-
Wat we vergeten zijn over menselijke communicatie
Wist je dat het woord ‘communicatie’ betekent ‘gemeenschappelijk maken’? Achter die betekenis schuilt een wereld van inzichten die onontbeerlijk zijn als je (als team of organisatie) wilt uitblinken met communicatie in meetings, presentaties en merk.
-
Kleur bekennen: meer geschiedschrijving dan unieke propositie
Welke boeken zijn interessant en wat vinden ervaren marketingprofessionals ervan? NIMA Register Marketeers recenseren de meest uiteenlopende marketing-gerelateerde boeken. Deze keer 'Kleur bekennen' van Rachelle van der Linden en Marco Derksen.
-
Weg met het schijngevoel van zekerheid, ga voor het ‘menselijke’ in organisaties
Business as usual werd woest verstoord door corona, business in crisis kreeg de overhand. De vraag die ons allemaal bezighoudt: wat nu? Om deze vraag te beantwoorden neemt Jempi Moens, oprichter en Chief Imagination Officer van The Lunar Institute en Fresh Forward je graag mee op een persoonlijke reis. In drie fasen, van business as usual naar business in crisis naar business next nemen we je mee naar de top van onze berg. En geven we vanuit dit nieuwe vergezicht een antwoord op de vraag wat ons nu te doen staat.
-
Rob Beltman (H3ROES): “Marketeer, ken je plek!”
"Marketeers zouden minder bezig moeten zijn met de marketing van de organisatie en meer met de organisatie van marketing." Dit is een gevleugelde uitspraak van Rob Beltman (H3ROES), winnaar van de PIM Marketing Literatuurprijs 2017 met zijn boek 'De marketingorganisatie van de toekomst'. Marketing is als vakgebied ontzettend breed en dynamisch geworden. In Arnhem betoogde hij deze week hoe marketeers beter hun plek vinden binnen de eigen organisatie.
-
Programmatic marketing
Is jouw bedrijf al ingesteld op programmatic werken?
Er wordt binnen het vakgebied van marketing al jaren over automatiseren gesproken, maar in praktijk is er in de afgelopen 5 jaar nog niet veel schokkends gebeurd. Men moet nog steeds honderden creaties inboeken in een systeem. En om alles goed te meten, moeten daar alleen maar meer en meer tags aan worden gekoppeld. Daarnaast is het besturen van de campagnes ook nog amper voorzien van echte automatisering vanuit de beschikbare systemen Maar het tij lijkt te keren.
-
‘Spotify-ing your organization’: inspiratie voor digitale acceleratie
Agile (re-)organisaties, digitale transformaties en digital innovators. Het zijn populaire termen voor managementmeetings en conversaties bij de (bedrijfs)borrel. Velen volgen momenteel ING dan ook nauwlettend, om te leren van de omvangrijke reorganisatie die de bank in 2015 is gestart, en het ‘Agile at Scale’-model dat hierbij centraal staat. Tegelijkertijd zijn we zelf ook allemaal hard bezig om de volgende stap van onze eigen reis op weg naar digitaal heldendom te zetten. Er is echter geen heilige graal of zoiets als dé reis als het gaat om een meer wendbare en innovatieve organisatie te worden. Dat is toch wel een van de belangrijkste conclusies van het event “Spotify-ing your organization”, dat vorige maand plaatsvond.
-
Kim van Velzen: gastvrijheid als onvoorwaardelijke marketingstrategie
Volgens Kim van Velzen is gastvrijheid een onvoorwaardelijke marketingstrategie en past een goede strategie op een bierviltje. Dat bierviltje is bewust gekozen door deze heerlijk directe trendstrateeg en horecaman in hart en nieren. Hij weet namelijk precies wat hij wel en niet wil en vertelt daar gepassioneerd over. "De behoefte van en de zorg voor de gast staan altijd centraal." Vanuit een duidelijk visie ("Leven om te eten en niet eten om te leven") reist hij nu 'vrolijk etend' door het leven als strategisch adviseur en professioneel spreker.
-
Hoe je marketingdisciplines productiever samen kan laten werken
Marketing binnen organisaties is meer dan ooit een multidisciplinair vak geworden. Kon je een aantal jaren geleden als marketeer binnen een bedrijf of afdeling nog all-round zijn, en alle disciplines zelf beheersen, tegenwoordig wordt dat steeds moeilijker en zelfs niet wensbaar.
