-
Het belang van goede data-communicatie
Als je wilt dat er actie wordt ondernomen op basis van jouw analyses, dan zul je data over de bühne moeten krijgen. Het is daarom essentieel om inzichten en acties op de juiste en meest effectieve manier te communiceren. Te veel marketeers werken aan data die nooit het daglicht zullen zien of aan rapportages die automatisch verstuurd worden door analyticsdiensten. Je mag er nooit van uitgaan dat de cijfers wel voor zichzelf spreken.
-
Data-driven marketing in de praktijk: zo verdrink je niet in data
Met 'spray and pray' kom je als moderne marketeer niet langer weg. Elke beslissing wordt ondersteund door data. Klantgegevens, website-bezoek, marktonderzoek, campagne-statistieken: er is enorm veel data beschikbaar. Hoe zorg je als marketeer dat 'data-driven' niet alleen grote hoeveelheden data verzamelen betekent? Datavisualisatie en storytelling zijn handige hulpmiddelen om niet te verdrinken in een zee van data. En het goede nieuws is: je hoeft geen enorme data-nerd te zijn om er mee aan de slag te kunnen.
-
De dashboardhype voorbij en oppassen voor sjoemelstatistiek
De trend naar live dashboards met fancy grafieken lijkt voorbij. Tellingen van views, likes, volgers, Klout scores en andere sjoemelstatistiek blijken vaak nietszeggend. De internationale PR- en onderzoekswereld ondernemen actie om advertentiewaarden geheel uit te bannen. Dit waren enkele belangrijke take-aways op de Global Summit on Measurement van de International Association for Measurement and Evaluation of Communication (AMEC) vorige week in Thailand.
-
Stephan Okhuijsen (Datagraver): “Droge feiten geven houvast”
Nieuwgierigheid is zijn drijfveer. Stephan Okhuijsen, de man achter Datagraver, vraagt zich bijvoorbeeld af of het klopt dat er tegenwoordig meer grijze auto’s rondrijden dan vroeger. “Dan pak ik de data van de RDW en daarmee kan ik laten zien dat begin jaren 50 nog driekwart van de auto’s een kleur had. Terwijl nu tweederde van de auto’s grijs, zilver, wit of zwart is”. Een leuk weetje, maar vaak zijn leuke weetjes ook heel leerzaam.
-
Heb jij al een dataselfie?
Dat we veel data achterlaten als we swipend en klikkend over het internet bewegen, weet iedereen. Welke data dat zijn en wat anderen (bedrijven, overheden, hackers) hiermee kunnen blijft voor veel mensen een abstract verhaal. Een blackbox waar je wat in stopt en waar wat uitkomt, wat daartussen gebeurt is onduidelijk. De dataselfie maakt dat deels inzichtelijk op basis van je activiteit op Facebook.
-
In een design draait alles om jou
In 2013 stond jij op de cover van de Time. Dat jaar kondigde het begin aan van het tijdperk dat om jou draait. Het was een eerbetoon aan alle user-generated content. We leven in een tijd waarin alles steeds meer om jou draait. We delen selfies via Snapchat of Instagram en zijn meer dan ooit bezig met ons eigen merk. Hoe zet ik mijzelf het best online neer? Maar is dat eigenlijk wel zo? Draait niet alles altijd al om jou?
-
Big data: van bytes naar business case
Op 19 november stond al weer de 10e editie gepland van Data Donderdag, de business meetup over big data zonder technische details. In een zeer druk bezochte Beurs van Berlage werd onder het genot van een hapje en een drankje geluisterd naar vijf diverse sprekers die allen een kijkje gaven in de enorme kansen en mogelijkheden van Big Data.
-
Je cijfers altijd up-to-date met het nieuwe Marketingfacts Stats Dashboard 2.0!
Twee jaar geleden had ik een idee. Een idee om veelgebruikte cijfers op een centraal punt te verzamelen en te visualiseren. Dat was het begin van het Marketingfacts Stats Dashboard. Na veel positieve reacties heb ik het afgelopen jaar in stilte gewerkt aan een nieuwe versie. Vandaag is het moment dat het Stats Dashboard 2.0 live gaat. Wat is er nieuw? O.a. zijn de grafieken groter, de data kan dynamisch worden aangepast en grafieken kunnen worden opgeslagen als afbeelding. Zo heb je altijd de actuele gegevens bij de hand voor je presentaties, marketingplannen of de pubquiz.
-
Salar al Khafaji (Silk): “Wij willen voor data worden, wat YouTube voor video is”
Iedereen die zich wel eens heeft beziggehouden met het op een aantrekkelijke manier ontsluiten van data weet: dat is niet eenvoudig. Je moet nadenken over structuren en schema’s en het bouwen van een achterliggende database kost veel geld. Maar het Amsterdamse bedrijf Silk biedt een oplossing. Met hulp van deze tool moet het zelfs voor gewone stervelingen mogelijk worden om data te ontsluiten en presenteren. Gratis en zonder al te veel planning vooraf. Met een zelf lerende template die je als het ware automatisch door je data heen leidt en verbanden aanbrengt. Deze week wist Silk met dat idee in Amerika (opnieuw) 1,6 miljoen dollar aan investeringsgeld op te halen. Daarmee staat de teller nu op totaal 3,7 miljoen dollar aan investeringsgeld.
-
Statische data tot leven laten komen met Silk
De Britse krant The Guardian had het dit jaar over de verschuiving van big data naar small data. Waarbij het in mijn optiek met name draait om het tot leven laten komen van data en data daadwerkelijk relevante informatie op gaat leveren voor bedrijven (en hopelijk daarmee ook voor klanten van bedrijven). De Amsterdamse startup Silk maakt van data business en wil een bijdrage leveren aan een datagedreven wereld en een beter gestructureerde online wereld. In 2012 kreeg Silk een investering ($1.6 miljoen) van NEA en Atomico. Silk wil daarmee in volle vaart vooruit om internetgebruikers te helpen bij het, op een gestructureerde wijze, verzamelen, sorteren en visualiseren van data en (rijke) informatie online.
-
Alles over Splunk, verkeerde aannames over A/B-testen en 7 data visualisatie tips
Analytics expert Arend Zwaneveld vertelt alles over Splunk, zijn eigen ervaringen er mee en hoe je zelf aan de slag kunt. We bespreken 7 verkeerde aannames in A/B-test tegenargumenten, zodat je A/B-testen goed op waarde kunt schatten, en we delen 7 data visualisatie tips voor beginners.
-
16 mooie voorbeelden van data dashboards
Het gebruik van data is natuurlijk niets nieuws. Wel is er gelukkig steeds meer aandacht voor de interpretatie van data. Datavisualisatie is er op gericht om informatie zo optimaal mogelijk te communiceren zodat marketeers, analisten en andere gebruikers op basis van die informatie beslissingen kunnen maken.
Data dashboards zijn een mooie manier om op continue basis de belangrijkste informatie naar betrokkenen te communiceren. Dat is moeilijker dan het lijkt; vaak worden dashboards volgepropt met metrics en wordt er niet goed genoeg gekeken naar welke informatie écht nodig is.
Geïnspireerd door een blog op Econsultancy In deze blog heb ik enkele gave voorbeelden van data dashboards op een rijtje gezet.