-
Weten merken nog wel waar ze voor staan?
Protesteren. Het is iets van nu. Boerenprotesten, coronaprotesten, 5G-protesten, klimaatprotesten, onderwijsprotesten en Black Lives Matter-protesten. We zijn net over de helft van 2020 en het lijkt nu al het jaar van de demonstraties te zijn. En ik vergeet vast nog iets. Niet alleen laten verschillende groepen uit de maatschappij hun stem horen, hetzelfde wordt verwacht van bedrijven. Maar weten bedrijven nog wel waar ze voor staan?
-
Dít zou pas een goed verhaal van Amazon, Google, Facebook en Apple zijn
Het kan natuurlijk niet uitblijven dat bedrijven zoals de vier techreuzen Amazon, Google, Facebook en Apple ter verantwoording worden geroepen over hun machtspositie en rol in de samenleving. Steeds duidelijker wordt ook dat bedrijven ook een maatschappelijke rol vervullen.
-
Marc Oosterhout (SIRE): ‘Reputatie wordt belangrijker dan marketing’
SIRE-voorzitter Marc Oosterhout, in het dagelijks leven directeur van reclamebureau N=5, voorspelt in de podcast OnBrandScan dat marketing steeds ondergeschikter raakt aan communicatie en reputatie. “Wat je als bedrijf voor de wereld wil betekenen, is veel breder en rijker dan alleen de focus op verkoop.”
-
NIMA Impact Marketing Challenge beleeft tweede editie
In april van dit jaar vindt de tweede editie van de NIMA Impact Marketing Challenge plaats; een intensief ontwikkelingstraject waarin jonge marketingprofessionals proposities ontwikkelen om de maatschappelijke impact van hun werkgevers te vergroten en hun marktpositie te verbeteren. Elvira Luykx is één van de bedenkers en initiatiefnemers. Een vraaggesprek.
-
“Coca-Cola wordt ongelukkig én kwaad van zwerfafval”
Coca-Cola kiest de komende jaren voor gezond, duurzaam en voor grote maatschappelijke betrokkenheid. Is dat marketing of zijn het integere intenties? We gaan in gesprek met Ben Bijnens, country director Coca-Cola Nederland.
-
Chantal Engelen (Kromkommer): “We maken voedselverspilling zichtbaar”
In Nederland zijn in de wet kwaliteitseisen voor voedsel vastgelegd. Vaak een goede zaak, maar het leidt ook regelmatig tot vreemde situaties. Zo mochten in de zomer van 2018 de pruimen van boer Kees niet worden verkocht omdat die, door de droogte, een paar millimeter te klein zouden zijn. Jaarlijks wordt zeker 10 tot 15 procent uitstekend eetbaar voedsel vernietigd, omdat het niet aan de normen voldoet. Kromme komkommers, paprika’s met uitstulpingen en tomaten die niet perfect rond zijn, halen nooit de winkel. Kromkommer probeert daar wat aan te doen.
-
De purpose van Velux: strijden voor luchtkwaliteit
Velux vraagt in een internationale campagne aandacht voor de negatieve effecten van binnenlucht. Het ooit zo stoffige bedrijf wil de 'Indoor Generation' bewuster maken van de invloed van binnenleven op hun gezondheid. Een gesprek met Jarl Langerak, directeur communicatie en marketing bij Velux Nederland. Hij werkt er al twee decennia en zag de markt veranderen. "MVO zit in ons DNA."
-
Marketeers en duurzaamheid: versterkers of tegenwerkers
Duurzaamheid is een hot item, én terecht. We consumeren te veel: meer dan 1,6 keer de capaciteit van de aarde. En daar voel ik me als mens, maar zeker als marketeer, schuldig over. Ik verleid potentiële klanten tot een aankoop. Ik stimuleer de overconsumptie en wat me opvalt – misschien onterecht – is dat er in marketingboeken, opleidingen en op marketingblogs nog te weinig aandacht voor duurzaamheid is. En vooral voor de toegevoegde waarde die een marketeer kan hebben.
