-
Willem Ernst Herter (Pacmed): “Machine learning als een aanvulling op de expertise van een arts”
De richtlijn voor de behandeling van urineweginfectie is gebaseerd op een onderzoek onder 5000 patiënten. Dat waren vrijwel allemaal jonge vrouwen, aangezien urineweg-infectieziekten onder hen het meest voorkomt. Je kunt je voorstellen dat de meest effectieve behandeling van oude mannen met eenzelfde kwaal afwijkt van de richtlijn. Pacmed wil die afwijkingen inzichtelijk maken, zodat artsen betere besluiten kunnen nemen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van grote datasets en machine learning. Op dit moment loopt er een pilot.
-
Fadoa Schurer (Embot.ai): “Met een slimme bot verkoop je meer”
Uitgebreid onderzoek door de Universiteit van Oxford en Yale onder 260 kunstmatige intelligentie specialisten voorspelt dat een online verkoper in de toekomst beter, sneller en goedkoper zal zijn dan een retailverkoper in een winkel. Die online verkoper zal een bot zijn. Embot.ai specialiseert zich in Nederlandstalige slimme chatbots in de e-commerce. "Chatbots zijn in staat om een vrije conversatie met je aan te gaan", aldus co-founder en cco Fadoa Schurer.
-
De onmenselijke organisatie
Het bedrijf is volgens antropoloog Yuval Noah Harari een van de "meest ingenieuze uitvindingen van de mens". "Het is een collectief hersenspinsel. Je kunt het niet aanwijzen, het is geen stoffelijk voorwerp, maar het bestaat als juridische entiteit. Het is net als jij en ik gebonden aan de wetten van de landen waarin het opereert. Het kan een bankrekening openen en eigendom bezitten. Het betaalt belasting en het kan aangeklaagd en zelfs vervolgd worden, los van de personen die er de eigenaar van zijn of er werken." Harari beschrijft deze hersenspinselmetafoor in zijn boek Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid.
-
Bol.com: machine learning om vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen
Hoe maakt een van de pioniers van de Nederlandse e-commerce zijn algoritmes elke dag klein beetje slimmer? Jens Waaijers, director customer centric selling bij bol.com neemt ons mee in de wereld van machine learning.
-
De enige trend die er echt toe doet: Machine Intelligentie
Het idee dat een kunstmatig brein met dat van de mens kan gaan concurreren leeft al vele jaren. In 2016 is het op de kop af zestig jaar geleden dat computerwetenschapper John McCarthy voorstelde om in de zomer met tien man twee maanden lang op de campus van het Dartmouth College te gaan werken aan Artificial Intelligence (AI).
En nu is er dan die opwinding in de markt: na decennialang werken aan concepten zijn de tools eindelijk voorhanden om die visie te realiseren. We ontwikkelen nieuwe cognitieve systemen: zelflerende computers die in mensentaal kunnen spreken en die ons beter leren kennen dan wie of wat dan ook.