedreiging is, niet alleen voor journalisten
Nepnieuws, alternative facts en een persconferentie van het Witte Huis waar CNN en The New York Times werden geweigerd. Als oud-journalist en pr-adviseur houdt het me mateloos bezig. Niet alleen beroepsmatig, maar ook als verontruste burger.
-
Algoritmes stimuleren saaie campagnes
Digitale technologie en ik hebben een soort haat-liefdeverhouding. Aan de ene kant word ik als een kind zo blij van de kansen die digital biedt en van lekker onder de motorkap kijken om de data en technologieën te doorgronden. Maar aan de andere kant maakt deze technologie me ook vaak recalcitrant; vooral als het je beperkingen oplegt om tot een idee te komen. En dat zal steeds vaker gebeuren, omdat data, algoritmes of programmatic een (te) grote rol krijgen in het sturen van campagnes.
-
Impact in 3 seconden: is contentmarketing voor goudvissen?
78 procent van de mensen leest je artikel niet helemaal af of klikt je video weg voordat 'ie is afgelopen. De aandachtspanne van de mens is gezakt tot onder die van een goudvis, waardoor je zou denken dat contentmarketing een onmogelijk vak is geworden. Men kijkt alleen maar video's van acht seconden via YouTube en op Instagram krijgt een merk uiterlijk drie seconden om de duim van de gebruiker te laten zakken en de like-knop in te drukken. De gebruiker ziet bliksemsnel of een post voor hem of haar relevant is. En straft irrelevantie direct af.
-
Journalisten: sociale media belangrijker en betrouwbaarder, Facebook belangrijkste platform #SMING15
Vandaag publiceert ING haar jaarlijkse onderzoek naar de impact van social media op de werkzaamheden van PR-professionals, journalisten, nieuws en nieuwsverspreiding. Eerder deed de organisatie dat al in 2012, 2013 en 2014. Opvallend is dat Nederlandse journalisten berichten op social media steeds meer beschouwen als een betrouwbare bron van informatie en 60 procent beschouwt social media zelfs als hun belangrijkste bron van informatie. De Nederlandse PR-professionals zijn wat dat betreft sceptischer: slechts 39 procent ziet social media als betrouwbare bron, een daling ten opzichte van vorig jaar (43 procent). Wel geeft bijna 60 procent aan dat zij hun dagelijkse werkzaamheden niet zonder social media kunnen uitvoeren.
-
Voorkom escalatie, manage je reputatie kanaaloverstijgend
Vraag de gemiddelde ceo waarvan hij of zij wakker van ligt en je krijgt te horen: reputatieschade. Recente ontwikkelingen rondom ‘dieselgate’ maken duidelijk waarom. Daar gaan je naam en faam. Maar, zul je wellicht denken, het is een extreem voorval. Hoe groot is die kans? Desondanks kunnen we de ogen niet sluiten voor een aanzwellende reeks bedrijfsincidenten die impact hebben op reputies en merkwaarde. Van springende waterleidingen tot vallende kranen of beveiligingslekken: risico’s liggen overal op de loer. Het is dan ook opmerkelijk dat betrokken bedrijven in hun reacties vaak compleet overrompeld lijken. Dat pleit voor omnichannel-reputatiemanagement. Een afdelingsoverstijgende aanpak met belangrijke rollen voor IT, communicatie, klantenservice en marketing.