-
Aegon wint Impact Marketing Challenge met Aanloophypotheek
Het idee om teams van jonge marketeers aan de slag te zetten met de vaak wat ongrijpbare goede voornemens van grote ondernemingen, leverde een verrassend nieuw concept op: een marketingchallenge zonder het hijgerige van een standaard jongehondenmarketingwedstrijd, waarvan er wel meer bestaan. Drie maanden knutselen aan een stevig doorgerekende propositie voerden gisteren naar een jury-pitch in Amsterdam en een ontlading bij de winnaars. Er stond ook wat méér op het spel dan een goed advies of een opgepoetste proefballon: Team Aegon mag zijn plan uitwerken om (jonge) klanten en prospects te helpen bij het benaderen van een concreet maatschappelijk probleem en won deze eerste editie.
-
Duurzaamheidsmatrix: ben je superieur of toch een gemiste kans?
Veel B2B-kopers vinden het lastig te beoordelen of de supply chain-partner daadwerkelijk duurzaam is. Tegelijk blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) dat driekwart van de kopers partners afwijzen die de duurzame criteria niet nakomen. De studie biedt een matrix voor B2B-merken die zich willen positioneren op duurzaamheid.
-
Het start bij jou: het ontwikkelen van duurzame proposities
Waarom zou je als bedrijf een duurzame propositie ontwikkelen? Hoe kan je als Young Professional waarde toevoegen aan het bedrijf en de maatschappij? En hoe pak je dit aan in jouw eigen bedrijf? Dat zijn een aantal van de vragen waar vijf teams van Young Professionals zich de komende tijd mee bezig gaan houden tijdens de NIMA Impact Marketing Challenge.
-
PIM Trendrapport 2019: merkactivisme en hoe ‘aan staan’ ertoe doet
De tijd dat je als bedrijf ongezien en misschien zelfs ongestraft ondernam voor eigen gewin, zonder maatschappelijke betrokkenheid, lijkt voorbij. Sterker nog: bedrijven moeten maatschappelijk verbeterend ondernemen. Het internet zorgt voor transparantie en social media verbindt gelijkgestemden. Het politieke bewustzijn groeit en activistische initiatieven als klimaatspijbelen en de recent gewonnen strijd tegen het kinderpardon zijn daar voorbeelden van. 'Van boycot naar buycot': het doelbewust afschaffen van merken die de persoonlijke norm op het gebied van ethiek, milieu of politiek negeren.
-
Acht lessen voor communiceren over duurzaamheid en MVO
Uit dossier duurzaam 2018 blijkt dat de helft van de Nederlanders duurzame of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk vindt bij de aanschaf van producten en diensten. Daarnaast is 36 procent bereid extra te betalen voor duurzaamheid. Maar ondanks die stijgende positiviteit komt uit onderzoek naar voren dat bedrijven vaak huiverig zijn om over MVO te communiceren. Waarom is dat? En als je communiceert over MVO, hoe doe je dat dan?
-
Drie definities van purpose
Purpose. Waar hebben we het nu eigenlijk over? Dit bedoel ik als een serieuze vraag. Purpose heeft namelijk geen eenduidige definitie, zelfs niet als je je beperkt tot marketingland. Wanneer het woord purpose valt – en die kans is vrij groot – kan ik je aanraden te starten met de simpele vraag: wat bedoel jíj precies met purpose? We kunnen namelijk al drie verschillende betekenissen onderscheiden. En ze kunnen alle drie waardevol zijn voor marketeers. Om verwarring in de toekomst te voorkomen: drie keer purpose.
-
Groen: de kleur van duurzaamheid?
Verpakkingen zijn een belangrijke en handige manier om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) claims te communiceren. Milieuvriendelijke producten worden vaak in een groengekleurde verpakking op de markt gebracht. Maar is dit wel de juiste keuze?