-
Wordt Facebook opgeplitst in 2021?
Onlangs kwam de Amerikaanse overheid met een aanklacht tegen Facebook vanwege misbruik van marktmacht. De inzet is een opsplitsing van Facebook waarbij onderdelen zoals WhatsApp en Instagram moeten worden afgestoten. Toch is dit geen goede manier om de groeiende macht van big tech-platforms aan te pakken. Hoe zit dat?
-
Quinten Selhorst (Felyx) over huurscooters en de deeleconomie
Quinten Selhorst biedt met zijn bedrijf Felyx elektrische scooters aan om met meerdere mensen te delen. Hoe ziet hij de toekomst van mobiliteit in middelgrote tot grote steden?
-
Airbnb als coöperatie? Het zou zomaar eens kunnen
In de tsunami aan discussies die opspelen rondom vakantieverhuur-website Airbnb was daar op 21 september ineens een opmerkelijk bericht. In een brief aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC deelde medeoprichter Brian Chesky zijn visie dat 'twenty-first century' bedrijven alleen succesvol kunnen zijn wanneer de belangen van de stakeholders op één lijn liggen. Vervolgens onthult hij zijn ambitie om de rol van de verhuurders op het platform te belonen met aandeelhouderschap, zodat ook zij kunnen profiteren van een succesvolle beursgang. Los van de vraag of dit onderdeel is van een uitgekiend marketingoffensief of dat Chesky & Co oprechte intenties tonen, heeft hij hiermee in elk geval de deur opengezet voor een discussie over een nieuwe generatie klus- en deeleconomieplatformen.
-
Victor van Tol (Snappcar): “Ik heb me vergist in de complexiteit van het model”
Victor van Tol, oprichter en ceo van Snappcar, is duidelijk: als hij zes jaar geleden geweten had wat hij nu wist over ‘autodelen’ dan was hij er waarschijnlijk nooit aan begonnen. Niet dat het niet goed gaat. Het bedrijf is met voorsprong de nummer één van Nederland en in Europa staat Snappcar op de tweede plaats. Nederland alleen al telt een half miljoen gebruikers en 50.000 deelauto’s. Het bedrijf zou hier winstgevend kunnen zijn, maar er moet dankzij uitbreiding in het buitenland elke maand nog een paar ton bij.
-
Een Uber-app van het volk?
Na de deeleconomie zit de kluseconomie, de ‘Airbnb voor arbeid’ met platformen als Deliveroo, Helpling en Uber, in de lift. In de Verenigde Staten loopt de groei van de kluseconomie (gig economy), met klusjes als taxiritjes, fietskoeriers, online vertaalwerk en ‘local home services’ als schoonmaak, oppas en uitlaatservice, voor op Europa. Platformen als Uber, Deliveroo en Helpling verlagen met slimme technologie en algoritmen de drempels voor consumenten om eenvoudig en goedkoop dienstverlening in te kopen. Ideaal voor de eindgebruiker, maar hoe zit het met de arbeider die de arbeid levert? Op Marketingfacts verschenen eerder artikelen met vragen over de 'eerlijkheid' van de huidige platformen. In dit stuk een mogelijk antwoord.
-
Mark de Vos (Goboony): ”Wij zijn de Airbnb voor campers“
Alweer ruim twee jaar timmeren Mark de Vos en Foppe Mijnlieff aan de weg met een peer2peer-marktplaats voor campers: Goboony. Een interview met de eigenzinnige ondernemer Mark de Vos over de lessons learned sinds de lancering van dit originele camperconcept.
-
De trends voor 2018
Vijf ontwikkelingen waar je in 2018 beter niets mee kunt doen
Het is weer die tijd van het jaar. Rond de jaarwisseling gaan we allemaal weer werken aan onze lijstjes met nieuwe ontwikkelingen die volgend jaar door gaan breken. Jarenlang heb ik ze gemaakt en misschien komt het doordat ik volgend jaar 40 word, maar ik ben er klaar mee. Voor veel van die voorspellingen geldt namelijk dat ze nooit uitkomen. En als ze dat wel doen, dan heb je over het algemeen nog tijd zat om actie te ondernemen.
Dus het is tijd voor wat tegengas. Deze keer geen ronkende trends, maar vijf ontwikkelingen waar ik, als ik jou was, mijn centen volgend jaar niet aan zou uitgeven.
