Smart future

De volgende fase van het internettijdperk

De wereld staat aan de vooravond van een nieuwe fase in het internettijdperk, waarin alle dingen met elkaar gaan communiceren en – zonder tussenkomst van de mens – autonoom acties uitvoeren. Smart technology zal resulteren in nieuwe basisinnovaties die zullen leiden tot een afbraak van oude structuren en impact hebben op alle economische sectoren. 

Smart schudt gehele economie op

Op dit moment bevinden we ons in een overgangsfase: ‘creative destruction’. Een proces van technologische veranderingen, waarbij bestaande en nieuwe uitvindingen zich ontwikkelen. Deze zullen, net als andere historische technologische doorbraken – van stoommachine tot microchip – uitgroeien tot basinnovaties die de economische structuur blijvend en ingrijpend veranderen. Smart technologie speelt een centrale rol: alles wordt een computer en onderling met elkaar verbonden. ABN AMRO denkt dat deze ontwikkelingen alle sectoren zullen raken. Zoals de zorg – waar robots de nieuwe ‘handen aan het bed’ worden – of de bouw, waar bewoners dankzij domotica hun huis volledig interactief kunnen bedienen. Nu nog via één centraal apparaat, straks mogelijk via spraak of een slimme bril. Ook in de industrie verandert er veel. Slimme fabrieken passen fabricageprocessen zelf aan zodra een storing optreedt. Voor alle sectoren geldt dat structuren en processen worden opgeschud en opnieuw uitgevonden.

Van Smart Farming tot Smart Money

In haar rapport schetst ABN AMRO toekomstscenario’s voor vijf economische sectoren. Zo vervult de Nederlandse agrarische sector een internationale voortrekkersrol op het gebied van Smart Farming. Deze nieuwe stap in agri-automatisering laat producenten betere beslissingen nemen met behulp van gedetailleerde meet- en regelhulpmiddelen. In de logistieke sector werken pioniers aan het Cross Chain Control Center (4C): een regiecentrum waar zij met behulp van slimme IT-toepassingen en datasharing goederenstromen bundelen. Zo zorgen ze voor een hogere beladingsgraad, minder kosten en een lagere CO2-uitstoot. In de bouw neemt de vraag naar Smart Homes toe, waarin door bouwoplossingen bewoners ondanks fysieke ongemakken of ouderdom thuis kunnen blijven wonen. ABN AMRO denkt dat domotica in de komende jaren een vlucht zal nemen: van een koelkast die zelf boodschappen bestelt tot sensoren die bij gebrek aan beweging in huis de thuiszorg zal waarschuwen. In de kledingindustrie zullen Smart Textiles – met een groeiprognose van ruim 400 procent in 8 jaar: 1,5 miljard dollar omzet in 2020 – uit hun jasje groeien. Nu is dit nog een niche in de markt voor wearable tech, met gadgets als Google Glass en smartwatches. De meeste potentie zit in vier toepassingsgebieden: medisch, beschermende werkkleding, sport en mode. In het betalingsverkeer wordt ‘betalen’ straks steeds meer ‘beleven’. Nu vrijwel iedereen een smartphone heeft, ontstaan nieuwe behoeften, zoals contactloos afrekenen. Betalen 3.0 is niet alleen 100 procent digitaal, maar vooral slim: persoonlijk en meer contextueel.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.