-
Hoe bouw je een bedrijfscultuur op als iedereen thuis werkt?
Nu bedrijven leren hoe ze hun teams op afstand kunnen managen, is een van de grootste uitdagingen hoe ze hun bedrijfscultuur kunnen behouden of verder kunnen ontwikkelen. De drastische verandering, waarbij we praktisch van de ene op de andere dag vanuit huis gingen werken, heeft organisaties enorm onder druk gezet. Organisaties moeten niet proberen hun eerdere bedrijfscultuur te kopiëren, maar accepteren dat er een nieuwe aan het ontstaan is.
-
Ton Roosendaal (Blender.org): “Door faillissement werd Blender open source”
Ondernemen gaat niet altijd over rozen. Daar kan Ton Roosendaal van Blender over meepraten. Hij had in de jaren negentig een animatiestudio, de tijd dat een goede 3D-computer nog 60.000 gulden kostte. "De software daarvoor kostte 30.000 gulden. Toen dachten we: we gaan de software zelf wel schrijven. Eerst bouwde ik wat kleinere tools en een aantal jaren later heb je het dan goed voor elkaar." Zo goed dat zijn bedrijf veel geld waard bleek. Een investeringsfonds was bereid er 4,5 miljoen in te stoppen, maar daarmee begon de ellende.
-
Jeroen Wijering (JW Player): “We willen geen YouTube-concurrent zijn”
Veel mensen weten niet beter: video kijken op je mobiel of je computer is vrijwel hetzelfde als een tv-kijkervaring. De video laadt snel en blijft niet hangen. Dat was ooit wel anders. In 2006 stond on-demand video nog in de kinderschoenen. Jeroen Wijering studeerde nog en besloot zijn eigen videoplayer te bouwen: de JW Player op basis van Flash. Inmiddels wordt deze player gebruikt door veel grote mediabedrijven. "Hier in Nederland zijn de NOS, Talpa, RTL, NRC, de Persgroep en PSV allemaal klant."
-
Verhalen vertellen met de nieuwste technieken
Lighthouse Reports is een journalistiek productiebureau dat zich onderscheidt door gebruik te maken van opkomende technieken bij research en verslaggeving. "We doen veel moeite om een complex verhaal te kunnen maken, dus is het best onbevredigend als het in een krant komt en een dag later weer verdwenen is", vertelt Ludo Hekman, journalist en creative producer bij Lighthouse Reports. "Vanuit die onvrede zijn we op zoek gegaan naar andere manieren om verhalen te vertellen en die ook bij een andere, jongere doelgroep te laten belanden."
-
Ger Baron (CTO van Gemeente Amsterdam): “Hoe gaan we van overheid naar GovTech?”
Toen Ger Baron in 2014 begon als CTO van Gemeente Amsterdam was zijn rol vooral die van onderzoeker. Met behulp van een klein team onderzocht hij wat de hoofdstad moest doen met de technologische innovatie die op de stad af kwam. Inmiddels bestaat het team uit vijftig mensen en is het werk verbreed van onderzoek naar uitvoering. "Wat is de rol van de overheid in deze digitale tijd?"
-
Marleen Stikker (Waag Society): “Internet deugt, maar verdienmodel niet”
Waar het internet lange tijd gezien werd als een vrijplaats vol mooie nieuwe initiatieven, beginnen steeds meer mensen zich zorgen te maken. Volkomen terecht, meent Marleen Stikker, oprichter van Waag Society. "Ik denk dat het ongemak is toegenomen. Het gevoel dat er iets niet klopt. Je weet inmiddels dat er oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van data en dat er surveillance-programma’s zijn. Dat voelt natuurlijk ongemakkelijk."
-
Hackathon: wat kunnen we nou echt met de blockchain?
Vorig weekend vond in Groningen een grote nationale hackaton plaats rond de blockchain. Groepjes studenten en programmeurs bedachten nieuwe toepassingen voor de blockchaintechnologie ‘voor een betere samenleving’, uitgedaagd door gemeenten en bedrijven als de Gasunie, Deloitte, Nuon, ING en ABP. In dit artikel bespreek ik enkele van de toepassingen.
-
Wienke Giezeman (The Things Network): “We bouwen een wereldwijd open internet of things”
De technologie is pas twee maanden op de markt: een met een wifirouter vergelijkbare techniek die het mogelijk maakt om apparaten in een straal van 5 kilometer aan het internet te verbinden. Kosten: 1.000 euro per kastje. Pluspunten: één kastje kan 10.000 apparaten ondersteunen en de batterij gaat zeker twee tot drie jaar mee. Ondernemer Wienke Giezeman zag direct kansen en nam het initiatief voor The Things Network, een wereldwijd open toegankelijk internet of things in aanbouw.