-
Community-building in coronatijd
Je klanten, stakeholders, relaties, medewerkers komen op dit moment niet zomaar bij je over de vloer. Hoe kun je nú bouwen aan je relaties, aan co-creaties, aan loyalty of je relatie met klanten? Een online community kan hét antwoord zijn. Maar, het is niet zo een, twee, drie geregeld. Het vraagt om een andere manier van samenwerken en een andere manier van contact en communicatie binnen je organisatie. Ben jij er klaar voor?
-
Social media in 2017: het verhaal achter al die cijfers en grafieken
In januari kwamen er weer veel onderzoeken en lijstjes met cijfers naar buiten. Het ‘Nationale Social Media Onderzoek 2017’ bijvoorbeeld. En ‘De Stand van Webcare in Nederland 2016 om er maar eens twee te noemen. Maar staren we ons niet blind op die lijstjes en grafiekjes? Waar ga je voor: bereik of impact?
-
Case: hoe bouw je een bloggerscommunity op?
Vakantieboulevard heeft in ongeveer een jaar tijd een bloggerscommunity van zestig bloggers opgebouwd die eens per vier weken hun ervaringen delen. Hoe pak je dit aan? Welke stappen moet je doorlopen? Als communitymanager heb ik deze maanden meegebouwd aan dit spreekwoordelijke huis. Ik geef je graag tips voor een start-up aan de hand van dit plan met elf concrete stappen.
-
Waarom een community sterker is dan een chatbot
Het was een term die we al vaker tegenkwamen op blogs, zoals Marketingfacts, maar vanaf april 2016 doet het er echt toe volgens velen: chatbots. Het zou de laatste veelbelovende trend zijn voor de moderne marketeer, zoals zoveel technologieën dat zouden zijn. De oplossing om klanten automatisch te woord te kunnen staan, problemen op te lossen en op een ‘persoonlijke’ manier producten en diensten aan de man brengen. Want, zo is de redenering, artificial intelligence ontwikkelt zich zo snel dat dit de heilige graal is voor iedereen: zowel voor de consument als voor de marketeer.
-
Dit is waarom sommige branded communities niet succesvol zijn
Meer en meer organisaties ontdekken de kracht van een eigen community. Het hebben van een community is echter geen garantie voor succes. Er zijn grote verschillen in de mate van succes, ook tussen bedrijven in dezelfde branche en met eenzelfde hoeveelheid klanten. Wat maakt dat de ene community actief is terwijl de andere maar niet van de grond komt? Dit artikel beschrijft de belangrijkste voorwaarde om een branded community te laten slagen.
-
Geef mensen niet wat ze willen, verras ze
Podcasts. Als je denkt dat die saai of uit zijn, think again. Ze zijn terug van weggeweest, waarschijnlijk dankzij de gekmakerij op sociale media. Er gaat een wereld voor mij open. Over alle onderwerpen is wel een goede podcast te vinden die ik vervolgens rustig kan luisteren tijdens het hardlopen of autorijden. Steek ik meteen wat op. Ik luisterde naar een podcast van de Bastiaan de Jong Show, waarin hij Paulien Cornelisse interviewt over het zelf uitgeven van haar laatste boek De verwarde cavia. Over hoe dat bevallen is, het belang van een ervaren team, besluitvorming via Whatsapp en de juiste balans tussen autonomie en commercie.
-
Content als basis van je community: onderzoek bij Interpolis
Succesvolle verhalen over communities zijn er al genoeg. Voor dit artikel wilde ik erachter komen wat er aan de hand is bij communities die juist niet lopen. Zo raakte ik in gesprek met David Maas van Interpolis (die ik eerder sprak over hun succes met social business). Dit gesprek ging over hun community ‘De oplossing van’. Na een succesvolle lancering en mooie crowdsourcingresultaten, merkten zij teruglopende activiteit op hun platform. Maar wat zijn de redenen zijn dat communities niet lopen? In dit artikel geef ik je tips om je community actief te houden. Zodat je niet ook in dezelfde valkuil stapt en jouw community wél succesvol wordt/blijft.
-
De kracht van communities: Springest
Van gevestigde bedrijven die jarenlang succesvol communities inzetten tot de geheimen van hippe startups met betrokken medewerkers en klanten. Wat leveren communities eigenlijk op en hoe werkt communitymanagement in de praktijk? Hoe bouw je communities op én blijf je ze activeren? In de serie Community Management Insights probeer ik een antwoord te vinden op deze vragen aan de hand van praktijkcases. Vandaag: de community van Springest.
-
Online communities: versnellers van klantgerichtheid
Zoek op ‘klant centraal’ in het laatste jaarplan van uw bedrijf en de kans is 80 procent dat er één of meerdere hits zijn. Blijkbaar is het een belangrijk thema én is het realiseren ervan dermate weerbarstig dat het thema niet van de managementagenda is te krijgen.
-
Van binnen naar buiten: is jouw organisatie er klaar voor? #SMC070
Natuurlijk weten wij, vakgenoten (ahum), hoe het wél moet: wil je een échte social organisatie, dan moet het van binnenuit komen. Praatjes vullen geen gaatjes. Daarom twitterden de afgelopen Social Media Club Den Haag een aantal aanwezigen dat de directie de verhalen van Jochem Koole en Kirsten Wagenaar eigenlijk zou moeten horen, in plaats van zij.
-
De succescriteria van online co-creatie communities
Je kijkt er niet meer van op als je door een organisatie wordt gevraagd een online vragenlijst in te vullen. Organisaties willen weten hoe klanten hun producten of diensten ervaren. Steeds meer organisaties pakken het groter aan: ze vragen klanten voor langere periode mee te denken om hun diensten of producten te verbeteren binnen een online community.
-
Help, mijn community doet het niet!
Steeds meer organisaties starten een (online) community. Maar wat als je community het niet doet?! Deze blogpost geeft je drie vragen waarmee je de reden kan achterhalen. Om daarna aan de slag te gaan met de revitalisering van je community!
-
Waarom community members zich engagen: de resultaten
Meer dan een half jaar geleden ben ik gestart met een onderzoek naar waarom communityleden engagen binnen communities. Academici hebben waslijsten vol met engagement-antecedenten onderzocht en wetenschappelijk aangetoond. Ik heb de populairste antecedenten eruit gepikt en in één onderzoek gestopt. Marketingfacts heeft mij de mogelijkheid geboden om hun community te onderzoeken. Als dank voor jullie medewerking presenteer ik hier de resultaten in deze blogpost.
-
Brand community: de achterliggende factoren
ROI in social media is een ‘hot topic’ voor veel bedrijven en merken. Social media groeien sterk en de consument weet een merk sneller te vinden op social media. Bedrijven en merken willen aanwezig zijn op social media en deze kanalen voor verschillende doeleinden inzetten. Hiervoor worden brand communities gebouwd via bijvoorbeeld Facebook en forums. In het verleden wees onderzoek al uit dat een verhoging in interactie leidt tot een hogere brand commitment. Brand commitment wordt daarbij vaak gerelateerd aan merkloyaliteit en aankoopintentie. In dit blog worden belangrijke begrippen beschreven die invloed hebben op de participatie van leden in een community. Met welke factoren moet rekening worden gehouden bij het creëren van een succesvolle community?
-
Lowlands: een wereld creëren waar mensen bij willen horen
Jongeren brengen forse financiële offers om erbij te zijn. Welke acts er komen, doet er niet toe. Massamedia zijn van ondergeschikt belang. Wat maakt Lowlands een wereld waar mensen zo graag bij willen horen?