-
De smartphone-revolutie in e-commerce: zo profiteer je er optimaal van
Het mag geen verrassing meer heten; de smartphone wint terrein als hét device om de customer journey te starten én af te ronden, ten faveure van de desk- of laptop. Wat wel verrassend is, is de snelheid waarmee dat gebeurt. Verwacht wordt dat de smartphone het e-commercedomein binnen vijf jaar volledig domineert. Hoe speel je daar als webwinkelier slim op in?
-
Mobiel boeken, ‘bleisure’ en go digital: reizen anno 2018
"Er is geen Europese online reismarkt, maar Europa is een markt waar online en offline zijn samengevoegd. Een aantal landen hebben nog een lange weg te gaan", zegt senior vicepresident Lorraine Sileo van Phocuswright. Kan de reismarkt in Europa volledig digitaal worden? Gaat het goed met Europese reisbestemmingen? Wat is de nieuwe trend bij reizigers? En hoe gaan organisaties om met de veranderingen? Sprekers als Airbnb, Accor en Expedia bespraken tijdens Phocuswright de laatste trends en ontwikkelingen binnen een industrie die de komende jaren drastisch gaat groeien.
-
De trends voor 2018
Customer journeys in 2018: waarom betalen met je mobiel alle records gaat breken
Het moment is weer daar: we moeten weer twee keer nadenken wanneer we ergens een datum invullen. We stellen onszelf weer nieuwe doelen over hoe we het nieuwe jaar nog beter kunnen maken dan afgelopen jaar, zowel privé als zakelijk. En natuurlijk is dit het moment dat je weer met verse energie aan de slag gaat met die uitdagende targets voor 2018. Goed om dit jaar goed voorbereid te starten en de laatste trends mee te nemen in je aanvalsplan.
In een serie van vier artikelen zullen we je meer vertellen over de 4 trends van 2018 die invloed gaan hebben op jouw klanten en hun klantreis. Eén blogpost per trend, omdat er genoeg te vertellen is over ieder onderwerp. We starten met waarom betalen met je mobiel alle records gaat breken.
-
Onderzoek: het gebruik van social media en smartphones in Nederland
Je verwacht het niet, of toch wel. Ja, je verwacht het wel. De hoeveelheid online aankopen die we doen blijft toenemen. En steeds vaker doen we dat via een smartphone. Ondanks dat we nog steeds de meeste aankopen via een laptop of dekstop doen, is de smartphone bezig aan een inhaalrace. Vooral onder jongere shoppers. En op Facebook zijn we merkgerelateerde content best wel zat. Dit en meer blijkt uit het ‘Whats Happening Online’-onderzoek van Ruigrok NetPanel.
-
Alles in één: de e-commercerevolutie die WeChat heet
WeChat is al tijden the talk of the town in e-commerceland. En terecht. De app wordt door veel - met name Chineze - kopers voor vrijwel alles gebruikt. De smartphone staat bijna gelijk aan het gebruik van WeChat. Maar wat is er nou zo bijzonder aan dit platform? Naar aanleiding van de presentatie van Jay Xie van Webpower China tijdens Shopping Today 2015 ben ik in de wereld van WeChat gedoken.
-
Carrier billing: de oplossing voor mobiel betalen?
Veelvuldig heb ik de intentie een impulsaankoop te doen via mijn mobiele telefoon, tablet of werklaptop onderweg in de trein, op kantoor of in het park. Helaas voor menig webwinkelier komt mijn bestelling uiteindelijk niet tot stand. Waarom niet? Omdat ik mijn ABN-Amro e.dentifier thuis naast mijn desktop heb liggen.
-
SumUp zet in op cashless betalen via de smartphone van de winkelier
Enkele weken geleden schreef ik over het nieuwste initiatief op de Nederlandse markt op het gebied van cashless betalen met je smartphone: PayPal lanceerde een nieuwe betaalmethode op basis van betalen met je smartphone en QR codes. Eén van mijn conclusies was dat het voor PayPal lastig zou worden dit initiatief succesvol te maken, omdat het mikt op een segment van relatief dure producten.
Sinds kort is er echter een nieuw initiatief in Nederland van start gegaan op het gebied van betalen met je mobiele telefoon. Het gaat hierbij om SumUp dat juist mikt op kleinere transactiebedragen.
-
De kansen van mobile commerce
Vorige week vond de tweede editie plaats van Mobile First, het mobile event voor (senior) marketeers en business managers, georganiseerd door Mobylizr, TMG en Hyves. In een reeks van presentaties werden de ontwikkelingen en kansen van mobile commerce besproken. Hoe gebruiken mensen hun mobiele devices? Hoe speel je daar op in als marketeer? Welke betalingsmogelijkheden zijn geschikt voor mobiel? En - belangrijker nog - doet die betaling er eigenlijk wel toe; of ligt de rol van mobiel vooral in de andere fasen van de klantcyclus?
-
PayPal stapt in mobiel betalen, wanneer reageren grootbanken?
