special

Online Video

De beschikbaarheid van breedbandverbindingen, ook op mobiel, heeft de consumptie van video exponentieel doen groeien. Merken onderkennen de kracht ervan, maar hebben soms moeite om de specifieke kenmerken van online te erkennen en gebruiken. In de maandspecial over (online) video beschrijven we de trends en statistieken op dit vlak. We gaan op zoek naar cases over video-advertising, het gebruik van video in social media als Snapchat en in contentmarketing. We kijken naar het opkomende fenomeen van vloggen en live video (Periscope).

De beschikbaarheid van breedbandverbindingen, ook op mobiel, heeft de consumptie van video exponentieel doen groeien. Merken onderkennen de kracht ervan, maar hebben soms moeite om de specifieke kenmerken van online te erkennen en gebruiken. In de maandspecial over (online) video beschrijven we de trends en statistieken op dit vlak. We gaan op zoek naar cases over video-advertising, het gebruik van video in social media als Snapchat en in contentmarketing. We kijken naar het opkomende fenomeen van vloggen en live video (Periscope).

  • Online Video

  De consumptie van video groeit exponentieel. Merken onderkennen de kracht ervan, maar hebben soms moeite om de specifieke kenmerken van online te erkennen en gebruiken. In deze Marketingfacts Special lees je alles over de doelstellingen van videocampagnes, het bepalen van de juiste kpi's om succes te meten en mooie voorbeelden van het gebruik van user-generated video's, de nieuwe mogelijkheden van virtual reality en 360-gradenvideo en de rol van video in de customer journey. 

  • Online Video

  Daar waar mensen zelfgemaakte content uploaden, willen bedrijven ook aanwezig zijn. De snel doorzettende trend van afnemend bereik via de traditionele massamedia zorgt dat marketeers daarheen gaan waar hun targetpubliek wel te vinden is: online mediaplatformen. Daar komt nog bij dat de activiteit en betrokkenheid van de gebruikers op deze platformen hoog zijn, omdat het 'hun' eigen content is die daar staat om bekeken te worden. Hoe kun je deze groei en de betrokkenheid van de gebruikers inzetten voor jouw product? En hoe zorg je ervoor dat als consumenten met jouw merk aan de gang gaan, dat dit wel de gewenste resultaten oplevert?

  • Online Video

  Al decennialang is bewegend beeld van groot belang voor Burgers' Zoo. Eerst op televisie, bijvoorbeeld met het iconische 'Ja, Natuurlijk', maar tegenwoordig ook online. Met vlogs, livestreams en 360-gradenvideo's, onder andere. "We zitten dan ook op een contentmijn", volgens Tim Lammers, marketingmanager bij het dierenpark, "want dieren staan dichtbij mensen." Misschien zelfs wel zo dichtbij, dat mensen in de toekomst gaan betalen voor de videocontent en het een verdienmodel wordt.

  • Online Video

  Groter is beter! Als marketeer constateer ik vaak dat er betaald wordt voor video-advertenties die niet worden gezien. Naast de steeds grotere bannerformaten die we zien in de displaywereld, merken we dat viewability een belangrijke rol speelt in video-advertising. Een studie van Google uit april 2015 waarin video-advertenties in DoubleClick en het Google Display Netwerk (GDN) over de hele wereld met elkaar vergeleken, werd de viewability in kaart gebracht. Daarbij bleek dat de grotere videospelers boven de 85 procent viewability behalen, terwijl de kleinere spelers slechts 50 procent tot zelfs onder de 30 procent scoren. De video-advertentieformaten blijven zich echter in een rap tempo ontwikkelen. Tijd voor een kort overzicht met daarbij mijn tips en inzichten!

  • Online Video

  De meeste bedrijven waarmee ik in aanraking kom, hebben prachtige missies en doelstellingen, zijn actief in spannende markten en komen, zeker in Nederland, met indrukwekkende innovaties die ongelooflijk inspirerend zijn. En toch... Zodra men met die verhalen naar buiten treedt met video, wordt de kijker meestal getrakteerd op - gaap - de manager. Je weet wel, die persoon die het flauwekul-gebeuren binnen de uitgezette bakens optimaliseert zodat de klanttevredenheid jaarlijks met maar liefst 0,02 procent kan stijgen. In dit artikel een ferm betoog om naast de managers vooral de medewerkers en omgeving van het bedrijf voor de camera te slepen, een documentaire-aanpak dus, én tips voor een andere bedrijfsfilm. Daar wordt het in ons innovatieve Nederland echt tijd voor!

