-
Merkvraag 12: hoe werkt framing en hoe kun je het slim toepassen?
Iedere week bespreek ik op Marketingfacts een nieuwe, primaire vraag over merkstrategie. Dit is nummer 12: framing is een belangrijk wapen in de politiek. Ook merken maken hier slim gebruik van. Maar hoe werkt framing precies? Hoe kan jouw merk hier gebruik van maken? En wat moet je absoluut niet doen?
-
Is video ideaal voor het aansporen tot politiek gedrag?
De helft van de Amerikanen – inclusief president Donald Trump – vergaart het nieuws enkel via video’s. De vraag is echter of video’s geschikt zijn om mensen emotioneel en politiek te bewegen. Emoties, in het bijzonder woede en angst, spelen een essentiële rol in framing, aangezien emoties een krachtige katalysator zijn voor politieke acties.
-
Hoe Childish Gambino viral gaat door priming en framing
Het gebeurt niet vaak dat ik een muziek-gerelateerde videoclip meerdere keren wil kijken. Nog minder vaak gebeurt het dat een YouTube-video binnen één dag al meer dan zestien miljoen keer bekeken is, en wereldwijd het gesprek van de dag vormt. Donald Glover, oftewel rapper Childish Gambino wist het met zijn nummer 'This is America' beide voor elkaar te krijgen. En dit is waarom.
-
De psychologie van nepnieuws. Dit zal je niet geloven.
In december 2016 werd ten onrechte de ‘veiligheidscheck’ op Facebook geactiveerd op basis van veelvuldig gedeeld nepnieuws over een aanslag in Bangkok. Het ging om oude berichten over een aanslag in 2015, die gekopieerd waren. Facebook had nota bene in november tegen een verslaggever gezegd dat het algoritme eerst controleert of het nieuws echt is, voordat het de veiligheidcheck activeert. Niet dus.
Bijna één op de vier Amerikanen heeft wel eens nepnieuws gedeeld op Facebook, volgens een studie door het Pew Research Center in december 2016. En één op de 10 personen deelde zelfs het bericht wetende dat het om nepnieuws ging. Wat is hier aan de hand? Wat is de werking van nepnieuws?
-
Sarah Gagestein (framing-specialist): “Het gaat niet mis op inhoud, maar op de strategie”
“Ik ben niet schuldig!” Mensen zeggen vaak wat ze níet zijn om een boodschap over te brengen. Framingspecialist Sarah Gagestein vindt dat geen verstandige keuze. “De kans is groot dat je precies het tegenovergestelde activeert in het brein,” stelt Sarah.
-
Wat A/B-testing in e-mailmarketing je kan leren over consumentengedrag
A/B-testing in e-mailmarketing is een effectieve manier om meer inzicht te krijgen in de voorkeuren van je doelgroep. De impact van A/B-testing op de onderwerpregel blijft echter niet beperkt tot alleen het testen van de effectiviteit van onderwerpregel A of B. In dit artikel vertel ik aan de hand van een case van Rob Peetoom Hair & Beauty hoe framing met A/B-testing op de onderwerpregel klikgedrag in de e-mail beïnvloedt. Ook geef ik je drie tips hoe je deze inzichten kunt gebruiken voor je eigen e-mailmarketing.