Word usage mirrors community structure in the online social network Twitter

Uit dit wetenschappelijk onderzoek op basis van miljoenen tweets blijkt dat Twitter geen 1 open netwerk is, maar er sterke groepsvorming bestaan. Deze groepen hebben niet alleen een hoge dichtheid van gedeelde connecties, ook hebben zij een eigen taal. Dat concluderen de onderzoekers John Bryden, Sebastian Funk en Vincent Jansen.

Het onderzoek naar het woordgebruik onder twitteraars stelt vast dat er een veelgebruikte woordenset bestaat waarmee zij effeciënter met hun 'clique' kunnen communiceren. Deze communities zijn vaak gebaseerd op politieke voorkeur, etniciteit, werk of hobbies. 

De grootste groep uit de analyse bestond uit 'Afro-Amerikanen', die vaak gebruik maken van woorden als 'Nigga', 'poppin' en 'chillin'. Deze groep is ook zeer hecht, 9 op de 10 berichten worden verstuurd naar mensen binnen de eigen groep. Groepsleden vervangen ook vaak het einde van woorden. Zo wordt 'ing' vervangen voor 'in', en 'er' voor 'a'. 

Professor Vincent Jansen geeft uitleg:

"Interestingly, just as people have varying regional accents, we also found that communities would misspell words in different ways. The Justin Bieber fans have a habit of ending words in 'ee', as in 'pleasee'."

In bovenstaande afbeelding worden voor verschillende communities de belangrijkste termen getoond. De cirkels zijn communities, waarij de grootste afhankelijk van het aantal groepsleden. De kleur van de lijnen geeft aan hoeveel van de berichten werden verstuurd naar mensen binnen de eigen groep (geel is 0%, oplopend naar rood ,100%). 

Dr. John Bryden, legt uit dat het nu mogelijk is om aan de hand van tweets iemand in een groep in te delen. Als er genoeg data beschikbaar is kan dit met een accuratie van 80 procent. 

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.