  • Online Video

  De kracht van online video zit besloten in de creatie. Maar alleen als de technologie integraal onderdeel vormt van die creatie, meent Nico Verspaget. Hij is oprichter en directeur van Quadia, dat gespecialiseerd is in onlinevideo-oplossingen en -content. "Technologie en data worden net zo belangrijk als je camera’s, je lenzen, je montageset, et cetera." Ook online video vergt dus steeds meer IT-kennis van marketeers - naast kennis over content en creatie. Alleen die combinatie maakt het in de toekomst nog mogelijk om je te onderscheiden, bijvoorbeeld met interactieve en gepersonaliseerde video.

  • Online Video

  Hoe beter je iemand kent, des te persoonlijker het mag worden. Dat geldt niet alleen voor privérelaties, maar ook voor marketing. Zo zijn consumenten met name te spreken over gepersonaliseerde video’s op het moment dat ze al klant zijn bij een bedrijf. In eerdere fases wordt het gebruik van naam, adres of andere persoonlijke gegevens in een video als minder prettig ervaren.

  • Online Video

  Het is niet eenvoudig als marketeer om in dit steeds wisselende en snel ontwikkelende landschap onlinevideocampagnes de juiste waarde toe te kennen. Met de groei van digital video advertising hebben marketeers meer dan ooit heldere kpi’s nodig. Terwijl tientallen of zelfs honderden metrics worden gebruikt voor het meten van de engagement op één advertentie, zijn de definities nog niet eenduidig. In dit artikel benoem ik tien kpi’s om een online videocampagne te beoordelen. Meteen de belangrijkste tip: gebruik deze niet alleen om achteraf te evalueren, maar direct vanaf het moment dat de campagne live staat. Zo kun je realtime bijsturen tijdens de campagne en betere resultaten halen.

  • Online Video

  Online video is de 'nieuwe' wanna-have, of misschien zelfs must-have, voor campagnes en digitale strategiën. Dat is ook niet zo vreemd. Bewegend beeld is immers een krachtig medium, dat door nieuwe technologieën nu laagdrempelig kan worden toegepast. Maar lopen de juridische ontwikkelingen en het auteursrecht ook in de pas? Hoe weet je in de praktijk nou wat wel en niet mag?

  • Online Video

  Zingende brandweermannen, tweelingzussen op leeftijd die met elkaar videobellen, een emotionele speech voordat je dood bent. De campagnes van WEFILM maken zoveel indruk dat ze 200 miljoen keer zijn bekeken. Producent Bas Welling krijgt elk jaar vierhonderd verzoeken van bedrijven, of ze ook zo’n 'viral video' kunnen krijgen. "En we doen er maar veertig", zegt hij.

  • Online Video

  Het in de afgelopen jaren veranderende gedrag in mediaconsumptie stelt marketeers en adverteerders voor nieuwe uitdagingen. Vooral jonge doelgroepen - de digital natives - kunnen niet langer worden bereikt met reclame-acties in de traditionele media. Omdat de televisie uitgeschakeld blijft, consumeren digital natives content op sociale mediaplatformen als YouTube, Facebook, Snapchat of Instagram. De redenen liggen voor de hand: het sociale web biedt aangepaste entertainmentprogramma's voor digitale natives - en dat overal en op elk gewenst moment.

  • Online Video

  Webinars, of online seminars, zijn inmiddels een bekend fenomeen bij menig marketeer. De combinatie van beeld (video), geluid en interactie zorgt ervoor dat webinars erg effectief zijn. Zo houden webinars gemiddeld 56 minuten de aandacht vast. Maar voor welke thema’s zijn webinars geschikt? En in welke fase van de customer journey? In dit artikel ga ik hier aan de hand van praktijkcases dieper op in. Voor elk van de 4 verschillende fasen binnen de customer journey kom je te weten hoe webinars jou kunnen helpen leads om te zetten in klanten, of zelfs fans. 

