-
B2B-marketeer: je bent geen manusje van álles
In veel B2B-organisaties dient 'marketing' vooral het soepel functioneren van sales. Nu marketing zo'n bepalende rol heeft gekregen bij de reis die klanten door de funnel afleggen, wordt het hoog tijd voor een herwaardereing van marketing door traditioneel ingestoken bedrijven. Er is veel voor te zeggen beter samen te werken en van die rol als loopjongen voor de commerciëlen af te komen. Want tenslotte wil je hetzelfde.
-
De move naar in-house: digitale media in transitie
Niks zo veranderlijk als de marketingwereld. Nieuwe trends en technologie volgen elkaar in een vlot tempo op. Marketeers moeten alle zeilen bijzetten om alle ontwikkelingen bij te houden en schakelen in veel gevallen externe (specialistische) bureaus in om bepaalde expertises binnen de marketingoperatie te betrekken. Maar steeds vaker valt de term in-housing. Admanager, In-housing specialist, deed onderzoek.
-
De vijf grootste marketing-fails bij uitbreiding naar nieuwe markten
Weinig is zo complex als bedrijven die hun producten of diensten willen aanbieden in nieuwe markten. Vaak blijkt dat de marketingstrategieën die werken in het land van herkomst elders niet aanslaan. Niet zo vreemd, want een nieuwe markt betreden vraagt veel meer dan alleen een website vertalen. Om echt impact te maken, moet je de lokale digitale cultuur leren kennen. Waak vooral voor deze vijf marketing-fails.
-
M! International Cherry Picking: Gillette, Lego en Super Bowl
Een nieuwe rubriek: vier artikelen uit de internationale vakpers die je niet had willen missen. Het naar binnen halen van marketingskills door bedrijven (inhousing) neemt een hoge vlucht, maar hoe hoog precies is onderwerp van debat. Vloekende marketingprof Mark Ritson beargumenteert waarom je de veelbesproken Gillette-campagne moeilijk kunt afrekenen op sales. Customer Participation kan voor sommige merken leiden tot de hoogste vorm van Customer Intimacy. En de Duitsers doen vast een rondje Super Bowl.
-
Als marketeers het niet doen, wie dan wél?
Het meest verontrustende aspect van de onlangs geïntroduceerde gelehesjesbeweging, is misschien wel de enorme volkswoede die de lont in het kruitvat bleek: de verhoging van de dieselprijzen in Frankrijk. Vrees van mij in dit blog geen algehele duiding van een wellicht globale politieke beweging, maar de opkomst ervan illustreert wel hoe belangrijk de rol van marketing kan en ook moet zijn bij het veranderen van onze manier van leven. Stapje voor stapje, want met een revolutie komen we er niet, maar er moet wel wat gebeuren. En dat kan ook.
-
Wek de (bijna) dode allround marketeer weer tot leven
Gezocht: SEO-marketeer, SEA-marketeer, e-mailmarketeer, contentmarketeer, databasemarketeer, kanaalmarketeer en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het gaat goed met de economie, en dus wordt er weer meer geïnvesteerd in marketing. Marketingvacatures schieten als paddenstoelen uit de grond. Specialisatie is het toverwoord en marketeers moeten tegenwoordig vooral ook heel digitaal zijn. Maar niet iedereen in je doelgroep zit op alle social kanalen, kijkt nooit meer traditioneel tv of leest geen krant. En de reis van een klant loopt vaak door meerdere marketingspecialisaties heen. Een pleidooi voor de allround marketeer.
-
Gezocht: Visual Marketeer
Op Marketingfacts delen NIMA Register Marketeers hun mening over vakliteratuur. Welke boeken zijn interessant of relevant en wat vinden ervaren marketingprofessionals ervan? We recenseren de meest uiteenlopende marketing-gerelateerde boeken. Deze keer: 'Gezocht M/V Visual Marketeer' van Christoph Ruys.
-
Meer kwalitatieve leads door growth hacking
Het product is goed, partners zijn tevreden en ook de klantwaardering is hoog. Voor Jeroen Kuppens, CMO bij B2B-dienstverlener Sana Commerce, zijn dit geen redenen om achterover te leunen. Hij transformeerde zijn marketingafdeling met een growth hacking-methode om de ambitieuze doelstellingen van het Rotterdamse bedrijf te behalen. Welke lessen leerde hij?
-
De rol van merken in het digitale tijdperk
Merken moeten de realiteit van de digitale revolutie integreren. Doe je dat niet, of in een trager tempo dan anderen, dan zal je snel gezien worden als ouderwets en niet relevant. Een aantal factoren zorgen dat de noodzaak voor merken om continu te evolueren groter wordt. Naast technologische doorbraken zoals de opkomst van 5G, AI en spraakgestuurde apparaten, heeft social media ervoor gezorgd dat er een nieuw tijdperk is aangebroken: het tijdperk van de klant. Enkele inzichten over de impact van deze ontwikkelingen op het merk en de stappen die je als merkeigenaar moet zetten om relevant te blijven in het digitale tijdperk.
-
The Next Web: marketing door niet-marketeers
The Next Web Conference is de belangrijkste hotspot in Nederland voor marketeers. Hier geen Kotleriaanse goeroe-marketeers, creaties die als heilig worden vereerd, of online marketing-tactici. Wel vind je op de TNW een indrukwekkende overeenstemming over dé manier waarop je zou moeten werken, over de waarde van cultuur en over hoe anderen vanuit hun skill-sets marketing bedrijven. The Next Web is daarmee een prachtige blik in de toekomst voor veel marketeers en het laat je afvragen waar we het best waarde toevoegen.
-
Een programmeur als CMO? Doe normaal en denk Feyenoord!
"Succesvolle bedrijven hebben vaak een marketingafdeling met een programmeur aan het hoofd." Boude stelling, maar hij werd maandag zonder veel weerwoord gedropt bij de vrienden van Frank.news, dus misschien klopt het. De auteur bedoelt niet eens een digitale marketeer of een webbouwer: we moeten zoeken naar een programmeur. Elon Musk is immers ook een programmeur en met een beetje goede wil was Steve Jobs programmeur, dus als een CEO al programmeur is, zou de CMO het zéker moeten zijn.
-
Het b2b-marketingteam anno 2020
De introductie van digitale trends in b2b-marketing heeft ons vak op vele manieren makkelijker gemaakt. Tegelijkertijd heeft er - mede door de digitalisering - een grote verandering plaatsgevonden in de werkwijze van een marketeer.
-
‘Spotify-ing your organization’: inspiratie voor digitale acceleratie
Agile (re-)organisaties, digitale transformaties en digital innovators. Het zijn populaire termen voor managementmeetings en conversaties bij de (bedrijfs)borrel. Velen volgen momenteel ING dan ook nauwlettend, om te leren van de omvangrijke reorganisatie die de bank in 2015 is gestart, en het ‘Agile at Scale’-model dat hierbij centraal staat. Tegelijkertijd zijn we zelf ook allemaal hard bezig om de volgende stap van onze eigen reis op weg naar digitaal heldendom te zetten. Er is echter geen heilige graal of zoiets als dé reis als het gaat om een meer wendbare en innovatieve organisatie te worden. Dat is toch wel een van de belangrijkste conclusies van het event “Spotify-ing your organization”, dat vorige maand plaatsvond.