State of the Internet Report 2014

Nederland in Europese top 3 van landen met snelste internet

Dit rapport van Akamai geeft inzicht in wereldwijde, regionale en nationale cijfers over de snelheid van internetverbindingen, breedbandadoptie op zowel vaste als mobiele netwerken, de hoeveelheid verkeer die gegenereerd wordt bij online aanvallen, IPv6-implementaties en of 4K al voet aan de grond krijgt. Uit het rapport blijkt dat Nederland op vrijwel alle gebieden hoog scoort in de rankings van het afgelopen kwartaal. Ons land bevindt zich bijvoorbeeld in de Europese top 3 van landen met de snelste internetverbindingen. 

Het State of the Internet Report van het vierde kwartaal van 2014, inclusief alle data en statistieken, is beschikbaar via de Akamai State of the Internet site en via de Akamai State of the Internet app voor iOS en Android.

Over geheel 2014 bekeken, zien we een gezonde, wereldwijde groei in resultaten voor breedbandadoptie en 4K readiness. De goede infrastructuur in Nederland en het feit dat wij een belangrijk internetknooppunt hebben in Amsterdam, zorgen dat in Nederland relatief hoge internetsnelheden gehaald kunnen worden. Dat dat zeker nog niet overal in de wereld het geval is, blijkt uit recent onderzoek dat aangeeft dat 4,4 miljard mensen op de wereld nog niet online kunnen zijn. Het blijft dus erg belangrijk om de internetinfrastructuur wereldwijd te verbeteren en uit te breiden.

Enkele Europese en Nederlandse high lights uit het Akamai State of the Internet Report zijn: 

Gemiddelde verbindingssnelheid en breedbandconnectiviteit
De groeitrend in Europa heeft aangehouden in het afgelopen kwartaal.

  • Voor het derde opeenvolgende kwartaal is de wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid boven de breedbandgrens van 4 Mbps gebleven, de snelheid is vergeleken met een kwartaal eerder toegenomen met 0,7% tot 4.5 Mbps.
  • Van alle landen in Europa neemt Nederland de nummer drie-positie in als het gaat om de gemiddelde verbindingssnelheid met 14,2 Mbps. De gemiddelde snelheid lag vorig kwartaal alleen hoger in Zweden (14,6 Mbps) en Zwitserland (14,5 Mbps). Hiermee valt Nederland officieel in de ‘high broadband’-groep, waarin landen zitten die een gemiddelde snelheid realiseren van minimaal 10 Mbps.
  • In het vierde kwartaal is een aantal aankondigingen gedaan waardoor wordt verwacht dat de Europese Unie de komende jaren over de brug komt met nieuwe breedbandinitiatieven. Zo is de Europese Commissie voornemens 315 miljard euro te investeren in een plan dat moet zorgen voor een betere infrastructuur. 

Europa en 4K
Steeds meer mensen beschikken over een apparaat waarop 4K-beelden (ook wel Ultra HD) afgespeeld kunnen worden. Wanneer dergelijke beelden over het internet gestreamed moeten worden is veel capaciteit en een grote bandbreedte nodig.

Het State of the Internet-rapport van Akamai laat zien dat met een percentage van 31% Zwitserland het afgelopen kwartaal voorop liep met de zogenaamde ‘4K readiness’. Nederland volgt met 29% op een gedeelde tweede plek, samen met Zweden. 

Aanvalsverkeer en beveiliging
Akamai maakt gebruik van slimme technologieën en sensoren die het verkeer over het Akamai-netwerk in de gaten houden en zich specifiek richten op connectieverzoeken die potentieel geclassificeerd kunnen worden als aanvalsverkeer. Op basis van de data die zo verzameld wordt heeft Akamai inzicht in de landen waar dit verkeer vandaan komt en in de doelwitten van aanvallen, zowel op land- als op netwerkniveau. Belangrijk om daarbij op te merken is wel dat het land van herkomst dat gehaald kan worden uit het IP-adres, niet per definitie het land is van waaruit de aanval wordt opgezet. Criminelen zijn namelijk vaak in staat om hun afzendadres te vervalsen.

  • In het vierde kwartaal van 2014 zag Akamai aanvalsverkeer komen vanuit 199 verschillende landen, waarbij China met 41% met kop en schouders uitsteekt boven alle andere landen wereldwijd. Nummer twee is de Verenigde Staten met ‘maar’ 13%.
  • Nederland staat garant voor 1,2% van het aanvalsverkeer dat door Akamai is gemeten in het vierde kwartaal van 2014.
  • Het aanvalsverkeer vanuit Europa is sinds een kwartaal eerder gestegen met 11% naar 19% van het totaal. Het merendeel van het aanvalsverkeer komt nog steeds uit Azië (59%). 

Toename in aantal DDoS-aanvallen
Het State of the Internet Report geeft ook inzicht in DDoS-aanvallen die hebben plaatsgevonden. Klanten van Akamai meldden 327 aanvallen tijdens het vierde kwartaal van 2014. Dat is een toename van meer dan 20% vergeleken met het derde kwartaal. De aanvallen waren evenals de vorige kwartalen voor het merendeel gericht op de e-commerce en grote ondernemingen. 

Europa laat jaar-op-jaar de grootste groei zien in het aantal DDoS-aanvallen. Vergeleken met 2013 is het aantal aanvallen in 2014 gestegen met 28%, tot 214 aanvallen. 

IPv6
Europa gaat aan de leiding als het gaat om de adoptie van het IPv6-protocol.

  • België staat daarbij op nummer een, met 32% van de content-aanvragen die over IPv6 gaan. Dat is meer dan twee keer zoveel als in Duitsland, dat met 14% op nummer twee staat. Nederland komt niet voor in deze top 10.
  • In het vierde kwartaal van 2014 hebben bijna 803 miljoen IPv4-adressen uit 239 landen verbinding gelegd met het Akamai Intelligent Platform. Het aantal unieke IPv4-adressen dat door Akamai is geregistreerd groeit met 12 miljoen kwartaal-op-kwartaal. 

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.