-
Verhoogde aandacht voor aandacht in marketing
Plak ergens ‘marketing’ achter en na het eerste congres hebben we het al over een hype. Denk aan neuromarketing en influencermarketing. Zo gek liep het niet met ‘aandachtsmarketing’, maar de term is toch een behoorlijk eigen leven gaan leiden.
-
Is bereik de killer van de mediastrategie?
Betekent het verschijnen van 'How Brands Grow' van Byron Sharp in 2010 het einde van de mediastrategie? Alles lijkt immers uitsluitend nog te draaien om het realiseren van bereik. Hoe moet je je als mediastrateeg en als marketeer dan nog onderscheiden van de concurrentie? Praat mee op de Keizersgracht Conferentie van 18 december, in samenwerking met Marketingfacts.
-
Bereiksonderzoek moet anders, maar hoe dan?
Hoe moet het verder met bereiksonderzoek? Dat was de hamvraag van de allereerste Keizersgracht Conferentie, georganiseerd door media-adviseur John Faasse in samenwerking met Marketingfacts. Dat resulteerde in een bevlogen discussie over bereik, effect en multimedia. Het kan en moet anders en beter, maar hoe dan?
-
De toekomst van het bereiksonderzoek: waar moeten we naartoe?
Hoe moet het verder met het bereiksonderzoek? Moeten we het bereiksonderzoek niet per mediumtype opwaarderen? Moet er een multimediabereiksonderzoek komen? Of stappen we over op effectonderzoek? En hoe regelen we dat dan? Praat mee op de Keizersgracht Conferenties, in samenwerking met Marketingfacts.
-
Hoeveel actieve twitteraars zijn er in Nederland?
“Op Twitter zitten maar vijfduizend mensen.” Met deze geërgerde uitroep in De Wereld Draait Door zwengelde media-tycoon John de Mol afgelopen week de discussie aan over het ooit zo almachtige sociale netwerk. Doet Twitter er nog wel toe? Reden genoeg voor EenVandaag om de claim van de Talpa-topman te factchecken, dus belden ze... Marketingfacts! Het verlossende woord kwam van Danny Oosterveer, die voor ons elk jaar een blog schrijft over Social Media in Nederland. Die blog is weer op komst, maar we hebben nu alvast de belangrijkste Twitter-cijfers voor je.
-
#Followme: online is niets wat het lijkt
Wat heb je aan rapportages waarin reacties of acties van gekloonde Instagram-accounts worden geregistreerd? Wat zijn likes geproduceerd door klikfarms waard, of engagement als conversaties openlijk worden geproduceerd door Russen op zoek naar een zakcentje? De documentaire #followme maakt het goed inzichtelijk: online is niets wat het lijkt dat het is.
-
Het einde van het bereiksonderzoek?
Hoeveel mensen zien, horen of lezen reclame? Daarover zou het in bereiksonderzoek moeten gaan. Van oudsher wordt die vraag in afzonderlijke onderzoeken en per mediumtype beantwoord. Hoeveel mensen zien mijn reclame op tv? Hoeveel mensen lezen de krant of het tijdschrift waarin mijn advertentie staat? Hoeveel mensen luisteren er in het kwartier dat mijn reclameboodschap op de radio wordt uitgezonden? Nu ligt er een Request for Proposal (RfP) voor 'Total Media Audience Measurement'. Het streven is om het bereik van alle media in één onderzoek te gaan meten. Het is de vraag of dat kan: is het niet alleen mogelijk als we radicaal breken met de huidige manier om bereik te meten?
-
Bereiksonderzoek in digitale impasse
Vorige week dinsdag presenteerden VINEX, PMA en GfK het Dutch Digital Media Measurement (DDMM). Kort daarvoor kwam Adformatie met het bericht dat Memo2 met een alternatief komt. Het Amsterdamse bureau bereidt een tag-meting voor dat websites gaat meten in een panel van aanvankelijk 175.000 mensen en later zelfs 300.000. In de ogen van Memo2-voorman Marcel Vogels zijn dit soort aantallen nodig om de long-tail goed te kunnen meten.
-
Vinex/STIR kan belofte niet (meer) waarmaken
Wie de berichtgeving rond Vinex/STIR de afgelopen tijd in de gaten heeft gehouden, heeft gemerkt dat het rommelt bij de stichting. Deelnemers morren over het meetsysteem, wat voor enkele partijen ook al reden was om het lidmaatschap te beëindigen of met beëindiging te dreigen. Ook ik heb deze maand het lidmaatschap opgezegd. Waarom vraagt u zich wellicht af? Om de simpele reden dat aangesloten zijn bij Vinex/STIR een website alleen maar geld kost en verder geen enkele toegevoegde waarde meer heeft.
-
STIR presenteert het nieuwe bereiksonderzoek: panel naar 25.000 leden
Vanaf heden zal het bereiksonderzoek van JIC STIR uitgevoerd worden door comScore en Intomart GfK. De samenwerking werd afgelopen november al aangekondigd. Het internetbereik zal voortaan gemeten worden met het comScore panel, waarmee de panelgrootte wordt uitgebreid van 10.000 naar 25.000 respondenten. Ook zorgt de samenwerking er voor dat vanaf 1 juli naast websites, ook streams en andere content kan worden gemeten (denk aan video).