-
Hoe silo-denken klantgericht handelen in de weg staat
Customer satisfaction is voor veel mensen in een organisatie een belangrijk aspect, maar in de praktijk schieten organisaties vaak te kort. De indeling van een organisatie naar silo’s vormt hierbij een belemmering. In een reeks van twee artikelen geef ik samen met Tamar Krijgsman, organisatieadviseur bij Holland Consulting Group, antwoord op de vraag: hoe krijg ik mijn organisatie klaar om silo’s te overbruggen zodat de klanttevredenheid toeneemt? We geven tips & tricks voor bedrijven die klanttevredenheid hoog in het vaandel hebben. In dit eerste artikel gaan we in op waar het misgaat, wat dit betekent voor de klant en de organisatie en bekijken we de huidige en gewenste situatie.
-
Klantenservice via social media (gelukkig) nog niet ingeburgerd
Recent onderzoek in opdracht van Randstad maakt duidelijk dat Nederlandse consumenten customer service via social media nog niet massaal omarmen. Gelukkig maar. Het onderzoek maakt namelijk tevens duidelijk dat veel organisaties nog immer aanmodderen met serviceverlening via de traditionele kanalen: met name de telefoon en email. Er is – onder de huidige omstandigheden - dan ook geen enkele garantie dat social service de klantervaring structureel zal verbeteren. Social service wordt hoogstens een nieuw lapmiddel met een ongewenst bij-effect: bedrijfsmatig falen wordt nóg beter inzichtelijk.
-
Transformeer een organisatie in 5 stappen naar een social business
“You'll be rated by the information you create, how you share it, what’s its value.” Zo ziet IBM’s CEO Virginia Rometty het nieuwe samenwerken. Een cultuuromslag binnen bedrijven waarbij kennisdeling, transparantie en openheid belangrijke waarden worden. In deze post deel ik de 5 stappen die nodig zijn om die cultuuromslag te bewerkstelligen
-
Het managen van de optimale ‘customer experience’ begint binnen
“Conventional marketing wisdom long held that a satisfied customer tells ten people. But in the new age of social media, he or she has the tools to tell ten million.” Daarmee startte Patrick Lerou, customer experience leader bij Philips Benelux zijn energieke presentatie tijdens de PIM themasessie, op 29 oktober jl. gehouden bij Canon Nederland. Om daarna trots te vertellen dat alle medewerkers trots zijn op hún Philips en dit ook graag uitdragen. ‘Humanizing the brand’ is de uitdaging, want het zijn de kleine, maar vooral menselijke dingen die het doen. Daar is op eigen initiatief van medewerkers zelfs een intern programma voor opgezet. Het recept voor succes? Stap voor stap en gewoon doen!
-
Het geheim van de pompbediende: elke verandering is een verbetering
“Waarom maken we geen park van de binnenstad van Arnhem?” Het was de enige optimistische reactie op het nieuws dat de Bijenkorf 5 van haar 12 vestigingen gaat sluiten, waaronder die in Arnhem. Bijna alle andere reacties waren negatief van kleur, over de teloorgang van die arme retail. Maar Marco Derksen begon al meteen een “Visie op de Arnhemse binnenstad in 2020″ te ontwikkelen. Met een park erin blijkbaar, lijkt me prachtig. Opvallend, hoe de meeste mensen negatief reageren op een verandering: veranderingen zijn verslechteringen. De weerstand tegen verandering zit in onze aard, we zijn graag ‘behoudend’. En dat terwijl Socrates het geheim van verandering al kende: “The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new”. Socrates besefte al dat veel mensen graag blijven hangen in het verleden en daar al hun energie in steken, terwijl het zonde van je tijd en energie is. Zeker in een wereld die steeds sneller draait. Socrates was zijn tijd ver vooruit zou je zeggen, maar ik heb het hier over een heel andere Socrates dan de Griekse wijsgeer die iedereen kent. Ik bedoel Socrates de pompbediende. En hij heeft echt geleefd.
-
Delta Lloyd verbetert online prestaties dankzij realtime dashboard
Het realtime weergeven van online resultaten, zodat je actief kunt sturen op online KPI's. Dat is een vraagstuk waar heel veel organisaties mee worstelen. Delta Lloyd wilde graag een oplossing voor dit probleem. De oplossing was een visueel aantrekkelijk realtime dashboard, waarin alle gewenste cijfers direct zichtbaar zijn.