-
Je kijkt nu naar de meest recente artikelen over dit onderwerp.
-
Lotte Willemsen: ‘Merken moeten leren de juiste vragen te stellen’
Ze promoveerde in 2012 cum laude als communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, maar ontdekte dat de wetenschap soms wel érg ver afstaat van het bedrijfsleven. Een gapend gat, waar ze besloot met beide benen in te springen. Lotte Willemsen is nu lector Communicatie in een netwerksamenleving aan de Hogeschool van Rotterdam en leidt een onderzoeksgroep naar de (on)bedoelde effecten van digitale content en conversaties. Daarnaast geeft ze lezingen, doet ze onderzoek voor bedrijven en is ze hoofdredacteur van het Tijdschrift voor de Communicatiewetenschap. Haar tip aan het bedrijfsleven? Kijk niet naar óf iets succesvol is, maar waarom.
-
Slimme zelflerende software verovert onze huiskamer en daarna de wereld
In januari 2016 voorspelde trendwatcher Sander Duivestein dat in de toekomst iedereen een digitale butler heeft. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg had namelijk zichzelf voor 2016 een goed voornemen opgelegd: het besturen van alles in huis met zijn stem én met technologie die al voorhanden was. Kunstmatige intelligentie, ook wel artificiële intelligentie (AI) genoemd, bestond inderdaad al ruim 50 jaar.
Nu aan het einde van 2017 worden chatbots gebruikt in Facebook Messenger, doet de digitale butler zijn intrede in onze huiskamer via Alexa en is het boek De Digitale Butler van Jarno Duursma over dit onderwerp verschenen.
-
“Door AI kunnen marketeers relevanter zijn, terwijl gebruikers minder data hoeven af te staan”
Jeremy Waite, evangelist bij IBM, demonstreerde op WebTomorrow de Watson Marketing Assistant. Na zijn keynote sprak ik nog even met hem verder. Het werd een levendig gesprek over het verband tussen big data en AI, de dood van de CMO en het verslaan van spammers door simpelweg een beter mens te zijn.
-
De rol van marketeers in een wereld vol algoritmen
Er zijn niet veel markten waar algoritmen en mensen niet met elkaar samenwerken. In de advertentiewereld gebruiken we al jaren algoritmen om de resultaten van personalisatie te verbeteren. Dus wanneer digitale intelligentie groeit en algoritmen steeds meer marketingactiviteiten overnemen, wat wordt dan de rol van de marketeer in een door algoritmen gedreven wereld?
-
AI, bots en de vraag hoe marketing menselijk blijft
Machines worden steeds slimmer en daarmee ook steeds menselijker. Er is echter een dunne grens tussen een prettige ervaring en de uncanny valley waar we sneller overheen gaan dan we denken. Ook marketeers zien de mogelijkheden van het vermenselijken van hun technologie en hun merk. Maar hoe kun je als marketeer die uncanny valley vermijden en je merk of bedrijf écht menselijk maken?
-
Apple: laat, maar niet te laat met kunstmatige intelligentie
Weinig nieuws onder de zon tijdens Apple’s ontwikkelaarsconferentie deze week, of toch wel? Redelijk terloops en onder de motorkap lanceerde Apple zichzelf in het midden van de arena van kunstmatige intelligentie.
-
Dé online trends en ontwikkelingen in de reisindustrie
Afgelopen week vond voor het eerst in Amsterdam het grootste congres over online travel in Europa plaats: Phocuswright. Sprekers van Booking.com, Expedia en Airbnb, oftewel de crème de la crème van de online reiswereld bespraken hier de laatste technologische ontwikkelingen. De volgende trends en ontwikkelingen kwamen naar voren.
-
Conversational interfaces
Het verschil tussen een chatbot en een intelligent assistant - en waarom dat belangrijk is
Een chatbot kan een intelligent agent zijn, maar is dat niet per se. En mocht je in de nabije toekomst aan de slag willen met een conversational interface, dan is het wel handig om het verschil te begrijpen. Daarom leggen we dat je dat graag uit.
