-
De reden én oplossing voor falende innovatie
De vraag óf het door een gebrek aan innovatie komt dat bedrijven hun ondergang vinden, is allang niet meer interessant. De vraag wáárom er gebrek aan innovatie is, is een stuk interessanter. Want men schrijft het vaak zo makkelijk op: "Ze hadden gewoon eerder moeten innoveren." Maar waarom lukte dat dan niet? Een gebrek aan exploiterende innovatie is bijna nooit de oorzaak van de ondergang van een merk. Het zit hem in de exploratie en voorál in de combinatie van die twee. Dat vereist wel een tweehandig organisatiemodel.
-
Merkstrategie moet niet volgens het boekje
Met regelmaat verschijnen er nieuwe marketingboekjes die vertellen hoe je merken moet positioneren. Vol geschreven met handige analytische tools die houvast beloven aan marketeers. De tools in dit soort boekjes zijn meer geschikt om de status quo te verbeteren dan dat ze je helpen aan een strategie die jou in staat stelt om je merk robuust en toekomstbestendig te maken. Het is teveel gericht op de korte termijn en te weinig creatief. Bij menig bedrijf is merkstrategie verworden tot een proces dat na twee jaar – als er eindelijk draagvlak is gevonden – alweer aan revisie toe is.
-
Rituals innoveert met nieuwe website #spon
Rituals wil klanten de beste winkelervaring bieden om mensen te laten genieten van de kleine dingen in het leven, ook als het gaat om online shopping. Om ook voor online bezoekers een optimale beleving te creëren, onderging de website een radicale transformatie.
-
Binnen de lijntjes kleuren in Japan
Een bezoek aan Japan stond jarenlang op mijn nog-te-doenlijst. Afgelopen week was het zover, een reis samen met lokale bestuurders uit het onderwijs en overheid, en twintig ondernemers, mede mogelijk gemaakt door Rabobank. Ik kreeg de kans om Japan van zijn zakelijke kant te bekijken, een kant die waarschijnlijk nogal afwijkt van het gevoel dat je als vakantietoerist meekrijgt.
-
Jann de Waal (Info.nl): “Wij maken diensten met waarde voor de eindgebruiker”
Het bedrijf info.nl bestaat al sinds de begindagen van het publieke internet: 1994. “Het was eigenlijk zoals al die internetbureau’s in die tijd: een hoop studenten bij elkaar die dingen deden die een bank nooit zou mogen, maar wel graag wilde. En zo hebben we in die tijd heel snel een aantal grote klanten gekregen en we hebben dingen voor ze gemaakt met HTML 1.2 met een grijze achtergrond. En op een gegeven moment kwamen er plaatjes bij, dat was echt een enorme innovatie”, aldus eigenaar Jann de Waal.
-
Hoe innoveert een corporate als een startup?
Afgelopen dinsdag stond tijdens Online Tuesday het onderwerp van corporate innovatie centraal: hoe vernieuwen grote bedrijven zichzelf en hun producten en diensten alsof ze startups zijn? Aan het woord kwamen een Omar Mohout, professor in ondernemerschap, Willem Schellekens, mede-oprichter van de corporate accelerator van ING en Dirk Schluter, mede-oprichter van FONK, dat startups én corporates helpt innoveren.
-
Wat een archeoloog je over design thinking kan leren
Op basis van de naam zou je denken dat design thinking iets is dat met productdesign te maken heeft. De evangelisten van de methodiek zien dat anders. Design thinking is een manier van denken waarin de eindgebruiker van een dienst, product of proces centraal staat. In navolging van verwante ideeën als de lean startup komt ook design thinking overwaaien vanuit de westkust van Amerika. De prestigieuze d.school van Stanford University wordt gezien als de bron van deze methodiek. Marketingfacts sprak met professor Michael Shanks, van oorsprong archeoloog, maar inmiddels nauw verbonden aan d.school en een van de evangelisten van deze "manier van kijken naar de wereld".