-
Sociale zekerheid in tijden van de deeleconomie en robotisering
Nu de deeleconomie in opkomst is, groeit de discussie over de positie van de individuele dienstverleners op deze platformen. Worden de koeriers en schoonmakers van Uber, Deliveroo en Helpling niet uitgebuit door de platformaanbieders die oneerlijk concurreren met bestaande spelers in de markt? Wat gebeurt er als de dienstverleners ziek worden, door een ongeluk hun werk niet meer kunnen doen of op vakantie en met pensioen willen?
Het nieuwe Kabinet wil een minimumloon instellen voor dienstverleners op een platform (zzp’ers). Kijkend naar de toekomst is dit slechts een kleine reparatie, een verdere hervorming van de arbeidsmarkt is noodzakelijk (zoals ik eerder schreef) vanuit een bredere visie hierop. De vraag is hoe kunnen we zoveel mogelijk sociale zekerheid creëren in een wereld die steeds meer flexibiliteit en fluïditeit mogelijk maakt? In dit artikel worden drie opties verkend.
-
F*ck de regels?
De regels aan je laars lappen en intussen keihard groeien, dat klinkt niet bepaald als een lang houdbare formule. En juist dat is wat Silicon Valley-lievelingen als Airbnb ook beginnen in te zien.
-
De deeleconomie maakt de hervorming van de arbeidsmarkt nog urgenter
De deeleconomie is volop in ontwikkeling en als samenleving willen we daar de vruchten van plukken. Maar dan liefst zonder de scherpe kantjes en ongewenste effecten. Een zoektocht naar eerlijke platformen is daarom hard nodig.
Eerder schreef ik al hoe diverse platformen proberen een ‘eerlijker’ alternatief te zijn voor Airbnb en Uber. Vandaag het tweede deel over de flexibele arbeidsmarkt. De deeleconomie maakt hervorming van de arbeidsmarkt urgenter dan ooit.
-
Plug & play-platformen voor e-commerce
De digitaliserende wereld biedt volop kansen voor ondernemers. Een kleine speler kan een wereldmarkt betreden vanuit elke uithoek van het land. Gewoon door in te pluggen op de wereldwijd opererende platformen op het gebied van verkoop, marketing en distributie. Momenteel zijn hier zijn grote veranderingen gaande in de markt. Dit artikel bespreekt met welke ontwikkelingen je als ‘maker’ rekening moet houden en hoe je slim inplugt op de diverse beschikbare commerceplatformen.
-
Eerlijke platformen: van Airbnb naar FairBnb
De samenleving heeft platformen nodig die meer bijdragen aan versterking van de lokale economie en samenleving. De laatste uitzending van Zondag met Lubach bracht de schaduwkanten van de deeleconomie onder de aandacht. De deeleconomie heeft duidelijke kaders en regulering nodig. Daarbinnen kan gezocht worden naar ‘eerlijkere’ deelplatformen die meer recht doen aan lokale publieke waarden en maatschappelijke belangen.
-
Check: dit kwam er terecht van de voorspellingen voor de deeleconomie in 2016
Als ondernemer kijk je vooruit, maar ook terug. Om te leren en te analyseren wat er is gebeurd en hier jouw strategie op aan te passen. Als ondernemers achteruit kijken, waarom doen experts dat dan eigenlijk bijna nooit? Ik ga de uitdaging aan en blik terug op mijn ‘5 voorspellingen voor de deeleconomie in 2016’
-
Platformen: de ultieme natte droom van iedere inspecteur
Het platform AirDnD, waarop hobbykoks etentjes bij hen thuis aanbieden, ligt onder vuur. Traditionele horeca willen dat voor thuiskoks dezelfde regels gaan gelden als voor 'professionele' keukens. Volgens mij wordt hier een verkeerde discussie gevoerd.
-
Pieter van de Glind & Harmen van Sprang (ShareNL): “De deeleconomie is de hype voorbij”
Dat er een boek moest komen over de deeleconomie stond tweeënhalf jaar geleden al vast. Op dat moment benaderde een uitgeverij Pieter van de Glind en Harmen van Sprang van ShareNL met de vraag of zij dat boek wilden schrijven. “De uitgever voelde toen al de behoefte.” Maar het kostte dus nog enige tijd. “We hebben in het afgelopen jaar veel meer dan tweeënhalf jaar geleden met het bedrijfsleven, overheden en met startups gewerkt waardoor we echt een overview hebben kunnen ontwikkelen op de deeleconomie. Wat is het en waar gaat het naar toe? Daarom geloof ik dat dit het goede moment is om dit boek naar buiten te brengen.”