-
Facebook predikt nieuwe wereldorde
“Geschiedenis is het verhaal van hoe we hebben geleerd om samen te leven in steeds grotere aantallen -- van stammen tot steden tot naties. [...] Vandaag zijn we in de buurt van het nemen van onze volgende stap. [...] Vooruitgang vereist nu dat de mensheid niet alleen samenleeft in steden of landen, maar ook als een wereldwijde gemeenschap.” Met deze woorden begint Mark Zuckerberg zijn utopische manifest voor de toekomst, dat leest als een State of the Union.
-
Data driven, Machine learning, AI en VR: dit is de toekomst van search
Met zo’n 20 sprekers uit binnen- en buitenland stond ons tijdens Friends of Search een bomvol programma te wachten met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SEO en SEA. In dit artikel geven we je een selectie van de meest opvallende en interessante keynotes van dit event.
-
Camiel Verschoor (Birds.ai): “Drones in combinatie met A.I. gaan de inspectiemarkt veranderen”
De basis voor Birds.ai werd gelegd in de studententijd. Studenten van de TU Delft, de UVA en de Hogeschool Amsterdam werkten samen aan een drone waarmee de neushoorn in Zuid-Afrika zou kunnen worden gered van stropers. “We ontwikkelden een prototype van een drone die boven een park kan vliegen, beelden maakt en die automatisch doorzoekt op mensen en dieren. Daar is het mee begonnen”, aldus CEO Camiel Verschoor. Mooie missie, geslaagd project, maar helaas lastig om naar een commercieel draaiend bedrijf om te bouwen. Vandaar de start van Birds.ai.
-
Een robot als collega of baas
Het kantoor leent zich prima voor intelligentere ondersteuning van het werk door bots en artificial intelligence. Na het mobiele kantoortijdperk krijgen we dus een conversational kantoortijdperk. De grote doorbraak in dit tijdperk is dat niet alleen medewerkers aan de conversatie deelnemen, maar ook allerhande bots.
-
Customer Journey
Bot or not: dit is waarom Facebook inzet op chatbots
Chatbots, het heetste buzzword dat momenteel het marketing- en technologiedomein domineert, aangejaagd door de opkomst van diensten als Slack en aankondigingen van ieder bedrijf dat iets met messaging doet: van de recente aankondigingen van Facebook en Microsoft tot apps als WeChat, Kik en WhatsApp. Messaging-apps hebben zich ontwikkeld tot de meest populaire applicaties op onze smartphones. En recente ontwikkelingen in natural language processing (NLP) en artificial intelligence (AI) leiden ertoe dat bots slim genoeg zijn om op ons te reageren en namens ons acties uit te voeren: van het bestellen van een pizza tot het kopen van een paar schoenen. Maar wat zijn chatbots? Wat moeten marketeers hiervan weten? En welke rol kunnen chatbots spelen binnen e-commerce en de customer journey?
-
Machine-intelligentie is de nieuwe motor voor economische groei
"We zullen elektriciteit zo goedkoop maken dat alleen nog de rijken kaarsen zullen branden." Met deze woorden en het omzetten van een schakelaar introduceerde Thomas Edison in 1879 de allereerste commercieel levensvatbare gloeilamp. Verlichting die met een druk op de knop aan of uitgezet kon worden was destijds een openbaring. Iedereen wilde deze vorm van verlichting hebben. Het bekabelen van de wereld bleek al snel een uiterst lucratieve business voor Edison, zijn Electric Light Company zag als gevolg van al deze werkzaamheden de omzet exploderen.
-
Wees intelligente machines te slim af
Kunstmatige intelligentie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Om me heen voel ik een bepaalde angst voor robotisering van de werkplek, robots die slimmer worden dan de mens of zelfs voor de mens gaan denken. Is technologie een verlengstuk van het menselijk lichaam of neemt technologie de mens over? Een discussie die filosoof en mediawetenschapper Marshall McLuhan de vorige eeuw al voerde, lijkt actueler dan ooit. Naast enige fascinatie en zekere waardering lijkt er wel een soort robot-alarm af te zijn gegaan. Hoe kunnen we zorgen dat we als (menselijke) werknemer nog relevant blijven in een werkplek met toenemende digitalisatie?