-
Merken, trends en de wilde waarheid van een rampjaar (I)
Terugblikken en voorspellen, het hoort bij het einde van het jaar. We kijken terug op de voorspellingen van afgelopen jaar: wat is er uitgekomen, wat niet? Hoe is het dit jaar gegaan qua marketing, retail en e-commerce van verschillende merken? Deel een!
-
Zo kunnen sociale en lokale platforms onze economie weerbaar maken
De coronacrisis raakt platforms als Uber en Booking keihard. In korte tijd zagen deze bedrijven hun omzet instorten, beurswaarde verdampen en moesten ze personeel ontslaan. Booking.com klopte zelfs bij de Nederlandse overheid voor steun. Dit roept de vraag op: wat is de waarde van die platformbedrijven, voor onze samenleving, voor consumenten en voor bedrijven die erop actief zijn?
-
Airbnb als coöperatie? Het zou zomaar eens kunnen
In de tsunami aan discussies die opspelen rondom vakantieverhuur-website Airbnb was daar op 21 september ineens een opmerkelijk bericht. In een brief aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC deelde medeoprichter Brian Chesky zijn visie dat 'twenty-first century' bedrijven alleen succesvol kunnen zijn wanneer de belangen van de stakeholders op één lijn liggen. Vervolgens onthult hij zijn ambitie om de rol van de verhuurders op het platform te belonen met aandeelhouderschap, zodat ook zij kunnen profiteren van een succesvolle beursgang. Los van de vraag of dit onderdeel is van een uitgekiend marketingoffensief of dat Chesky & Co oprechte intenties tonen, heeft hij hiermee in elk geval de deur opengezet voor een discussie over een nieuwe generatie klus- en deeleconomieplatformen.
-
Tekort aan online marketeers belemmert inzet referralmarketing
Ruim de helft van de Nederlandse e-commercebedrijven heeft moeite de vacatures in te vullen, blijkt uit onderzoek onder leden van Thuiswinkel.org. De top vijf van moeilijk in te vullen vacatures bestaat uit online marketeers (bij 51 procent van de werkgevers), (big) data analisten (37 procent), frontend-developers (34 procent), software-developers (33 procent) en customer journey-experts (30 procent). Uit onderzoek van Web Profits blijkt dat 29 procent van de bedrijven geen referralprogramma heeft vanwege een tekort aan resources. Nog eens 25 procent heeft geen tijd en 14 procent heeft geen budget voor referralmarketing.
-
F*ck de regels?
De regels aan je laars lappen en intussen keihard groeien, dat klinkt niet bepaald als een lang houdbare formule. En juist dat is wat Silicon Valley-lievelingen als Airbnb ook beginnen in te zien.
-
Eerlijke ontwerpprincipes voor de platformen van de toekomst
In haar column van 20 mei jl. in het Financieele Dagblad stelt econome Annet Aris de vraag of we beter worden van platformen. Haar conclusie: platformen zijn alleen aantrekkelijk voor beroepsgroepen als taxichauffeurs, huisjesverhuurders, klussers, et cetera, zo lang ze nog relatief klein zijn. Zodra ze groot worden, neemt de prijsdruk toe en komt de winst van de gebruikers onder druk te staan. Deze beroepsgroepen zijn dan uiteindelijk slechter af in de wereld van digitale platformen dan bij de huidige analoge spelers.
-
Eerlijke platformen: van Airbnb naar FairBnb
De samenleving heeft platformen nodig die meer bijdragen aan versterking van de lokale economie en samenleving. De laatste uitzending van Zondag met Lubach bracht de schaduwkanten van de deeleconomie onder de aandacht. De deeleconomie heeft duidelijke kaders en regulering nodig. Daarbinnen kan gezocht worden naar ‘eerlijkere’ deelplatformen die meer recht doen aan lokale publieke waarden en maatschappelijke belangen.
-
Check: dit kwam er terecht van de voorspellingen voor de deeleconomie in 2016
Als ondernemer kijk je vooruit, maar ook terug. Om te leren en te analyseren wat er is gebeurd en hier jouw strategie op aan te passen. Als ondernemers achteruit kijken, waarom doen experts dat dan eigenlijk bijna nooit? Ik ga de uitdaging aan en blik terug op mijn ‘5 voorspellingen voor de deeleconomie in 2016’
-
Hoe kunnen we Airbnb redden?
Airbnb behoort tot de 10 hoogst gewaardeerde startups ter wereld. Het staat daarbinnen zelfs op een sterke vierde plaats met een marktwaarde van zo’n 25,5 miljard dollar. Ondanks dit astronomische bedrag verwachtte het bedrijf in 2015 op een verlies van 150 miljoen dollar uit te komen. Daar stond uiteraard een forse omzetverwachting van 900 miljoen tegenover, maar die zal in de komende jaren flink moeten stijgen om de investeerders tevreden te houden. Het is daarom noodzakelijk dat het aantal gebruikers, aanbieders en verhuurde nachten omhoog gaat. Hoe zijn deze ambitieuze doelstellingen te verenigen met Airbnb’s kernwaarden, voortkomend uit de begindagen van de deeleconomie? Liggen deze in lijn met hun “Don’t Go To … Live There”-campagne? Of ligt er een terugslag door het eigen succes op de loer?
-
Platformen: de ultieme natte droom van iedere inspecteur
Het platform AirDnD, waarop hobbykoks etentjes bij hen thuis aanbieden, ligt onder vuur. Traditionele horeca willen dat voor thuiskoks dezelfde regels gaan gelden als voor 'professionele' keukens. Volgens mij wordt hier een verkeerde discussie gevoerd.
-
Is online reputatiemanagement doorgeslagen?
Hoe belangrijk mag online reputatie zijn? Op internet maken steeds meer mensen gebruik van marktplaatsen waar zij met vreemden transacties aangaan. Zo kun je je huis verhuren via Airbnb, instappen bij een particuliere chauffeur via Uber of investeren in een toffe gadget op Kickstarter. Dat is best spannend, want je weet dus niet van te voren of je iemand kunt vertrouwen. In de loop der tijd hebben deze marktplaatsen talloze oplossingen bedacht om vertrouwen te wekken.
-
Reisbranche: hoe digital de markt drastisch verandert
De emoties lopen hoog als het aankomt op reizen en vakanties. Consumenten zitten uren achter de computer op zoek naar de beste deals, mooiste bestemmingen en grootste avonturen. Een walhalla voor de marketeer zou je zeggen. Maar in de afgelopen maanden/jaren hebben bedrijven als TripAdvisor, TravelBird, Uber en Airbnb laten zien dat de reisbranche het werkveld is waar digital een enorme impact heeft op businessmodellen, maar bovenal de relatie met de consument. Verschillende trends zullen in de nabije toekomst kansen en mogelijkheden creëren voor marketeers in deze branche.