-
Mervyn ten Dam (ADCN): “Elk merk moet een mening hebben”
Ooit waarschuwde hij al dat Nederlandse creativiteit – "als je niet oppast" – aanvoelt als een grap van het niveau André van Duin. Volgens Mervyn ten Dam (oprichter van reclamebureau Achtung! McGarryBowen) zijn goede ideeën universeel en liever niet te Nederlands. Sinds eind 2018 is hij voorzitter van ADCN. Wat is zijn visie op de Nederlandse bureauwereld?
-
ADCE 2018: The case for chaos
Wat is, in een wereld die steeds digitaler wordt en verschuift naar automatisering, de impact van die digitale evolutie op creativiteit wanneer het creatieve proces in wezen rommelig en onvoorspelbaar is? Hoe gaan we om met deze tegenstrijdigheid? Het antwoord kan wel eens in de chaos zelf zitten. Een wedstrijdverslag over de 'creative machine' die chaos nodig heeft en acht tips om ‘m aan de praat te houden. For the love of creativity.
-
Niet zomaar een productfoto: het effect van oriëntatie en plaatsing
Reclamemakers lijken vaak een nogal strikte grens te hanteren tussen creatieve en strategische beslissingen. De creatieve beslissingen worden dan eerder genomen op basis van smaak, een onderbuikgevoel of een (vooral anekdotisch opgebouwde) ervaring. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek heel wat evidence-based guidelines over beslissingen die men als creatief bestempelt.
-
Guerrillamarketing of creative media advertising
Guerrillamarketing wordt vaak gebruikt om een merk in de spotlights te zetten. Creative media advertising (CMA) is een specifieke variant van guerrillamarketing waar nog weinig onderzoek naar wordt gedaan. Recent onderzoek laat zien waarom CMA een slimmere investering in je merk is dan guerrillamarketing.
-
Creative media advertising ook voor grote spelers
Steeds vaker durven adverteerders buiten de vertrouwde reclamekaders te denken. Creative media advertising is hier een voorbeeld van. Doorgaans is de opvatting dat dergelijke onorthodoxe marketingstrategieën alleen doeltreffend zouden zijn voor onbekende, kleinere merken. Maar is dat wel zo? Kunnen grote, gevestigde merken niet ook profiteren van innovatievere reclamestrategieën?