Vrijdag 5 oktober heeft PayPal een nieuw initiatief op het gebied van mobiel betalen gelanceerd. In het sjieke winkelgebied De 9 Straatjes in Amsterdam kun je vanaf nu met een app QR-codes in etalages scannen met je smartphone en direct bestellen. De betaling vindt vervolgens plaats via PayPal. Mobiel betalen is big business aan het worden, maar dit specifieke initiatief is vooral leuk voor de happy few. En voor de free publicity voor PayPal natuurlijk.
-
Digitaal winkelen in een analoge omgeving
Teruglopende winkelverkopen en een toenemende winkelleegstand lijken een steeds groter maatschappelijk probleem te worden. Dat vraagt om maatregelen die het tij weten te keren. Hoewel er een veelheid aan cyclische redenen is aan te voeren waarom het winkelend publiek de winkelkassa (tijdelijk) minder laat rinkelen, is er toch ook duidelijk sprake van een structureel probleem. De opmars van online shopping is niet meer te stoppen en tegelijkertijd stijgen de vaste kosten voor de retailer gestaag. De intrede van digitalisering zorgt ervoor dat de maatschappij volledig verandert, hetgeen ook winkeliers ertoe noopt om met hun tijd mee te gaan en in te spelen op het gedrag van de hedendaagse digitaal ingestelde consument.
-
Mobiel betalen: waar staan we?
Er wordt al heel lang gesproken over de noodzaak voor mobiel betalen. Volgens Google Analytics en andere bronnen neemt het aandeel van de mobiele (via smartphone maar vooral via de iPad) bezoeker snel toe. En voorlopig zet die ontwikkeling nog wel even door: mobiel is niet meer weg te denken. Vandaar dat bv. het ontwerpen van de User Interface voor de mobiele gebruiker veel aandacht krijgt. Maar het grootste vraagstuk is toch wel mobiel betalen. Hoe staat het nu met het aanbod van geschikte oplosingen?
-
Google gaat live met haar eigen virtuele portemonnee
Het is zover: pinpassen en los slingerende dukaten in de portemonnee zijn verleden tijd. Althans, als u in het bezig bent van een Nexus S én in Amerika woonachtig bent. Het gaat Google er niet om dat dit nog niet het geval is, maar wel dat zij als eerste grote internationale speler de markt bestormt met deze feature. Er zijn meer kapers op de kust. NFC betalen is hot!
-
NFC betalen gaat het maken
Oktober vorig jaar had ik een gesprek had met Thijs van Alebeek van Multicard. Hij vertelde me over betalen via NFC technologie. De toenmalige plannen waren vooral gefocust op het uitbrengen van eigen NFC chips verwerkt in bijvoorbeeld sleutelhangers en clubkaarten. De adoptie van de technologie maakt op het moment echter een vogelvlucht. Waar tot voor kort NFC in slechts een beperkt aantal smartphones was verwerkt, gaan nu ook de providers zich inzetten voor NFC. Onder meer Vodafone, Deutsche Telekom en Orange hebben hun steun uitgesproken aan NFC.
-
GadgetReview: Cashless Betalen
Geld. Het wereldwijde ruilmiddel en rekeneenheid. Het algemeen aanvaarde middel voor de betaling van goederen en diensten. Desalniettemin gebruiken we steeds minder chartaal geld. Door internetbankieren, iDEAL en PayPal is geld steeds meer alleen een rekeneenheid. Nu willen ook de winkels geen geld meer. Onder het mom van “klein bedrag, pinnen mag” proberen de winkelieren het geld in hun kassa’s terug te dringen. Om het stijgend aantal overvallen terug te dringen. En consumenten willen zelf ook graag makkelijk betalen. Om in dit gemak te voorzien, introduceert Multicard Cashless Betalen. Om hier meer over te weten te komen had ik afgelopen week een interview met Thijs van Alebeek, Marketing Manager bij Multicard.
-
Mobiel als verkoopkanaal: mobiel betalen
De laatste jaren is het aantal diensten op mobiel internet fors toegenomen. Er gaat haast geen dag voorbij zonder lancering van nieuwe mobiele proposities. Niettemin worden de hoge verwachtingen van m-commerce, met mobiel als verkoopkanaal, nog niet waargemaakt. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op het overweldigende succes van e-commerce in combinatie met de sterke groei van het aantal mensen dat inmiddels ook mobiel online is (geschat op 3 à 3,5 miljoen in NL). Bijna 10 miljoen Nederlanders kochten al minstens één keer online en de frequentie neemt ook toe. Het is logisch om dit succes door te trekken naar het mobiele kanaal. Bij nadere beschouwing blijkt dat het achterblijvende aanbod van mobiele winkels mede komt door de beperkte mogelijkheden om mobiel te betalen. Met het whitepaper Mobiel als verkoopkanaal: mobiel betalen (pdf, hieronder op SlideShare) wil OMI² bijdragen aan de kennis op dit gebied.