-
Zo kan de minister kennis en draagvlak organiseren om de lockdown te doorbreken
De kritiek was niet mals op het consultatieproces voor de ontwikkeling van een corona-app. De tijdsdruk was hoog: het hele proces van voorstellen indienen, selecteren en evalueren duurde een week. Uiteindelijk werden alle voorstellen afgekeurd en is er nog steeds geen app. Bovendien heeft het ministerie met de aanpak een hoop weerstand opgeroepen. Het had ook anders gekund.
-
Boekrecensie: Is er echt sprake van een Cocreatie Revolutie?
Welke vakliteratuur is relevant en wat vinden ervaren marketingprofessionals ervan? NIMA Register Marketeers recenseren de meest uiteenlopende marketing-gerelateerde boeken. Deze keer: 'Cocreatie Revolutie' van Stefanie Jansen en Maarten Pieters.
-
“Co-creatie met klanten behoedt Tele2 voor fouten”
Co-creatie met klanten heeft van Tele2 een sterkere challenger gemaakt in telecomland. Dit betoogt Leslie Hogeveen, managing director Consumer Mobile bij Tele2, komende week op MIE 2018. Hoe doet hij dat? "De klantcommunity behoedt ons voor fouten en zorgt dat we snel kunnen inspelen op nieuwe trends."
-
Leonie Kok (Civocracy): “Inwoners hebben oplossingen, daar kan de overheid gebruik van maken”
Leonie Kok is manager van de Nederlandse afdeling van Civocracy. Door politiek, burgers, organisaties en bedrijven bij elkaar te brengen en het gat tussen hen te overbruggen, wil Civocracy constructieve discussie faciliteren en participatie en burgerbetrokkenheid stimuleren.
-
Content als basis van je community: onderzoek bij Interpolis
Succesvolle verhalen over communities zijn er al genoeg. Voor dit artikel wilde ik erachter komen wat er aan de hand is bij communities die juist niet lopen. Zo raakte ik in gesprek met David Maas van Interpolis (die ik eerder sprak over hun succes met social business). Dit gesprek ging over hun community ‘De oplossing van’. Na een succesvolle lancering en mooie crowdsourcingresultaten, merkten zij teruglopende activiteit op hun platform. Maar wat zijn de redenen zijn dat communities niet lopen? In dit artikel geef ik je tips om je community actief te houden. Zodat je niet ook in dezelfde valkuil stapt en jouw community wél succesvol wordt/blijft.
-
Case: SNS deelt 5 lessen voor een actieve klantcommunity
Van alle banken in Nederland heeft SNS de langst bestaande digitale klantcommunity. In de afgelopen vijf jaar is het aantal leden van de community gegroeid tot 14.000 klanten. Een mooi moment om terug te blikken met communitymanager Wanda Catsman en meteen wat lessons learned van haar mee te pikken.
-
Co-creatie en crowdsourcing als beïnvloedingsstrategie
Co-creatie en crowdsourcing zijn twee ‘vaktermen’ die regelmatig verwisseld en verward worden. Beide gaan over het betrekken van een groep gebruikers, klanten of lezers bij de creatie van kennis, een product, een dienst of content. Maar eindigt de overeenkomst daar? Geiger et al (2011) heeft het over ‘integrative sourcing without remuneration’ en ‘selective sourcing without crowd assessment’. Maar wat belangrijk is om je te realiseren: co-creatie en crowdsourcing hebben een verschillend psychologisch effect op je doelgroep.
-
Lunch met Joline Jolink
Tijdens Whisper Fashion, begin 2009, ontmoetten Joline Jolink en ik elkaar voor het eerst. Een conferentie over social media voor de mode-industrie, waarvan ik mede-organisator was. Joline werd gevraagd, toen al, om over haar gebruik van social media te vertellen. Het is de hoogste tijd om weer eens bij te praten. We hebben afgesproken in haar pas geopende winkel aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam waar ze de dag daarvoor de officiële opening heeft gevierd. Een paar deuren verder is Buiten, een restaurant waar alles met zorg en liefde wordt bereid. Het past bij Joline, zo is ze en zo kennen we haar ook online. Daar gaan we lunchen.
