Profielen en trends Video-on-Demand

Het aantal Nederlanders dat via Video-on-Demand thuis naar films kijkt is in drie jaar tijd meer dan verdubbeld is. Dat blijkt uit dit rapport van Stichting Filmonderzoek. Met VoD kunnen consumenten via het internet films, tv programma’s en andere videocontent direct op de computer, tablet of via een set-top box aangesloten op de televisie streamen. Inmiddels kijken bijna 2 miljoen Nederlanders via Video-on-Demand (VoD) naar films. De omzet is opgelopen naar ±72 miljoen euro. 

Vooral gezinnen met kinderen waarvan de ouders hoog opgeleid zijn, hebben het gemak van VoD ontdekt. Onder de frequente kijkers bevinden zich relatief vaak jongeren en mannen. Daarnaast komt uit het onderzoek duidelijk naar voren dat de 25 tot en met 44 jarigen een belangrijke groeimarkt vormen. Ook is VoD meer in trek bij stedelingen en de hogere inkomens.  Hierbij maakt de helft gebruik van de diensten van kabelaanbieders zoals Ziggo en UPC. Een derde kijkt via telecomaanbieders zoals KPN en XS4ALL (32%). Slechts 5% zet iTunes in om films in huis te halen. VoD neemt een kwart van de omzet van de totale home video markt voor haar rekening.  

Groei minder snel dan in 2011

De toename van het aantal gebruikers was in 2012 minder hoog (+41%) dan in 2011 (+62%). Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen meer gebruik maken van illegaal online streaming.

Over het onderzoek

De enquête is eind 2012 uitgezet in het wetenschappelijk onderzoekspanel van  CentERdata en door 2.242 respondenten ingevuld  (responspercentage van bijna 74%). Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking ouder dan 16 jaar.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.