-
ING werkt continu aan een overtreffende klantervaring bij mobiel bankieren
Vorige week had ik een geanimeerd gesprek met Johan Lemmens en Jeroen Losekoot, beiden verantwoordelijk voor internet & mobiel bij ING, respectievelijk vanuit business development en marketing. We spraken over de in juni gelanceerde Mobiel Bankieren App voor Windows, maar meer in het bijzonder over hun mobiele strategie. ING heeft er flink de snelheid in met het doorontwikkelen van mobiel bankieren voor verschillende platformen. In principe wordt er iedere acht weken een update naar de stores van Apple, Google, BlackBerry en Microsoft gestuurd. En bij ING is de klant koning bij het bedenken van nieuwe functionaliteiten.
-
KidsGeldWijs app van de Rabobank leert kinderen met geld omgaan
Vorig jaar werd tijdens de Week van het Geld bekend gemaakt dat twee derde van de ouders tevreden is over de manier waarop hun kind met geld omgaat. Als het kind bijsturing nodig heeft, dan heeft dat veelal te maken met de drang om te snel en te veel geld uit te willen geven. Tegenwoordig moeten volwassenen weer leren om te sparen in plaats van op de pof te leven. En dat geldt ook voor de jeugd. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, moeten ze bij de Rabobank gedacht hebben. Ze lanceerde daarom vorige week de KidsGeldWijs iPad app, waarmee kinderen tussen de 6 en 10 jaar spelenderwijs met geld leren omgaan. Is het een app met een marketingsausje of is de Rabobank daadwerkelijk maatschappelijk betrokken?
-
ReclameReview: Veilig Internetbankieren
Deze Belgische commercial had ook prima gepast in de Viral Friday, aangezien hij binnen 2 dagen al meer dan 1 miljoen keer bekeken is. En dat allemaal door een bewustwordingscampagne van de Belgische federatie van de financiële sector. Er zijn campagnes die het met minder exposure moeten doen!
-
Update ABN AMRO Mobiel Bankieren: stuur een afbeelding mee met je overboeking
De Nederlands banken komen regelmatig met een update voor hun mobiel bankieren apps. Normaal gesproken zou dat voor mij geen reden zijn om er een artikel over te schrijven. Echter, ABN AMRO breidt zijn Mobiel Bankieren-app voor Android-toestellen vandaag uit met een unieke feature (de update voor de iPhone-app volgt later). Vanaf gisteren kun je een overboeking persoonlijk maken, door bijvoorbeeld een afbeelding uit je gallery mee te sturen. Omdat deze update bijzonder is, doop ik mijn vingers in de virtuele inkt en vertel jullie in dit artikel graag meer over de vernieuwde app en Eurogami. Eurogami?
-
Bij ABN AMRO kan iedereen nu eenvoudig bankieren
Nog niet zo heel lang geleden waren de bezitters van smartphones heel blij met allerlei apps voor mobiel bankieren. Nog nooit was het zo eenvoudig om overal je saldo en bij- en afschrijvingen te raadplegen en overboekingen te doen.
Er is echter een grote groep Nederlanders die geen smartphone heeft. Volgens GfK Retail & Technology heeft de helft van alle Nederlanders een smartphone. Van de andere helft, die geen smartphone heeft, klant is van ABN AMRO en wel toegang heeft tot internet bankieren, gaat er sinds kort een wereld open. Niks inloggen met je e.dentifier en ingewikkelde codes intoetsen. Voor die groep en natuurlijk ook alle mobiel bankierende klanten is er nu 'Snel Bankieren'. Ik sprak met Jessica Niewierra, directeur internet & mobiel over deze nieuwe eenvoudige manier van internet bankieren en het vernieuwde abnamro.nl.
-
ReclameReview: Phishing (Veilig Bankieren)
Voor de meeste mensen die Marketingfacts bezoeken is phishing natuurlijk iets waar we noooooit in zouden trappen. Maar hoe zit het met al die weerloze digibeten die ondanks alles toch door hun bank gedwongen worden om over te stappen op internetbankieren en dus zomaar op een link zouden kunnen klikken in een valse e-mail? Voor deze doelgroep maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) deze commercial, om te wijzen op de gevaren van phishing.
-
MarketResponse: Online reputatiebenchmark retailbanking 2010
MarketResponse liet twee weken geleden een lijvig rapport te water over de online reputatie van retailbanken in Nederland. Het rapport (preview), dat “het eerste onafhankelijke onderzoek naar de online reputatie van de retailbanken in Nederland” zou zijn, geeft inzicht in de positionering van banken op basis van het aantal berichten, het sentiment per bank en de relatie met klantloyaliteit (NPS), klantvriendelijkheid en beurswaarde. Over Twitter als indirect effect op reputatie door de verwijsfunctie, over webcare en share of buzz.
-
Bankieren met de iPhone
Met het groeiende aantal iPhone gebruikers wordt het steeds interessanter voor Nederlandse banken en verzekeraars om iPhone apps te ontwikkelen. Werd dat in het begin wellicht nog vooral vanuit een marketing oogpunt gedaan - meeliften op het trendy en hippe imago van Apple -, nu is het met een grotere groep gebruikers ook bedrijfseconomisch te rechtvaardigen. Als je alle apps van banken en verzekeraars bekijkt, blinken ze niet allemaal uit in creativiteit. Veel iPhone apps lijken voort te komen uit een me too gedachte. De ene financiële instelling ziet dat de andere financiële instellingen een iPhone app lanceren en denkt vervolgens: dat willen wij ook. Ik ben het niet vaak eens met Steve Ballmer van Microsoft, maar als ik apps zie waarbij vooral internetcontent geschikt wordt gemaakt voor de iPhone, dan begrijp ik een beetje wat hij bedoelde met: “Let’s face it, the Internet was designed for the PC. The Internet is not designed for the iPhone. That’s why they’ve got 75,000 applications – they’re all trying to make the Internet look decent on the iPhone.”