-
De Heineken concept club: Van inspiratie naar co-creatie
Heineken lanceert volgende week op de Design Week in Milaan het resultaat van de Heineken® Open Design Explorations Edition 1: The Club. In dit co-creatie initiatief werden 19 jonge ontwerpers uit Milaan, New York, Sao Paulo en Tokyo geselecteerd om een vernieuwende concept club te ontwerpen. Om hen te inspireren brachten we bij InSites Consulting (daar werk ik) samen met Heineken meer dan 100 clubbers uit alle hoeken van de wereld samen in een online research community. Nadat de ontwerpers gebriefd werden via deze interactieve infographic kregen ze ook toegang tot de community om samen ideeën en schetsen te posten.
-
Co-creatie is niet genoeg
Co-creatie is hot. De voorbije jaren zag de wereld heel wat leuke en succesvolle co-creatiecases op de voorgrond treden. Doritos liet consumenten een tv-spot voor de superbowl ontwikkelen. Lay’s chips vroeg consumenten naar nieuwe smaken en snackfabrikant Mora produceerde een nieuwe kroket samen met consumenten. Co-creatie staat momenteel op de checklist van menig marketeer. Het is slim om te experimenteren met deze nieuwe manier van werken. Alleen moet het verder reiken dan een marketingcampagne, wat het in de aangehaalde voorbeelden meestal is.
-
Toepassing van co-creatie op de drie productniveaus
Door klanten (en overige externe stakeholders) te betrekken bij de productontwikkeling of –verbetering, zorgt de organisatie voor een klantgerichte aanpak en voor een grotere betrokkenheid met het merk. Omdat onderscheidend vermogen -gezien vanuit het product- op allerlei manieren mogelijk is, kan Kotler’s definitie van productniveaus gebruikt worden om inzicht te krijgen in de mate van competitiviteit, differentiatie en organisatorische implicaties die ermee gepaard gaan.
-
Geslaagde co-creatie met jongeren over het ideale condoommoment
Hoe zit dat nu met het condoomgebruik onder jongeren? Ze willen wel een condoom gebruiken op het moment suprême maar het komt er toch net weer niet van. Daarom heeft Soa Aids Nederland gedurende een maand samen met reclamebureau VANABBETOTVESSEM en de social marketeers van Redchocolate honderdduizenden bezoekers van 6 grote jongerenplatformen (girlscene.nl, beautygloss.nl, flabber.nl, skoften.net, expreszo.nl, funx.nl) uitgedaagd om mee te denken over het ideale condoommoment.
-
Co-creatie vooral tijdens eerste fases van Product Development - Co-launching blijft veelal uit
Dit concludeert een onderzoek van Frost & Sullivan van April dit jaar, meldt eMarketer. De essentie van het artikel is dat organisaties en klanten samen waarde co-creëren. Het onderzoek is afgenomen onder veelal B2B technologie organisaties, wat enerzijds de cijfers verklaart. Anderzijds blijft het toch opmerkelijk om deze resultaten te lezen. Onderstaand vind je de vier product ontwikkeling fases en het bijbehorende percentage van respondenten.
-
Co-creatie maakt unieke Customer Experiences mogelijk
Paul Hagen schreef een artikel op het Forrester blog omtrent Customer Experiences en de uitdagingen die ermee gepaard gaan. Eén van hun onderzoeken wees uit dat 76% van de ondervraagden aangaf dat zij op basis van Customer Experience willen differentiëren. Zijn vraag luidt dan ook, als de meerderheid van de organisaties zich focussen op de verbetering van klantervaringen, hoe kunnen zij dan zich nog differentiëren?
-
Schiphol: co-creatie voor vernieuwing Lounge
Begin 2011 besloten Amsterdam Airport Schiphol en Redesignme de handen ineen te slaan voor een co-creatie traject aangaande het vernieuwen van Lounge 2. Schiphol is momenteel bezig met het ontwikkelen van een visie voor deze ruimte waar per jaar circa 22,5 miljoen vertrekkende passagiers hun tijd besteden. Na een eerdere ervaring met crowdsourcing wilde Schiphol met dit project verder de diepte in wat betreft co-creatie. Er is een strategie bepaald en een traject uitgezet waarbij het doel was om een goede balans te vinden tussen online en offline interactie. Hierbij moesten zowel externe creatieven, passagiers als medewerkers van Schiphol een duidelijke rol krijgen binnen het proces. Dit om de dynamiek en interactie van het gehele proces zo groot mogelijk te houden en tegelijkertijd het draagvlak in de interne organisatie te garanderen.