  • Online Video

  Livestreamen vanaf je telefoon, tablet of GoPro: iedereen met een 4G-verbinding kan zichzelf casten als journalist of realityster. Apps als Periscope en Meerkat maken zulke realtime sociale media mogelijk. De Amsterdamse start-up Ubideo ontwikkelde zich de afgelopen maanden tot een interessante concurrent door zich te richten op realtime marketing voor bedrijven.

  • Online Video

  Live online video is jarig, en st(r)eaming hot. Een klein jaar geleden schreef ik hier een artikel over de eerste live video campagne van Nederland. En onlangs zette ik voor een andere klant Periscope in om een ‘uitverkocht’ gratis B2B-evenement toch live aan te kunnen bieden aan de mensen die net te laat waren voor een kaartje. 

  Inmiddels lijken Meerkat en (vooral) Periscope mainstream media geworden. Grote en kleine bedrijven zetten het medium in om kennis te delen, jaarcijfers aan de buitenwereld te presenteren of een nieuw product te lanceren. Een van die bedrijven is ABN AMRO. Een van die bedrijven is ABN AMRO. Wat zijn hun ervaringen en tips?

  • Online Video

  "De kracht van het web ligt in zijn universele karakter. Toegankelijk voor iedereen, ongeacht een handicap, is een essentieel onderdeel daarvan." Die woorden komen van Tim Berners-Lee, de grondlegger van het worldwide web. Ik had het uiteraard niet beter kunnen zeggen dan hij: als je content maakt, wil je dat deze voor iedereen toegankelijk is. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar bij online video wordt dit vaak vergeten. Heb jij er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht hoe slechthorenden of mensen met een visuele beperking jouw video ervaren? En waarom het optimaliseren van je video voor die doelgroepen ook gunstig is op andere vlakken? In deze blogpost krijg je drie tips over het verhogen van jouw videobereik door het volgen van de webrichtlijnen.

  • Online Video

  Ongeveer tegelijkertijd met de lancering van de Marketingfacts Special over Online Video werd op het Media Park in Hilversum op 2 februari het eerste Cross Media Café van 2016 gehouden. Het thema van de bijeenkomst was innovatie in videoformats. Wat is de huidige stand van zaken rond videotechnologie? Wat zijn de laatste formats en welke toepassingen hebben zich al bewezen? Onder andere Ericsson, Qualcomm, Endemol, Nu.nl en NewbeTv gaven, belicht vanuit de wetenschap en de praktijk, antwoord op deze vragen. 

  • Online Video

  Okee, je wilt dus een video of in ieder geval wil je iets met video. En je wilt daarvoor een videobureau inschakelen. Een goed plan, je wilt het succes van jouw diensten en producten laten zien aan je doelgroep, op een toegankelijke, duidelijke en moderne manier. Maar hoe maak je een briefing voor zo'n bureau? Aan wat voor kosten moet je denken? En welke acties liggen bij mij en welke bij het bureau? Deze how-to helpt je op weg.

  • Online Video

  Eva, Jeroen, Matthijs en Humberto behoren tot de top van Nederland als het gaat om presenteren en interviewen. Zij bedienen het grote publiek langs het ‘klassieke’ kanaal dat televisie heet. De komende jaren zullen we daarnaast een groeiende behoefte zien aan presentatoren die in opdracht van uitgevers, merken, adverteerders en organisaties via internet videoverhalen maken voor gerichte doelgroepen. Ik noem deze nieuwe groep ‘beeldverhalers’ en zij vertegenwoordigen een nieuwe manier van interviewen. Wat zijn de kenmerken van deze beeldverhalers, los van talent en plezier dat uiteraard de basis vormt?

  • Online Video

  Na marketing automation is het tijd voor de tweede Special van 2016: online video. De beschikbaarheid van breedbandverbindingen, ook op mobiel, heeft de consumptie van video exponentieel doen groeien. Merken onderkennen de kracht ervan, maar hebben soms moeite om de specifieke kenmerken van online te erkennen en gebruiken.