-
STIR, GfK en comScore gaan samen bereikscijfers meten
STIR, Intomart GfK en comScore hebben vandaag aangekondigd een contract te hebben getekend voor online bereiksonderzoek in Nederland. Het onderzoek zal lopen van 2012 tot en met minimaal 2014. Vooral het meten van reclamebereik is een belangrijke vernieuwing in het onderzoek. Voor het onderzoek wordt er gebruik van gemaakt van comScore’s panel, dat momenteel 25.000 personen (6 jaar en ouder) groot is. Het huidige panel bestaat uit 10.000 personen.
-
SKO en STIR testen het meten van cross-mediaal mediagedrag
SKO en STIR gaan de komende periode onderzoeken of data van beide partijen gefuseerd kan worden. Het doel is te onderzoeken of er zo één inzicht kan worden gegeven in het totale kijkgedrag naar (televisie-)content, crossmediaal bereik, websites en campagnes. De partijen brengen samen met bedrijven de komende maand de wensen en eisen van het testproject in kaart. In eerste instantie betreft het een onderzoek naar de mogelijkheden en een proof of concept.
-
STIR publiceert Internet Marktmonitor 2009
STIR heeft de uitkomsten van de Internet Marktmonitor 2009 op haar website gezet. De Internet Marktmonitor is een panelonderzoek van STIR dat onder 1.000 personen het surfgedrag op alle websites registreert. Dit in tegenstelling tot de Webmeter (n=10.000), dat alleen het surfgedrag op de STIR?aangesloten websites vastlegt.
Veel websites genereren slechts een beperkt bereik. Per maand hebben circa 1.500 websites een gemiddeld bereik van meer dan 1% en alleen de top 100 websites hebben een bereik van meer dan 10%. Voor de top 500 geldt dat negen van de tien websites met het grootste gemiddeld maandbereik vorig jaar ook nu weer het grootste bereik hebben. De Telefoongids heeft nu door het samengaan met de Gouden Gids een top 10 positie verworven en Startpagina uit de top 10 van best bezochte websites verdrongen. Youtube.com heeft ondertussen een 4e positie in de ranglijst verworven en Hyves heeft van alle STIR?sites opnieuw het meeste bereik. De hoogste nieuwkomer in de ranglijst is twitter.com op positie 90. Deze site kwam in de halfjaarrapportage van 2009 binnen op positie 151 en is daarna dus nog flink doorgestegen. Andere opvallende nieuwkomers zijn bing.com en vakantieveilingen.nl. Facebook stijgt van positie 161 in 2008 naar een 35e positie in 2009.
De top 10 op basis van gemiddeld maandbereik is opgenomen in onderstaande tabel:
-
SKO en STIR: Een op de drie Nederlanders kijkt tv terug op internet
Onderzoek uitgevoerd door STIR en SKO (persbericht, pdf) zag gisteren het licht: belangrijkste uitkomst was dat een op de drie Nederlanders televisie terugkijkt via internet. Bijvoorbeeld via RTLgemist.nl en via Uitzendinggemist.nl. Belangrijker nog, is de onderverdeling naar doelgroepen. Het bereik van de bekeken televisieprogramma’s via internet, is duidelijk hoger in de leeftijdscategorie 13-19 jaar (37%) en 20-34 jaar (40%). Bij 65+ ligt dat cijfer met 11 procent duidelijk lager.
-
STIR en Nedstat starten metingen mobiele sites en applicaties
Onder de naam “STIR Lab Mobiel” gaan STIR en Nedstat begin 2010 mobiel internet meten. Het doel van deze samenwerking is om overzichtcijfers te rapporteren van de Nederlandse markt van mobiele sites en –applicaties. STIR Lab Mobiel zal gefaseerd worden ingevoerd te beginnen met gestandaardiseerd meten van mobiele sites en applicaties. Daarna volgt het meten van bereik van mobiele sites en applicaties.
In fase 1 wordt aan de hand van pixel metingen geregistreerd hoe vaak een pagina van een mobiele site of applicatie door een mobiele gebruiker wordt opgevraagd. Dit is vergelijkbaar met de pageview meting die door STIR wordt gebruikt in het Webmeter onderzoek. Website eigenaren dienen een meetcode specifiek ontwikkeld voor mobiele sites of applicaties op hun pagina’s te plaatsen. De maandrapportages bevatten cijfers over: pageviews, bezoeken, bezoekers, unieke bezoekers, providers, devices, herkomst en channels.
In fase 2 is het de bedoeling om profielen te koppelen aan de metingen, zodat bereikcijfers binnen doelgroepen kunnen worden gerapporteerd. Mogelijk kunnen panelleden van de STIR Webmeter ook vanaf hun mobiele apparaat deelnemen aan het bereiksonderzoek. Of dit haalbaar is en welke andere mogelijkheden er zijn om profielen van mobiel internetgebruikers te verzamelen, zal in de komende tijd onderzocht worden.
Bij STIR Lab Mobiel zijn naast STIR en Nedstat, ook het Interactive Advertising Bureau Nederland (IAB) en Open Mobiel Internet (OMI) nauw betrokken.