ZZP Monitor - Zomereditie 2013

Zelfstandigen komen moeilijker rond, toch blijft zzp’er kieskeurig

Ruim 32% van de hoogopgeleide zelfstandig ondernemers verwacht dit jaar financieel niet op eigen kracht rond te kunnen komen. Daarnaast merkt 78,6% van de ondervraagde zzp’ers dat de uurtarieven onder steeds meer druk komen te staan door de economische crisis.  Dat blijkt uit de ZZP monitor van zzp-platform Myler, dat de financiële situatie onder 2.011 zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening en ICT onderzocht. Door de kabinetsplannen om de zelfstandigenaftrek af te schaffen zullen steeds meer zzp’ers terug moeten vallen op hun spaargeld.

Ondanks het negatieve sentiment geeft het merendeel van de ondervraagden de persoonlijke situatie als zelfstandig ondernemer een rapportcijfer 8. Slechts 9,2% van de zzp’ers is ontevreden over de persoonlijke situatie en staat weer open voor loondienst. Ook zorgt de economische crisis er niet voor dat zomaar iedere opdracht wordt aangenomen. Zo’n 69,5% van de zelfstandigen blijft kieskeurig over de opdrachten die ze aannemen.

Declarabele uren

Opvallend is dat de zzp’ers wekelijks 29 uur kunnen declareren aan de werkgever, wat 3,5 uur minder is dan in 2012. Tevens moeten de zelfstandigen langer wachten voor ze een nieuwe opdracht hebben gevonden. Momenteel duurt het gemiddeld 5,5 week voor de zzp’er weer aan de slag kan, terwijl het vorig jaar nog 4 weken kostte om bij een nieuwe opdrachtgever te beginnen.

Jaaromzet

Dit jaar ligt de verwachte jaaromzet van hoogopgeleide zzp’ers 1,3% lager ten opzichte van 2012, namelijk op € 92.481. Vorig jaar verdienden de zelfstandigen nog een omzet van € 93.690. Veel zelfstandigen hebben een financiële buffer opgebouwd om tegenslagen op te vangen. Bijna 60% komt pas na een half jaar zonder opdrachten in financiële moeilijkheden.

Toekomstperspectief

Toch blijft een groot deel van de zelfstandigen optimistisch. Door de huidige economische situatie is 41% van de ondervraagden positief over de toekomst en zien dat juist nu gevraagd wordt naar specifieke kennis en expertise (80%).

Toon van Bodegom, directeur van zzp-platform Myler: “Voor veel zelfstandigen zal het ondanks de financiële buffer moeilijker worden rond te komen door de kabinetsplannen voor versobering van diverse aftrekposten. Het klopt dat dezzp’ers minder sociale premies betalen dan reguliere werknemers maar deze extra financiële ruimte hebben ze nodig om in slechte tijden van werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid het hoofd boven water te kunnen houden.”

Kerncijfers zzp-monitor 2012

                                                2011                 2012                 2013 (verwachting)

Gemiddelde jaarinkomen           €92.972             €93.690             €92.481

Uurtarief                                    €85,29              €83,09              €83,19

Declarabele uren per week         30,56                29,20                28,92

Aantal zzp’ers met andere

inkomstenbron                          13,1%               24%                  20,5%  

Aantal zzp’ers met jaarlijks

meer dan drie opdrachtgevers    55,6%               64,5%               -

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.