-
Mobiel betalen: waar staan we?
Er wordt al heel lang gesproken over de noodzaak voor mobiel betalen. Volgens Google Analytics en andere bronnen neemt het aandeel van de mobiele (via smartphone maar vooral via de iPad) bezoeker snel toe. En voorlopig zet die ontwikkeling nog wel even door: mobiel is niet meer weg te denken. Vandaar dat bv. het ontwerpen van de User Interface voor de mobiele gebruiker veel aandacht krijgt. Maar het grootste vraagstuk is toch wel mobiel betalen. Hoe staat het nu met het aanbod van geschikte oplosingen?
-
Google gaat live met haar eigen virtuele portemonnee
Het is zover: pinpassen en los slingerende dukaten in de portemonnee zijn verleden tijd. Althans, als u in het bezig bent van een Nexus S én in Amerika woonachtig bent. Het gaat Google er niet om dat dit nog niet het geval is, maar wel dat zij als eerste grote internationale speler de markt bestormt met deze feature. Er zijn meer kapers op de kust. NFC betalen is hot!
-
Zes betaaltrends voor 2011 volgens PayPal
PayPal, leverancier van online betaalsystemen, maakte gisteren via een persbericht zes betaaltrends voor 2011 bekend. Altijd boeiend als de wc-eend tips gaat geven over het gebruik van wc-eend, maar als je je over dat principe heenzet en naar de inhoud durft te kijken wordt het zowaar boeiend. Bij PayPal zien ze “Appification”, Social Shopping, Stijging internationale betalingen, De maatschappij zonder cash geld, Mobiel en T-commerce. Van die laatst had ik nog nooit gehooord. Hieronder meer uitleg én een presentatie van de eBay Analyst Day met boemveel meer trends en facts:
-
Derk Wagelaar, nieuwe marketing director PayPal: De kansen zijn enorm
Hij werkte 10 jaar bij Microsoft en zit nu krap twee maanden bij PayPal als marketing director. Hij wordt onrustig van alle kansen die op hem afkomen; hij werkt met een beperkt budget, ambitieuze doelstellingen en een klein team. Ik zette donderdagmorgen op Twitter dat ik Wagelaar ging ontmoeten en kreeg 7 goede vragen terug van twitteraars (@andersfloor, @vanderpauw, @atg_nl, @wschutte, @monchito, @dominiqu3 en @pulles)die ik ook gesteld heb. Een gesprek over mobiel betalen, over mobile commerce, Google Checkout, digital goods, 1 miljard betaalvolume, over mainstream worden en over de strijd met iDeal. “PayPal heeft een andere achtergrond. We hebben veel meer drive naar innovatie.”
-
Mobiel als verkoopkanaal: mobiel betalen
De laatste jaren is het aantal diensten op mobiel internet fors toegenomen. Er gaat haast geen dag voorbij zonder lancering van nieuwe mobiele proposities. Niettemin worden de hoge verwachtingen van m-commerce, met mobiel als verkoopkanaal, nog niet waargemaakt. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op het overweldigende succes van e-commerce in combinatie met de sterke groei van het aantal mensen dat inmiddels ook mobiel online is (geschat op 3 à 3,5 miljoen in NL). Bijna 10 miljoen Nederlanders kochten al minstens één keer online en de frequentie neemt ook toe. Het is logisch om dit succes door te trekken naar het mobiele kanaal. Bij nadere beschouwing blijkt dat het achterblijvende aanbod van mobiele winkels mede komt door de beperkte mogelijkheden om mobiel te betalen. Met het whitepaper Mobiel als verkoopkanaal: mobiel betalen (pdf, hieronder op SlideShare) wil OMI² bijdragen aan de kennis op dit gebied.
