-
Crowdfunding gaat groen met StartGreen Capital
Laura Rooseboom begon haar carière in de wereld van het geld zo’n twintig jaar geleden bij DOEN participaties, een initiatief van de Postcode Loterij. "Die deden eerst alleen maar giften en leningen en dachten later: 'we moeten ook investeren in bedrijven, omdat dat duurzaam is'. Op die manier kunnen bedrijven ook doorgaan wanneer je ophoudt met geven." Zo gezegd, zo gedaan. Maar na een aantal jaren besloot Rooseboom voor zichzelf te beginnen. Samen met Coenraad de Vries startte zij StartGreen Capital.
-
Maurits Groen (WakaWaka/Kipster): “Crowdfunding levert geld en aandacht op, maar we willen groeien”
Iets meer dan zes jaar geleden kwam de eerste WakaWaka op de markt. Het begon als een kwalitatief hoogwaardige lamp op zonnecellen die in de Westerse wereld voor meer geld werd verkocht dan nodig, zodat mensen in arme landen van gratis lampen konden worden voorzien. Inmiddels is de lamp doorontwikkeld en kun je er ook apparaten mee opladen. “Het is eigenlijk de kleinste particuliere elektriciteitscentrale ter wereld. (..) We gaan nu richting de miljoen verkochte producten. Honderdduizenden daarvan zijn gegaan naar vluchtelingen of mensen in rampsituaties, mensen in echte nood”, aldus co-founder Maurits Groen.
-
Onderscheidende online marketing voor en door crowdfundingplatforms
Dat je geld kunt ophalen via een crowdfundingplatform is mooi meegenomen. Veel interessanter zijn de functies als platform voor marktonderzoek, kweekvijver van ambassadeurs, marketingtool en PR-bureau. De grote kracht zit hem niet in de 'funding' maar in 'the crowd'. Want wat is het verschil met een lening van de bank als het publiek niet betrokken is?
-
Eline Leijten (Plugify): “Overal horen we zo vaak: het is zo fijn dat dit er is”
Eline Leijten is founder en ceo van Plugify: ee online marktplaats waar je in een handomdraai een live muziekoptreden boekt. Van bands tot DJ’s tot zangers: op Plugify staan meer dan 500 artiesten. Prijzen zijn direct inzichtelijk, je hebt persoonlijk contact met de artiest, boeken en betalen doe je eenvoudig online. Via crowdfunding haalde ze 750.000 op.
-
Case: de geheimen achter WakaWaka’s crowdfundingstrategie
WakaWaka is één van Nederlands’ meest toonaangevende sociale ondernemingen. Sinds 2011 zorgt WakaWaka dat zoveel mogelijk mensen ter wereld van licht kunnen worden voorzien door middel van innovatieve zonnelampjes. En hoewel die missie op zichzelf al inspirerend is, is de manier waarop WakaWaka onderneemt misschien nog wel meer bijzonder. Een kijkje achter de schermen bij deze serial-crowdfunder.
-
4 vragen om te bepalen wat jij met crowdfunding kan
Steeds meer verschillende soorten ondernemers wagen zich aan crowdfunding. Het wordt allang niet meer enkel toegepast door hippe startups, maar ook door steeds meer groeiondernemingen: van aannemers tot crematoria en van betonfabrikanten tot horecaondernemingen. Een mooie ontwikkeling, want zo zoeken ook steeds meer gevestigde ondernemers contact met hun crowd en werken zij nauw met hen samen.
Hoewel crowdfunding werkt voor allerlei soorten ondernemingen, betekent dit niet automatisch dat het het voor elke ondernemer geschikt is. Crowdfunding kan je veel voordelen brengen, maar blijft een specifieke business. Past crowdfunding bij jou en jouw manier van werken? Deze vier vragen helpen je verder.
-
Leslie Hogeveen (Knab): “Ik heb de persona’s weggegooid; door meten weten we wie de doelgroep is”
“De gedachte achter de bank is: je moet schaalbaar zijn vanuit de techniek, niet vanuit de mensen.” Knab is de afgelopen jaren enorm gegroeid en haalde in juni zijn honderdduizendste klant binnen. Het geheim? Structuur en richting, maar zonder je (start-up) mentaliteit te verliezen. Ik sprak met Leslie Hogeveen, head of marketing, e-commerce en product development over zijn start bij Knab en hoe de online bank zich sindsdien heeft ontwikkeld. Uiteraard staan we ook stil bij nieuwe initiatieven, zoals Knab Lab en Knab Crowdfunding.
