Samen leren: Tieners en sociale media

Waar wij het nog expliciet hebben over sociale media is dit voor veel tieners een tweede natuurlijk. Zowel voor hobby's als voor school worden social media veelvuldig ingezet: zowel via YouTube, Twitter, Facebook als WhatsApp. Om meer te weten te komen over het gebruik van social media ten behoeve van 'samen leren' onderzochten stichting Mijn Kind Online en Kennisnet in welke mate en hoe tieners social media gebruiken voor de eigen ontwikkeling, samenwerken en leren.

Driekwart van de onderzochte tieners wil meer gebruik maken van social media op school. Persoonlijk gebruiken zij het al veel om vragen te stellen en/of om informatie op te zoeken. De kennis over de beschikbare mogelijkheden loop sterk uiteen en is sterk afhankelijk van de leeftijd. Over het algemeen geldt hoe jonger, hoe minder kennis. Nieuwe diensten als Instagram en Snapchat minder bekend onder jonge kids dan bij 15- tot 17-jarigen. Daarnaast begrijpen jongere kinderen nog minder goed hoe deze diensten werken.

De verschillen in het gebruik van social media naar geslacht zijn opvallend groot. Meisjes blijken zowel Twitter, Hyves, Tumblr als Instagram meer te gebruiken. Met name bij die laatste is het verschil groot: 10 procent van de jongens tegenover 26 procent van de meisjes.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.