-
Hoe Bob Iger het businessmodel van Disney omver schopte
Het eerste dat ik doe als ik een nieuw boek in handen krijg, is het snel van binnen bekijken. Hoe zit het in elkaar? De inhoudsopgave geeft een idee wat me te wachten staat. Tevens kijk ik naar de eerste pagina en lees ik de eerste tien regels. Bij 'De rit van mijn leven', de biografie van voormalig Disney-topman Robert Iger, liep het anders: voordat ik er erg in had, was ik tien pagina’s verder.
-
Verduurzaming van Unilever wordt bepaald door marketing en grootkapitaal
Grootkapitaal domineert de strategie van bedrijven als Unilever, Thuisbezorgd (Takeaway) en Hema. Zij moeten snel groeien en een grote, dominante wereldspeler worden om zo maximaal rendement op te leveren voor hun investeerders. Duurzaamheid is leuk, maar alleen als de consument bereid is ervoor te betalen. Welkom in de wereld van marketing en grootkapitaal.
-
Waarom je branding áltijd een plek in je business-strategie moet geven. En vice versa!
Als we met een bedrijfskundige bril naar merken kijken en ze op basis van hun business-strategie indelen, zien we vier soorten merken: Profit Only Brands, Impact Only Brands, Impact First Brands en Profit First Brands. Het is belangrijk om bij het ontwikkelen van je business-strategie de verschillen tussen deze merken goed te begrijpen om te bepalen wat voor soort merk en organisatie je bent of wilt zijn.
-
De toekomst van nieuws is digitaal, maar ook duister
Een foto van een brandende krant. Ik weet het: daarmee zet je de discussie over digitalisering in de media op scherp. Alsof de journalistiek niet kan innoveren. Alsof sommige sectoren, de media voorop, per definitie ten dode zijn opgeschreven. De realiteit is anders: elke branche kan zich omvormen tot een toekomstbestendig model, mits je maar echt dúrft te veranderen.
-
Fix het internet! Maar waar moet je beginnen?
Het internet kampt met een dertigersdilemma, zo werd gezegd tijdens de bijeenkomst Fixing the Internet bij FreedomLab Campus. Het internet zou gefixt moeten worden. Maar techniek is niet goed of slecht en de balans is nog steeds bijzonder positief. Het internet is niet kapot, het businessmodel van het internet is kapot. En daar kunnen we wel wat aan doen.
-
Het platform als businessmodel: globaal leren, lokaal profiteren
Welkom in de connected revolutie waar alles en iedereen met elkaar in verbinding staat. Ook platformen vinden hier hun kracht. Met succes: zeven van de tien topbedrijven van de wereld werken met een platform-gebaseerd businessmodel, waaronder Facebook en Amazon. Globale platformen kunnen het bedrijfsmodel veranderen, maar andere bedrijven ergeren zich aan hun groeiende monopolie-positie. Dit leidt tot een nieuwe trend: lokale platformen, zoals Werkspot en Helpling, zijn bezig met een opmars.
-
Wat is het geheim achter het succes van Swapfiets?
Van Leeuwarden tot Antwerpen: het stikt plotseling van de fietsen met een felblauwe voorband. Het is geen nieuwe hipsterhype, maar het werk van Swapfiets, dat voor 15 euro per maand fietsen least en onderhoudt. In één jaar tijd ging het bedrijf van 150 naar 50.000 klanten en opende 26 dependances in steden in Nederland, België en Duitsland. Hoe wordt deze krankzinnige groei in goede banen geleid? Remy Ludo Gieling in gesprek met Dirk de Bruijn, oprichter van Swapfiets.
-
Grote aanpassingen, goed gestructureerd
Het internet verandert dagelijks. Websites en applicaties van grote bedrijven worden steeds uitgebreid en vernieuwd. De systemen moeten continu up and running zijn, anders gaan er inkomsten verloren. Hoe structureer je grote aanpassingen in websites of applicaties? Door intern overzicht te behouden en te zorgen dat alle systemen blijven functioneren. Eventstorming biedt een helpende hand.
-
Zijn onze Flickr-foto’s in goede handen bij SmugMug?
Overnames van sociale netwerken roepen altijd veel weerstand op. De vrees is vaak dat een knusse community gestopt, verbouwd of vercommercialiseerd gaat worden. Dat geldt zeker als Google, Facebook of Microsoft de kopers zijn, maar wat nu als de acquirerende partij juist een nichespeler is? Een interessante casus is de recente verkoop van fotoplatform Flickr door Verizon aan het veel kleinere bedrijf SmugMug. Toch vrezen gebruikers voor hun data en hun platform. Terecht?
-
Wanneer gaat er geld verdiend worden aan online boodschappen?
Het gaat goed met de online omzetten van supermarkten, maar het break-even punt is nog niet in zicht – en dat terwijl de investeringen doorgaan. Wanneer wordt het payback time voor de supers?
-
Hoe gaat Spotify eindelijk winstgevend worden?
Met de recente beursgang is Spotify meer dan ooit in beweging. Op het moment draait het bedrijf nog flinke verliezen, maar het is hard op weg winstgevend te worden. In aanloop naar het Spotify-persevenement op 24 april – waar naar verluidt innovaties en veranderingen gaan worden aangekondigd – neem ik je mee in de recente ontwikkelingen, van beursgang tot te verwachten nieuwe producten en abonnementen. Een Spotify-overzicht.
-
Ali Niknam (oprichter bunq): “Ik ben gewoon een nerd die de wereld beter wil maken”
Een van de spannende spelers in de bancaire wereld is bunq. Oppernerd Ali Niknam, oprichter en enig aandeelhouder: "Hoeveel code ik zelf heb geschreven? In de backend is misschien nog een kwart van mijn hand. We hebben laatst geteld en er zitten ongeveer 4,5 miljoen regels code in."
-
Patrick van der Pijl (Business Models Inc): “Winnende businessmodellen? Weet wie je klant is”
Patrick van der Pijl is CEO van adviesbureau Business Models Inc en producent van het boek Business Model Generation. Hij weet alles over de juiste businessmodellen.
-
Digitaal zet waardeketen tv-industrie op z’n kop
De tv-industrie is een wereld die door de invloed van digitaal er over 10 jaar compleet anders uit gaat zien. We zien nu al verschuivingen in de veranderende waardeketen, waar 'over the top' (OTT) video on demand (VOD) providers een groeiend deel van de te verdelen omzet opeisen. Het goede nieuws is dat de te verdelen taart groter lijkt te worden. Waar gaat de tv-industrie heen? Wat is het effect van een toename in aantal beschikbare schermen? Hoe verandert de rol van adverteerders? Dat zijn vragen waarop Deloitte antwoord geeft in haar uitgebreide onderzoek naar de impact van nieuwe technologieën op het kijkgedrag van Nederlanders.
-
Maurice de Hond (O4NT): “Het businessmodel van de Steve Jobs-scholen? De software!”
Ruim een jaar geleden sprak Maurice de Hond in Top Names over zijn plannen voor een nieuwe vorm van onderwijs. Inmiddels zijn de eerste zogenaamde Steve Jobs scholen een feit, lonkt internationale uitrol en gaat geld verdiend worden met software.