Waarom, hoe en waarover twitteren burgemeesters?

Een onderzoek naar het Twittergebruik van de burgemeesters in Nederland

Annelous Neven (@AnnelousNeven) heeft samen met studiegenoten onderzoek gedaan naar het twittergedrag van Burgemeesters. De studenten maken deel uit van de eerste lichting studenten op de Utrecht Data School. Annelous heeft verder ingezoomd op dit onderwerp voor haar bachelorscriptie ‘Burgemeestertaal in 140 tekens’. Uit haar onderzoek blijkt dat burgemeesters Twitter vooral gebruiken om in contact te treden met burgers. De basis van het onderzoek is data van de Burgemeestersindex van Buzzcapture.

Waarom twitteren burgemeesters?

Zoals bij ieder wetenschappelijk onderzoek, wordt voortgebouwd op eerdere bevindingen. Annelous somt in haar scriptie redenen op waarom burgemeesters Twitter zouden kunnen gebruiken. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Twitter een uitstekende vorm is van personal branding (Tielemans, 2011). Het gebruik van Twitter bevordert daarnaast ook de transparantie (Aalberts en Kreijveld, 2011). Door te twitteren onstaat een band tussen de politici en de volger (O’Reilly en Milstein, 2009). Daarbij is het belangrijk bewuste keuzes te maken wat je wel en niet laat zien (Tielemans, 2011).

Verschillende type twitteraars

Uiteraard tweet niet iedere burgemeester op dezelfde manier, zoals ook blijkt uit de burgemeesterindex. Annelous haalt in haar scriptie het onderzoek van Schafer, Overheul en Boeschoten (2012) aan, waarin gesteld wordt dat er drie type twitteraars te onderscheiden zijn;

Broadcasters; zij gebruiken het medium alleen om hun boodschap te verkondigen en zullen verder niet communiceren met hun volgers (zoals @arcohofland). Communicatiors: communiceren vaak en met burgers (@michaelsijbom). Netwerkers sturen relatief veel @replies en retweets, waardoor er veel interactie is.

Wat twitteren burgemeesters?

Annelous stelt in haar scriptie de vragen: Zijn hun berichten gerelateerd aan hun specifieke taken en bevoegdheden? Of zijn het voornamelijk persoonlijke berichten die een ieder ander persoon ook kan versturen? Is uit de berichtgeving af te leiden wat voor persoon de burgemeester is? De belangrijkste resultaten uit haar scriptie zijn;

  • Er is zelden een dialoog tussen de burgemeester en de burgers over inhoudelijke en politieke vraagstukken;
  • Burgemeesters sturen zelf zelden berichten over openbare orde, maar retweetten wel veel accounts van de politie;
  • Meeste berichten (22% van alle tweets) zijn burgercontact;
  • 17% van alle tweets refereert aan vergaderingen, werk en beslissingen;
  • 14% van de berichten zijn persoonlijke berichten van de burgemeester, zoals felicitaties of condoleanceberichten;
  • Burgemeesters versturen nauwelijks tweets over culturele items en speciale evenementen.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.