-
Verslag Finnovation: Civic Banking met Caja Navarra
Vandaag was ik via M! Reporter te gast bij Finnovation 2008 een 2-daags congres over innovaties in de financiële sector georganiseerd door de European Networking Group.
Hoewel ik Gregg Fraley, auteur van Jack’s Notebook heb moeten overslaan, was er veel bekende kost. Eén item sprong er wat mij betreft echt uit en dat was de case Civic Banking: Social Innovation to better compete gepresenteerd door Pablo Armendáriz, hoofd Innovatie bij de Spaanse Bank Caja Navarra.
-
‘Internetbankieren kan simpel veiliger’
Security.nl meldt dat het internetbankieren in Nederland volgens onderzoek van virusbestrijder Roel Schouwenberg van Kaspersky Lab ondanks de 4 aanvallen eind juli bij Postbank, nog steeds te boek staat als veilig. Én dat het met simpele uitbreidingen nog veiliger wordt. De virusbestrijder is te spreken over de methode die de Rabobank toepast: daar moet als extra verificatie het bestemmings-rekeningnummer worden ingetoetst.
In het buitenland gaan ze al verder met de beveiliging. Sommige banken in Frankrijk gebruiken bijvoorbeeld een whitelist van rekeningen. Alleen naar rekeningen die in de lijst staan kan men geld overmaken. Wie dan een rekeningnummer wil toevoegen moet dit eerst per post opsturen. Ook het gebruik van SMS-codes zoals de Postbank doet is een zeer veilige manier en zou ten onrechte bekritiseerd worden, aldus Schouwenberg op Security.nl.
-
Qash.nl veelbelovend Nederlands banking 2.0 initiatief
Klik op image voor pop-up met fullsize screenshot
Tijdens Emerce Banking2.0 in mei gaf Marco een overview van de web 2.0 activiteiten bij banken middels deze presentatie waar ik ook de nodige input voor leverde. Conclusie die we toen trokken na 90 slides was dat er het afgelopen jaar weinig vernieuwingen waren geweest op het vlak van Banking 2.0. Veel nieuwe initiatieven waren vaak een (slechte) copy/paste.Enige tijd geleden liep ik echter tegen Qash.nl aan. Een initiatief van vier studenten van de Universiteit van Utrecht. Hoewel het geheel momenteel nog in een gesloten beta-fase zit, ziet het veelbelovend uit. Tijd om Martijn de Kuiper, één van de oprichters van Qash, eens een paar vragen te stellen.
-
Bankieren in 2020
Afgelopen week verscheen het boek ‘Bankieren in 2020’ van John Goedee, Will Reijnders (beide verbonden aan de TiasNimbas Business School van de Universiteit Tilburg) en Diederick van Thiel (directeur Marketing Particulieren bij ING Retail) over het belang van consumentenvertrouwen en technologische ontwikkelingen in de bancaire wereld. Een toekomstverkenning over bankieren in 2020.
-
Peer-to-peer bankieren in Nederland: het blijft tobben
Het gaat niet echt gemakkelijk met p2p of peer-to-peer bankieren in Nederland. Volgens een bericht in het FD van 31 december heeft de Rabobank haar klantrelatie verbroken met de Boober, de belangrijkste peer-to-peer banking-site van Nederland.
De Rabo geeft geen commentaar. Volgens directeur Drijver van Boober heeft dit te maken met de problemen die Boober in de zomer had met de AFM. Problemen, die overigens in de tussentijd opgelost zijn: Eerst kwam er een vergunning van AFM, toen de ontheffing van De Nederlandsche Bank, nu heeft het kabinet besloten dat er ook regulering komt voor dit soort initiatieven.
Dus wat is dan nog het probleem met Boober, respectievelijk peer-to-peer bankieren?
-
Verslag IT Banking 2007
Gisteren was ik op uitnodiging van Atos Consulting te gast bij het congres IT Banking. Een congres gericht op de bancaire sector met presentaties rondom actuele onderwerpen binnen de financiële markt, zoals het betalingsverkeer, digitalisering en innovatie.
Voor marketeers die hun vakgebied bijhouden was (helaas) 80% bekende kost, maar de resterende 20% met onder andere Han Gerrits was zeker de moeite waard.
-
Peer-to-peer banking nu ook in Nederland
In 2005 werden kort na elkaar het Britse Zopa en het Amerikaanse Prosper gelanceerd. Twee p2p-banking initiatieven waarbij consumenten zonder tussenkomst van een bank via een online marktplaats geld kunnen (uit)lenen. Ook op Marketingfacts schreven we destijds over dit concept dat is afgekeken uit de wereld van de (illegale) muziekdownloads.
Gisteren wees Vincent Twillert me in de reacties al op het feit dat er nu ook een Nederlandse variant is gelanceerd: Boober.nl. Planet schrijft hierover het volgende:(...) Boober.nl wil een soort marktplaats voor particuliere leners en geldschieters worden. Zonder tussen komst van een bank of geldinstelling kan iedereen van achttien jaar en ouder geld lenen van andere consumenten. De enige voorwaarden zijn dat je een vast dienstverband en een rekening bij een in Nederland geregistreerde bank moet hebben. (...)
Ik vond het 2 jaar geleden een briljant concept maar heb er destijds weinig tot niets meer van gehoord. Weet iemand of Zopa en Prosper ooit echt een succes zijn geworden?