Trendrapport Computer- en Internetgebruik 2011

Een Nederlands en Europees perspectief

Negen van de tien Nederlanders zijn in hun vrije tijd dagelijks op internet te vinden. Met 3 uur en 6 minuten stijgt niet alleen het gemiddelde internetgebruik in 2011 met 24 minuten per dag, veel gebruikers hebben ook steeds meer profijt van het internet. Jongeren en hoogopgeleiden profiteren meer van internet dan ouderen en laagopgeleiden. Hier dreigt een digitale kloof tussen bevolkingsgroepen.

De onderzoekers, prof. Dr. Jan van Dijk en Dr. Ing. Alexander van Deursen zien internet uitgroeien tot “een eerste levensbehoefte vergelijkbaar met eten en drinken”, maar waarschuwen voor een gebruikerskloof tussen hoog- en laagopgeleiden. 

De internetconsumptie van de Nederlander groeit nog steeds. Waar we in 2010 gemiddeld een dikke tweeënhalf uur (2 uur en 42 minuten) online waren, is ons gebruik in 2011 de kaap van de drie uur (3 uur en 6 minuten) gepasseerd. Studenten zijn van alle Nederlanders de meest actieve gebruikers; zij zijn gemiddeld net geen vier uur (3 uur en 54 minuten) per dag online, bijna een halve werkdag dus. Opnieuw blijkt dat ook werklozen en arbeidsongeschikten groot gebruikers zijn van internet. Doordat zij vooral voor ‘tijdrovende’ toepassingen als online gamen en chatten kiezen, volgen zij, wat gebruiksduur betreft, de studenten op de voet.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.