-
Waarom Amazon en Uber faalden in China, en Starbucks en Pampers niet
Westerse bedrijven die de Chinese markt betreden onderschatten vaak het concurrentievermogen van Chinese bedrijven. Wat succes in de weg staat, is vaak een gebrek aan begrip van wat Chinese consumenten waarderen en hoe ze winkelen. Maar er zijn ook bedrijven die hun onderzoek doen, lokale partnerschappen aangaan, de nodige veranderingen aanbrengen en daarmee successen behalen.
-
Hoe digital marketing is veranderd in tien jaar tijd
Digitalisering is belangrijker dan ooit, zeker in het nieuwe normaal. Tegelijk blijft het digitale domein een doolhof van ondoorzichtige dienstverlening. Digital marketing is in tien jaar tijd volwassen geworden, zo viel deze week te horen tijdens de honderdste editie van Online Tuesday, maar de zoektocht naar aandacht, rendement en zakelijk succes duurt voort. Intussen blijven we China onderschatten.
-
De valse start van QR-codes in het Westen versus hun succes in China
Er worden grappen over gemaakt in het Westen, maar ondertussen laat China zien hoe bruikbaar de QR-code is. Je ziet ze op balies, tafels, op het delen van fietsen, karaokecabines, wasmachines, automaten, apps, koffiekopjes, armleuningen van hogesnelheidstreinen.
-
Hou toch op met Zoom-bashen!
Zullen we stoppen met Zoom-bashing? Deze week weer een achterhaald artikel in de Volkskrant over het Ministerie van Defensie dat stopt met Zoom vanwege onder meer 'ZoomBombing'. Lees je in en weet dat dit al lang is opgelost.
-
Futuristische scenario’s uit het Oosten
In het Westen weten we als geen ander hoe we klanten moeten bedienen en hoe we klantbeleving kunnen optimaliseren. Dat denken we tenminste. Giganten als Google, Facebook, Amazon en Coolblue worden steevast als voorbeeld genoemd. Daar moeten we bij afkijken en van leren. Daar halen we onze inspiratie vandaan. Maar moeten we onze blik niet ook eens wat oostelijker richten?
-
Ernie Hiemstra (Oxboard): “Innoveren blijft trial and error”
In 2015 zag Ernie Hiemstra op de Consumer Electronic Show in Las Vegas voor het eerst een hoverboard. Een plankje met twee wielen waar je op kunt staan en wat door een batterij wordt aangedreven. Beweeg je met je lijf naar links dan stuur je het board naar links en omgekeerd naar rechts. "Het bleek uit China te komen. Ik dacht: dat kan ik wel voor Europa gaan doen." Zodoende kwam de Oxboard op de markt.
-
Podcast: Jacco Bouw (Webpower) over marketing automation en Chinese expansie
In de nieuwe podcast-serie Innovation Works! interviewen Richard Otto en Stephan Fellinger experts over technologie, innovatie, talentontwikkeling en de veranderende (arbeids)markt. In deze eerste podcast op Marketingfacts deelt Jacco Bouw, internet-ondernemer met Webpower in onder meer China, zijn ervaringen en visie over hoe Chinezen naar de wereld kijken als het gaat om innovatie en talent.
-
China in digitale context
Als we aan China denken, dan kunnen we twee beelden in ons hoofd hebben: het land van smog en onderdrukte mensen ofwel de kolos die onvermijdelijk de wereldeconomie zal beheersen. Geen van beide opvattingen is bijzonder nuttig, want ze reduceren nuances tot uitersten. In plaats van te kijken naar wat goed of slecht is in het China van vandaag, is het interessanter om te kijken hoe het ánders is. De beste manier is om te kijken hoe wij anders denken, schrijft strateeg Jaap Grolleman, woonachtig in China en getrouwd met een Chinese. Een nadere kijk op de Chinese cultuur, economie en digitale ontwikkelingen.
-
Business in of met China: over Guanxi, WeChat en cold turkey over op Chinese systemen
Voor alle ondernemers die iets met China willen doen: hier zijn vijf ondernemerslessen in 20 minuten. Floor Nobels heeft een headhunting agency in China opgezet en woonde 3,5 jaar in China. Ze richt zich op het werven van hoogopgeleide Chinezen die goed Engels spreken. Zij brengt hen in contact met westerse bedrijven, waarvan 99 procent Nederlandse bedrijven.