-
Hoe crowdfunding de kloof tussen publiek en culturele instellingen dicht
Crowdfunding biedt voor culturele instellingen de mogelijkheid om een unieke band met het publiek aan te gaan. In dit artikel kijken we naar een recente casestudy: de crowdfundingcampagnes van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Wat is het resultaat? Hoe heeft Het Nationale Ballet deze uitdaging ervaren? En wat vertelt deze casestudy over de toekomst: kan crowdfunding worden ingezet als een structurele strategie die nieuwe inkomsten genereert en de kloof tussen publiek en instelling dicht?
-
Pim Betist (Ripplestarters): “Ik wil graag dingen makkelijker maken voor ondernemers”
Pim Betist is crowdfunding pionier en ondernemer. Als oprichter van Sellaband stond hij in 2006 al aan de wieg van het eerste ‘reward based’ crowdfundingplatform ter wereld. Na SellaBand richtte hij Africa Unsigned, Ready2scale en Ripplestarters op.
-
Facebook’s nieuwe crowdfunding-dienst laat de evolutie van platformen zien
Facebook introduceerde deze week een nieuwe functie Fundraiser, gericht op liefdadigheidsinstellingen en goede doelen. Hiermee kunnen zij een directe fondsenwervingscampagne voeren en kunnen donaties ophalen, zonder de Facebook-omgeving te hoeven verlaten.
Platformen evolueren voortdurend en breiden hun functies uit op zoek naar nieuwe markten en meer invloed.
-
Markt voor eigenwijze bierbrouwers groeit
De bierconsumptie per Nederlander daalde sinds 1990 van 90 naar 70 liter per jaar. Ondertussen stijgt het aantal kleine brouwerijen explosief. Deze trend is komen overwaaien uit de VS, waar de zogenaamde craft beers inmiddels 15 procent van de markt in handen hebben. Ook hier zien gevestigde merken de speciaalbieren opkomen. "Bier leent zich heel goed voor het online kanaal."
-
Daphne Habets (CrowdExperts): “De belangrijkste fout bij crowdfunding is denken dat het vanzelf gaat
Geld ophalen bij het publiek. Het klinkt makkelijk, maar er kunnen veel fouten worden gemaakt, zegt Daphne Habets van CrowdExperts.
-
Crowdfunding Day 2015: Pebble en Kickstarter voor het eerst in Nederland
Ondernemers hebben crowdfunding al omarmd. Het fenomeen staat op het punt om door te breken bij het grote publiek. Ik was op de Crowdfunding Day 2015, het grootste crowdfundingcongres in Europa. Het was een mengeling van crowdfundingplatforms, waaronder Kickstarter, succesvolle crowdfunders, waaronder Pebble, bankiers en ondernemers. Ik zag hoe verschillende werelden elkaar ontmoeten, om samen de voordelen van crowdfunding te ontdekken.
-
5 voordelen van crowdfunding naast geld
Crowdfunding is het populairst onder ondernemers en startups. Het is een laagdrempelige manier om kapitaal te verzamelen. Grote organisaties zien steeds vaker dat crowdfunding ook interessant voor ze is. Geld is dan niet altijd de belangrijkste drijfveer. In deze blog lees je 5 andere voordelen van crowdfunding naast geld.
-
3 voorbeelden van online stemmen verzamelen
Een Marketingfacts-lezer is op de hoogte van allerlei praktijkvoorbeelden van succesvolle campagnes. Inspiratie wordt bijvoorbeeld gegeven via 11 Facebook-campagnes, met succesvolle crowdsourcingcampagnes en niet te vergeten de guerrillacampagnes. De laatste tijd kom ik daarnaast veel over branded content-campagnes langskomen, omdat deze experts hun content natuurlijk goed weten te seeden. Maar wat voor mijn gevoel nog mist, zijn de praktijkvoorbeelden over het succesvol inzamelen van stemmen. Daarom: 3 voorbeelden.