-
Facebook en PayPal partneren betalingen voor Ads en Credits
Facebook en PayPal hebben gisteren een strategische samenwerking aangekondigd waarbinnen PayPal als betaalmethode wordt aangeboden in belangrijke onderdelen van Facebook’s advertentie- en ontwikkelsystemen. Adverteerders kunnen binnenkort PayPal gebruiken om Facebook Ads te betalen; PayPal wordt ook de betaalmethode voor Facebook Credits. Door de PayPal-integratie, zo meldt het persbericht vanmorgen, wordt het met name voor kleine, internationale adverteerders wereldwijd nog makkelijker campagnes in te zetten binnen de groep van 400 miljoen Facebook-gebruikers, waarvan 70 procent zich buiten de Verenigde Staten bevindt. Dennis Van Allemeersch, General Manager PayPal Benelux:
-
Le Web 2009: Jack Dorsey over zijn nieuwe start-up Square
Le Web gaat dit jaar over The Realtime Web en met wie kun je dan beter het congres beginnen dan met Jack Dorsey, co-founder van Twitter. Loic Le Meur zit met Jack Dorsey voor een vraaggesprek over het ontstaan van Twitter en over Jack’s nieuwe start-up Square, waarmee je door middel van je mobiele telefoon, laptop of iPhone touch creditcard betalingen kunt accepteren.
Een logische eerste vraag van Loic is hoe Jack op het idee van Twitter is gekomen. Jack antwoordt dat hij op zijn 15e gefascineerd was door digitale kaarten. Hij leerde programmeren om zelf kaarten te kunnen bouwen. Hij bouwde Manhatten na en leerde daar punten aan toe te voegen. Om enige relevantie aan deze bewegende punten te geven voegde Jack publieke sources toe als ambulances, taxi’s en andere bronnen die realtime locatie gegevens publiek ter beschikking stellen. Het enige wat hier aan miste waren de inwoners.
-
Moeten klanten webwinkels opdraaien voor kosten Ideal?
Uit onderzoek van Currence blijkt dat zo’n vier procent van alle webwinkels klanten extra laat betalen wanneer zij met iDEAL willen betalen. Het gaat om bedragen die meestal variëren van vijftig cent tot een euro per bestelling. Currence, beheerder van diverse betaalproducten waaronder iDEAL, is van mening dat de online betaalwijze gratis beschikbaar zou moeten zijn.
Ook de Consumentenbond vindt dat klanten die met iDEAL willen betalen niet mogen opdraaien voor extra kosten. De bond maakt de vergelijking met de detailhandel, waar is afgesproken dat voor pinnen geen kosten in rekening worden gebracht aan de klant. Maar gaat deze vergelijking wel op?
-
Is Minitix van Rabobank hét betalingssyteem voor exploitanten?
Het huidige aanbod aan betalingsoplossingen breidt uit. De nieuwste betalings-‘engine’ van de Rabobank is Minitix, een systeem waarmee de consument vanuit één centrale portemonnee via verschillende kanalen kan betalen. Om dit systeem tot een succes te maken, is één van de voorwaarden uiteraard dat website-eigenaren het op hun website implementeren. Ik sprak met Nico ten Wolde, Business Development Manager van Rabobank International en vroeg hem naar de mogelijkheden van deze techniek en naar zijn strategie om exploitanten te bereiken.
-
Interview Robbert de Haan (marketingdirecteur Paypal Benelux) over e-commerce en mkb-onderzoek
Op eDay interviewde ik Osama Bedier, vp business development van PayPal. In dat interview ging het vooral over de transformatie van Paypal naar een open platform voor developers. Dat was worldwide nieuws, in Nederland gebeurt ook het een en ander. Paypal deed onlangs een groot onderzoek onder webwinkeliers en introduceerde het Webwinkel Groeipakket
Robbert de Haan is marketingdirecteur bij Paypal Benelux. In bovenstaand interview, opgenomen op Picnic09, een gesprek (onder strakke cameravoering van Marloes Eshuis) over de nieuwe ontwikkelingen bij Paypal, trends in e-commerce, graantjes meepikken van verhoogde omzetten van webwinkeliers en over internetfilosofie als marketingstrategie. Hieronder meer info uit persberichten en een presentatie over het onderzoek. -
The eDay after: Interview Osama Bedier (Paypal)
Osama Bedier, VP product development van Paypal was gisteren op eDay om eens rond te snuffelen. En vooral om aan iedereen die het horen wilde te vertellen dat ze binnenkort een “Open Platform” lanceren; tools voor developers om toegang te krijgen tot Paypal om online geld te kunnen verwerken. In bovenstaand video-interview véél informatie over Paypal en waar het bedrijf naartoe op weg is (50 procent van de transacties vinden nu plaats buiten eBay). Volgens Bedier draagt mobiel zeker de toekomst van online betalen in zich en daar zetten ze nu ook al op in met verschillende apps. Paypal is nu vooral gebaseerd op web-checkouts. Maar er zijn nog veel, veel meer mogelijkheden denkt Bedier.
