-
Marketeers drukken te veel hun stempel op de samenleving
Beste Ronald,
Ik las je reactie op Twitter op mijn betoog dat marketeers te veel in de greep van het do good-virus zijn. Ik respecteer je inzichten en ideeën, vandaar een blogposting als reactie omdat het aantal karakters op Twitter hiervoor niet toereikend is. Allereerst over de macht van marketeers die ik, zoals jij stelt, wellicht wat overschat. -
Consumenten duwen merken de morele arena in
Het leven was vele jaren geleden eenvoudig. Je leidde een bedrijf, verdiende geld en het land werd geleid door regering en parlement. Best simpel. Je moest je aan enkele regels en wetten houden, laten zien dat je ethisch bezig was en je fiduciaire plicht kon uitvoeren. Dit alles was netjes opgeborgen in wat we – heel slim – de ‘private sector’ noemden. Fast forward naar 2020 en niets is meer privaat. Ondernemingen bevinden zich vandaag de dag in een arena waar moraliteit allesbepalend is. En dat werd tijd.
-
Coca-Cola wil alle verpakkingen terug
Coca-Cola is het feelgood-merk bij uitstek. Hoe houdt de organisatie de merkwaarden vast in tijden van corona? Een gesprek met Ben Bijnens, directeur Benelux Coca-Cola.
-
Zo gaan Samsung, Bol.com en Wehkamp slimmer om met hun verpakkingen
Met het duurzaam verpakken van je producten neem je als bedrijf je maatschappelijke verantwoordelijkheid om de impact op het milieu te beperken. Belangrijk, want steeds meer consumenten verwachten van bedrijven dat zij hun CO2-voetafdruk verlagen.
-
Pieter Pot werkt aan een slimme pot die zijn eigen inhoud checkt
Supermarkten staan vol met verpakte producten, waarvan de verpakking na gebruik direct in de prullenbak belandt. Dat moet anders, stelt ondernemer Jouri Schoemaker. En met zijn bedrijf Pieter Pot laat hij zien dat het ook anders kan.
-
Thomas Kascha (Natural Tableware): groene patatbakjes voor een groenere wereld
Je kunt patat verkopen in een plastic bakje, of je kiest voor een duurzaam alternatief. Dat alternatief biedt het bedrijf Natural Tableware, dat duurzame wegwerpserviezen maakt. Eigenaar Thomas Kascha ontdekte de recyclebare producten tien jaar geleden in Japan. Aanvankelijk werkte hij samen met de producent, maar inmiddels produceert hij zelfstandig.
-
Experts inzetten voor promotie duurzaam gedrag? Best risicovol
Hoe beweeg je mensen richting duurzamer gedrag? Vaak worden experts of bekende mensen ingezet om een milieuvriendelijker levensstijl te promoten. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd werkt.
-
Unplastic: waarde creëren met bierafval
Biochemicus Lori Goff ontdekte tijdens het bierbrouwen dat het restwater kan worden gebruikt als duurzame oplossing voor plasticvervuiling. Ze richtte haar bedrijf Outlander Materials op om zo een bijdrage te kunnen leveren aan een circulaire economie.
-
“Fuck fast fashion, lang leve tweedehands”
“Fuck fast fashion” is het motto van Thijs Verheul, medeoprichter van online marktplaats voor tweedehands kleding United Wardrobe. “Het is triest dat er nog steeds zo massaal gekozen wordt voor goedkope – niet duurzame – kleding”. In gesprek met Verheul over de ontwikkelingen binnen de kledingmarkt.
-
Pepermunt met een missie en de obstakels op de weg
Hoe verover je als nieuwe, duurzame pepermunt schapruimte? Dat is niet zo makkelijk, weet Floor van der Steen van Max’s Organic Mints.
-
5 tips en tricks voor overtuigende groene advertenties
Door de toenemende interesse in het milieu van consumenten en overheden, zien bedrijven ook steeds vaker het belang van milieuvriendelijke, duurzame producten. Maar hoe adverteer je deze duurzame producten nu het best? In deze blog vind je tips en tricks voor overtuigende groene advertenties.
-
De marketing-impact van Too Good to Go
In april en mei 2020 vindt de tweede editie van de NIMA Impact Marketing Challenge plaats. Dit programma biedt young professionals in marketing de mogelijkheid om een propositie te ontwikkelen met een duidelijke duurzame maatschappelijke impact. Hierbij komen alle aspecten van een succesvolle propositie aan bod. Head of marketing Marieke Graat van anti-verspillingsbedrijf Too Good to Go gaat er de troepen toespreken.
-
De duurzame transitie begint bij grondstoffen
Op dit moment komen veel belangrijke grondstoffen voor computers of mobiele telefoons uit China. Daar liggen de aders, waardoor het rendabel is ze uit de grond te halen. Probleem: de middenklasse van Azië groeit razendsnel. En al die mensen willen straks ook allemaal een mobieltje of een computer. Dan is het maar de vraag of Europa nog grondstoffen kan kopen. "We stevenen af op grondstofschaarste. Daarom moeten we onze grondstofketens in Europa beter gaan borgen. Dat houdt onze welvaart op niveau. Als we dat niet doen, dan hebben we echt een probleem”, aldus Niels Wagemaker van Circular Industries.
-
Waarom zijn we zo gek op ‘natuurlijke’ producten?
Veel merken benadrukken de natuurlijke herkomst van hun producten of ingrediënten, zoals Benbits met hun '100 procent natuurlijke kauwgom', Maggi met 'kippenbouillon met natuurlijke ingrediënten', de 'Puur Natuur'-productlijn van Albert Heijn en de 'Natuurlijk Lekker'-mixen van Knorr. Psychologen en biologen zochten uit waarom mensen 'natuurlijk' nou eigenlijk zo waarderen.
-
ReclameReview: HEMA gelooft in duurzaam, niet in duur
Natuurlijk blijft het altijd "Echt HEMA", want die slogan zit in ons nationale onderbewustzijn gebakken. Maar toch werd het tijd voor een nieuwe manier van communiceren. Deze commercial is de eerste van de nieuwe campagne.