-
Hoe krijgen we het gesprek terug?
En toen waren we gestopt met luisteren. En met het gesprek. Nee, dit wordt niet zo’n klef verhaal over verbinding en luisteren als tovermiddel voor alles. Maar er is onmiskenbaar iets aan de hand en, al is het dan symbolisch, zo'n nieuw jaar is een mooi moment voor reflectie. Of om je vingers in je oren te doen en heel hard "LALALA, ik hoor je lekker toch niet!", te zingen natuurlijk.
-
(Podcast) ‘Politieagenten zijn geweldige verhalenvertellers’
Hoewel de polarisatie in de samenleving toeneemt waarbij vooral de buitenranden scherper worden, blijft ons basale vertrouwen in de politie hoog. Dat stelt Mirjam Otten, directeur Communicatie bij de politie, in een nieuwe aflevering van de podcast OnBrandScan. Met onderzoek en communicatie probeert ze het vertrouwen onder de bevolking en in haar eigen organisatie zo hoog mogelijk te houden.
-
Waar horen virtual humans?
Employee advocacy kan fantastische effecten hebben op je bedrijf. Dat weten we inmiddels: 561 procent meer organisch bereik en acht keer meer engagement bij authentieke posts van medewerkers dan van het corporate account. Corporate accounts hebben namelijk geen karakter, mensen wel. Alleen blijkt het lang niet zo eenvoudig om medewerkers mee te krijgen. Daarnaast, ze komen en gaan. Virtuele mensen kunnen uitkomst bieden. Een nieuwe generatie influencers die volledig met de computer gegenereerd wordt. Ik sprak Maarten Reijgersberg, eindbaas bij het Rotterdamse communicatiebureau RauwCC, en Manon Bode, strateeg, over Esther Olofsson, de eerste echte virtuele influencer van Nederland.
-
Maak van je logo geen ouderwets brandmerk
Het logo is het belangrijkste element van een merk. Van oudsher bedoeld om te zorgen voor herkenning en het brandmerken van je eigendom: branding! Te veel logo’s zijn nog traditioneel, een modern brandmerk. Maar waarom zou je de communicatie alleen in een campagne stoppen? Het voordeel van een communicatief logo is dat je altijd vanuit je merk kunt communiceren of de doelgroep kunt aanspreken. Bovendien doen niet veel merken het en daardoor val je zeker op.
-
Weg met wollige websites!
Herken je dat: mensen die heel veel woorden gebruiken om niets te zeggen? Vaak blijf je na zo´n woordenreeks verward achter: wat is nou écht de boodschap? We zijn allemaal wel eens te wollig. Vaak ook op onze eigen website. Heb je wel eens aan een bezoeker van jouw website gevraagd of binnen twee seconden duidelijk is wat jouw dienst is? Is het antwoord 'nee', dan heb je een wollige website. In dit artikel vind je vier kenmerken van wollige websites en manieren om je communicatie wél concreet te maken.
-
Interne communicatie bij verandermanagement begint met de waarom-vraag
Iedereen is anders. Een cliché, maar essentieel voor het communiceren van de juiste boodschap. De uitdaging is om deze boodschap te communiceren aan de juiste doelgroep, op het juiste moment en via het meest effectieve kanaal. Bij een verandermanagementproject voer je een verandering door met een duidelijke bestemming. Deze bestemming moet door iedere doelgroep worden behaald, maar je moet wel weten wat hun informatiebehoefte is. In dit artikel zetten we uiteen hoe de 'Start with why'-theorie van Simon Sinek wordt toegepast binnen interne communicatie.
-
Zo bepaal je de grootte en complexiteit van je interne verandertraject
We zien momenteel allemaal hoe ongelofelijk moeilijk effectief communiceren is. De urgentie om ons gedrag te veranderen is vanwege de covid-19 epidemie extreem hoog. We hebben ook te maken met een brede doelgroep waarbij iedereen anders met informatie om gaat. Denk hierbij aan ouderen, mindervalide personen en jongeren. Het realiseren van een gewenst gedrag blijkt ontzettend moeilijk te zijn. In dit artikel wil ik een aantal praktische handvatten geven zodat je de complexiteit en grootte van jouw interne verandertraject kunt inschatten.
-
Zeven punten die veel mensen totaal verkeerd begrijpen over storytelling
Het Verhaal is precies zo oud als de mens zelf. En we vertellen elkaar al héél lang verhalen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen storytelling begrijpt. Integendeel, er zijn zelfs zeven punten die mensen faliekant verkeerd hebben begrepen. Welke dat zijn, lees je hier.
-
Moeten marketeers wel aan PR doen?
Moet je als marketeer wel zelf aan PR gaan doen, zoals Thea van Unen onlangs op Marketingfacts schreef? Want het vergt een aanzienlijke investering in tijd en energie. Maar marketeers hebben al een baan, en een extra taak erbij zal gevolgen hebben voor marketing binnen een bedrijf.
-
KLM: waarom zo’n angst voor Kassa’s Belbus?
Uit tal van onderzoeken blijkt dat goede klachtenafhandeling frustraties bij de klant voorkomt. Sterker nog: consumenten blijken – indien een bedrijf een klacht goed afhandelt – veelal positiever over het bedrijf dan voordat de klacht zich voordeed. Vandaar dat we in ons vakgebied hameren op een snelle en correcte afhandeling van klachten.
-
Wil je weten hoe massacommunicatie werkt? Lees dan dit bijna 100 jaar oude boek
Welke boeken zijn interessant en wat vinden ervaren marketingprofessionals ervan? NIMA Register Marketeers recenseren de meest uiteenlopende marketing-gerelateerde boeken. Ditmaal Propaganda van Edward Bernays.
-
(Podcast) Betteke van Ruler: ‘Reputatie is geen kwestie van optellen’
Onder druk wordt alles vloeibaar, ook als het gaat om de reputatie en het succes van organisaties. “Het maatschappelijk humeur kan eraan gaan morrelen”, aldus emeritus-hoogleraar corporate communicatie en communicatiemanagement Betteke van Ruler. Zij ziet reputatie als een ecosysteem dat voor ieder bedrijf anders werkt. “Dat managen is ontzettend maatwerk.”
-
ReclameReview: dit gebeurt er als je nog geen keuze in het Donorregister hebt gemaakt
O ja, op 1 juli 2020 is de donorwet veranderd en staat iedere Nederlander in het Donorregister. Je kunt hierin zelf aangeven of je wel of niet donor wilt zijn. Maar misschien ben je dat door corona en andere dringende zaken wel vergeten. Wat gebeurt er dan? Daar geeft deze commercial antwoord op.
-
Waarom sporten we nu wél regelmatig?!
Sinds de invoering van de coronamaatregelen loop ik ‘s avonds hard of doe ik een andere sportieve activiteit. De zak chips heb ik ingeruild voor komkommer. Hoe kan dit? Waarom is mijn gedrag veranderd? En wat heeft een olifant hiermee te maken?
-
Breng je klant terug in beeld met een reframe
Of het nou kleine of grote organisaties zijn, je betekenis wordt gemaakt door de kwaliteit van de interacties tussen jouw team en je klanten. Maar organisaties en klanten verliezen elkaar na verloop van tijd uit het oog. Wat je dan nodig hebt, is een reframe.