-
Vergelijking van iDeal oplossingen voor je webwinkel
Bij een Nederlandse webwinkel kun je niet meer zonder iDeal als betalingsmogelijkheid. Deze betaalmethode -waarbij de gebruiker bij zijn eigen bank de overschrijving doorvoert- is ontzettend populair. Er zijn echter veel verschillende manieren om een iDeal betaling af te handelen; ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Het is echter moeilijk om in het woud van aanbieders de juiste keuze te maken. Vandaar dat we de bekenste aanbieders eens vergeleken hebben.
-
iDEAL biedt kopers schijnzekerheid
In mei bestelt meneer X een set speakers bij webshop 4allclients.com. Hij doet dat omdat de speakers op voorraad zouden zijn en betaalt vooruit, met iDEAL. De betalingsbevestiging meldt vervolgens dat de speakers momenteel niet leverbaar zijn, reden voor meneer X om de bestelling meteen te annuleren. Twee maanden en vele mailtjes later staakt meneer X de strijd: hij is opgelicht door 4allclients. Dat hij niet de enige is is een schrale troost. Liever zou hij zien dat iDEAL 4allclients.com in de ban doet en daarmee argeloze kopers beschermt. Daarom stuurt hij een mailtje naar iDEAL.
-
Weer een nieuwe betaaldienst voor mobiel: Mobile Internet Billing
Na het bellen naar 0900 nummer, SMS betalen van Rabobank, Mobile Content Billing van CM, mPayment van Netsize introduceerde Mobillion, specialist op het gebied van mobile en social media, gisteren een ook een vorm van mobiel betalen: Mobile Internet Billing. Mobiel betalen lijkt na 3 jaar in een stroomversnelling te raken.
Mobile Internet Billing is een betalingssysteem voor diensten op mobiele websites en mobiele applicaties. Samsung Mobile is de eerste launching customer van de dienst. Op deze populaire pay-per-download portal kun je mobiele content (apps, full track Music, ringtones en games) bestellen en betalen met Mobile Internet Billing. Daarnaast zegt Mobillion te praten met een aantal andere partijen die binnenkort ermee aan de slag gaan, die namen houden ze nog even voor zich.
-
Rabobank stimuleert SMS betalen door iPhone apps
Bijna 6 maanden na aanbieden van de iPhone app CashMS voor SMS betalen is de app eindelijk actief. Apple schijnt een apart goedkeuringsproces te hebben voor buitenlandse financiele apps, zo vertelt productmanager e-Commerce Gertjan Rösken van de Rabobank op iPhoneclub: “Apple neemt gewoon de tijd voor financiële applicaties. De afdeling die de applicaties goedkeurd heeft geen bevoegdheid om financiële applicaties goed te keuren. Dit soort applicaties moeten langs het senior management van Apple, voordat een applicatie live mag”.
Rösken licht mij verder toe: “Dit feit wisten we lange tijd niet, het toelatingsbeleid blijft onduidelijk”. “Een ander belangrijk element is dat we in deze iPhone versie een locator voor kantoren en geldautomaten hebben ingebouwd. SMS betalen (video) past in het “cashless” beleid van de Rabobank. Contant geld is een aanzienlijke kostenpost voor het bedrijfsleven en de banken. Tevens is “cashless” veiliger voor alle betrokkenen.