Wat willen creatieve, marketing en digitale talenten?

Resultaten van het Carrière & Motivatie onderzoek

Het salaris is de belangrijkste en tegelijkertijd meest verwarrende factor in het wervings- en selectieproces van creatieve, marketing en digitale professionals. Bij het overwegen van een opdracht is het salaris de belangrijkste factor, maar eenmaal aan het werk is de inhoud van de opdracht bepalend voor de mate van voldoening. Dit is de conclusie van een grootschalig Carrière & Motivatie onderzoek onder 899 creatieve, marketing en digitale professionals en hun opdrachtgevers.

Salaris of inhoud?

Het salaris blijft de belangrijkste drijfveer op het moment dat een professional besluit om een opdracht wel of niet aan te nemen. Desondanks is het de inhoud van de opdracht die de mate van voldoening bepaalt: 72% van de professionals geeft aan dat het project bepalend is voor het werkplezier tegenover 56% die salaris als belangrijkste factor noemt. Opvallend genoeg denkt 75% van de opdrachtgevers dat salaris de belangrijkste drijver is voor het werkplezier van de specialisten die zij inhuren. Slechts 15% van de respondenten werkt uitsluitend om geld te verdienen, terwijl maar liefst 85% aangeeft voldoening uit hun werk te halen op persoonlijk (73%) of sociaal (12%) vlak.

Inhoud is game changer

Op de vraag ‘wat zou je willen verbeteren?’ zitten opdrachtgevers en professionals op één lijn wat betreft salaris (55%). De mismatch zit hem in de waarde die de talenten hechten aan de inhoud van een opdracht (72%) gevolgd door het verkrijgen van verantwoordelijkheden en erkenning (beide 50%). Opdrachtgevers echter hebben toekomstperspectief (52%), impact (37%) en het krijgen van erkenning (35%) op hun radar als sterkste motivatiefactoren. 

Persoonlijke ontwikkeling betaalt zich terug 

42% van de professionals wil zich ontwikkelen, 66% van de opdrachtgevers denkt dat de professionals dit niet belangrijk vinden. Investeren in een training op het gebied van technische, zakelijke en/of communicatieve vaardigheden werpt zijn vruchten af voor zowel de werkgever als de werknemer. Wat opvalt uit het onderzoek is dat daarom Online en Mobile Developers het meest verdienen.

 Eigen werklocatie kiezen is belangrijk

Opdrachtgevers zijn zich er niet van bewust dat professionals een grote waarde hechten aan het kiezen van hun werklocatie, of dat nu thuis is, op hun eigen kantoor of ergens anders. Vooral voor specialisten op het gebied van Editorial/Content, Web/Mobile Development en Creatie/Design/UX is deze keuzevrijheid enorm belangrijk. Hoe meer werkervaring op zak, hoe minder graag er op het kantoor van de opdrachtgever gewerkt wordt.
 
 

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.