Video vertegenwoordigt 30 procent van het dataverkeer op Instagram

M-commerce en sociale video's nog altijd in de lift

De introductie van een videodienst heeft Instagram geen windeieren gelegd: dertig procent van het dataverkeer dat deze app genereert komt inmiddels van video. Dit rapport biedt een actuele kijk op de trends bij de gebruikers van mobiele diensten en de ontwikkeling in mobiele content. Het rapport geeft een beeld van de veranderingen die zich in de nabije toekomst wereldwijd zullen voordoen op de netwerken van de aanbieders. Het rapport bevestigt de trend dat mobiele video gemeengoed is geworden in het dagelijks leven.

M-commerce: Ebay staat bovenaan

Hoewel m-commerce bezig is aan een duidelijke opmars is, geven mobiele gebruikers nog altijd de voorkeur aan het web boven een app. Sommige grote spelers op de m-commerce-markt steken met kop en schouders uit boven de anderen:

 • Van de mobiele Ebay-klanten gebruikt 65 procent de app, terwijl 52 procent via de Ebay-website toegang krijgt tot de diensten van het merk.
 • Bij Amazon gebruikt minder dan de helft van de klanten (41%) de app. Een ruime meerderheid (63%) bezoekt liever de website.
 • Groupon bengelt achteraan: slechts 33 procent van de mobiele gebruikers van deze dienst neemt zijn toevlucht tot de app, 71 procent zweert bij de website.  

Duel Instagram/Facebook tegen Vine/Twitter: wie zorgt voor het meeste videoverkeer?

In januari 2013 kondigde Twitter de introductie van Vine aan, een platform om korte filmpjes (van maximaal zes seconden) te maken en te delen op sociale media. Kort daarop, in juni 2013, was het de beurt aan Instagram, het platform om foto’s te delen dat onderdeel is van Facebook, om video’s van vijftien seconden te introduceren. Negen seconden meer lijkt een essentieel verschil te zijn, want:

 • De videodienst van Instagram genereert zes keer meer mobiel dataverkeer dan Vine.
 • Het videoaanbod vertegenwoordigt momenteel tussen 15 en 30 procent van al het Instagram-dataverkeer op de mobiele netwerken.
 • Instagram-videoclips zijn gemiddeld 1,8 keer zwaarder dan de clips die via Vine worden gedeeld.

Daarnaast heeft zich de laatste jaren een radicale verandering voltrokken in de populariteit van de verschillende mobiele videoformaten:

 • Sinds 2010 is het aandeel van het videoformaat MP4 gestegen van 4 procent van het volume aan mobiel videoverkeer tot 67 procent vandaag.
 • Flash is nog maar verantwoordelijk voor 12 procent van de mobiele video's, tegenover 90 procent in 2010
 • De DASH-formaten zijn gegroeid van 5 tot 12 procent.

De impact van reclame op de mobiele netwerken

De onderzoekers hebben de afgelopen twee jaar meer dan 150 mobiele reclamenetwerken over de hele wereld geanalyseerd. De snelle verspreiding van smartphones en tablets heeft ertoe geleid dat:

 • Mobiele advertenties een flinke groei doormaken: ze vertegenwoordigen momenteel 1,6 procent van het dataverkeer op iOS devices en 2,2 procent op Android-devices, in plaats van respectievelijk 1 en 2 procent in het eerste kwartaal van 2012.
 • In vergelijking met het eerste kwartaal van 2013 ontvangen mobiele abonnees twintig keer vaker geïllustreerde advertenties dan videoboodschappen. Deze verhouding zou de komende maanden en jaren in het voordeel van de videocontent moeten evolueren. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de verspreiding van de eerste videoadvertenties op Instagram op 1 november van dit jaar.

Drie apps verantwoordelijk voor het meeste dataverkeer op Android

Media Player, Mobile Browser en Google Play zorgen samen voor maar liefst 83 procent van het volume aan mobiele data in de Android-wereld. Media Player gaat met het leeuwendeel aan de haal, met meer dan de helft van al het mobiele dataverkeer. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de vier populairste iOS-apps: Media Player, Safari, AppStore en Facebook zijn samen verantwoordelijk voor 82 procent van het dataverkeer op iOS. Met 1 procent van het dataverkeer en 3 procent van de geregistreerde transacties genereert Facebook duidelijk minder verkeer op de Android-platforms dan op de iOS-devices.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.