State of the Internet Q1 2015

Nederland loopt sterk achter op het gebied van mobiele internetsnelheid

Dit rapport geeft inzicht in wereldwijde, regionale en nationale cijfers van de snelheid van internetverbindingen, breedbandadoptie op zowel vaste als mobiele netwerken, de hoeveelheid verkeer die gegenereerd wordt bij online aanvallen, IPv6-implementaties en of 4K al voet aan de grond krijgt. Uit het rapport voor Q1 blijkt onder andere dat Nederland koploper is in de adoptie van breedbandinternet in Europa, maar dat ons land hopeloos achterloopt als het gaat om de snelheid van mobiel internet.

Enkele wereldwijde, Europese en Nederlandse highlights uit het Akamai State of the Internet Report van Q1 2015 zijn:

Gemiddelde verbindingssnelheid en breedbandconnectiviteit

 • In het eerste kwartaal van 2015 bereikte de gemiddelde wereldwijde verbindingssnelheid voor het eerst de 5 Mbps. Dat is 10 procent meer dan het kwartaal hiervoor. (Mbps staat voor megabit per seconde en komt neer op 0,125 megabyte per seconde).
 • De gemiddelde snelheid in de landen die de top-10 aanvoeren, zitten allemaal (ruim) boven de 10 Mbps.
 • Nederland staat op de vijfde plaats wereldwijd met een gemiddelde snelheid van 15,3 Mbps.
 • De gemiddelde internetsnelheid steeg in 131 landen, waarbij Fiji een toename zag van wel 128% naar 6,2 Mbps en Japan een bescheiden toename van 0,4% tot 15,2 Mbps.
 • De gemiddelde wereldwijde pieksnelheid is toegenomen tot 29,1 Mbps. Nederland heeft op het gebied van pieksnelheden een dertiende plaats met een gemiddelde pieksnelheid van 61,5 Mbps. 

Voor het eerst geeft het Akamai State of the Internet-rapport ook inzicht in het aantal verbindingen dat verkeer aankan van meer dan 25 Mbps.

 • Wereldwijd kon 4,6% van het aantal verbindingen een snelheid aan van minimaal 25 Mbps. Nederland loopt hierbij voor op het wereldwijde gemiddelde met 9,8% van de verbindingen en bekleedt daarmee de 9e positie wereldwijd.
 • Akamai mat ook het aantal verbindingen dat connectie maakte met minimaal 4 Mbps, 10 Mbps en 15 Mbps. Nederland loopt hier duidelijk voorop en heeft bij zowel 4 als 10 Mbps de nummer 1-positie in Europa. Alleen bij 15 Mbps moet Nederland Zweden voor zich dulden. 

Mobiel internet
Akamai heeft voor het State of the Internet-rapport van het eerste kwartaal van dit jaar 62 landen meegenomen in de metingen voor de gemiddelde mobiele internetsnelheden.

 • Het Verenigd Koninkrijk heeft het snelste mobiele internet ter wereld met 20,4 Mbps.
 • Nederland scoort hier nog steeds relatief slecht met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 5,5 Mpbs. Nederland moet bijvoorbeeld zijn meerdere erkennen in landen als Slovenië, Oekraïne en Turkije.
 • Vietnam heeft het traagste mobiele netwerk met 1,3 Mbps.
 • 60% van de mobiele internetverbindingen in Nederland heeft een snelheid van meer dan 4 Mbps. Nederland doet het hierin beter dan Duitsland (35%) maar moet veel landen voor zich dulden waaronder Denemarken (98%), Zweden (97%) en ook België (80%). 

IPv4 en IPv6
Ondanks dat het IPv6-protocol veel in het nieuws is en in populariteit toeneemt, is het aantal unieke IPv4-adressen dat Akamai heeft gemeten in het eerste kwartaal van 2015 gestegen met bijna 10 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk en Japan lopen in deze relatieve groei voorop met respectievelijk 30.556.750 en 44.487.590 unieke IPv4-adressen gemeten in Q1 2015. Nederland komt met 9.260.974 niet voor in de top-10. 

Europa loopt voorop met het grootste percentage content-aanvragen over het IPv6-protocol. België is hierbij nog steeds de koploper met een derde van alle verzoeken die via dit protocol wordt gedaan. Nederland komt zelfs in de Europese top-10 niet voor.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.