OPTA jaarverslag en marktmonitor 2012

  • Onderzoek
  • Mobile
  • 2656 X bekeken

Door het succes van mobiel internet is sms definitief op z’n retour. Dit is een van de conclusies uit OPTA’s marktmonitor 2012. Per mobiele telefoon worden maandelijks gemiddeld nog maar 36 sms-berichtjes verstuurd. Dit is een daling van 27 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het maandelijks verbruik van internet per mobiel is met maar liefst 42 procent gestegen: van 128 Mb naar 182 Mb. 

Mobiele telefoons

Halverwege 2012 zijn er 19,4 miljoen mobiele telefoons in gebruik in Nederland. Hiervan wordt 45 procent niet alleen gebruikt om te bellen, maar ook om te internetten. Daarnaast zijn er zo’n 1 miljoen mobiele aansluitingen voor dongels en tablets. Het totaal aantal aansluitingen met mobiel internet is 28 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Er worden niet alleen méér abonnementen voor mobiel internet verkocht, het verbruik per abonnement is ook hoger. De stijging van het gebruik van mobiel internet heeft vooralsnog niet geleid tot een sterke daling in het mobiel bellen. Het aantal belminuten per maand daalt licht van 98 minuten naar 97 minuten.

Vaste telefonie

Terwijl het mobiel bellen slechts licht afneemt, is het bellen over de vaste lijn met ruim 4 procent afgenomen. Medio 2011 werd gemiddeld nog 255 minuten per maand gebeld over een vaste lijn, terwijl dat een jaar later 244 minuten zijn. Het aantal vaste aansluitingen is diezelfde periode minder hard gedaald, met 100.000 naar 7,1 miljoen.

Televisie

Het aantal televisieabonnementen blijft groeien in Nederland. Halverwege 2012 is het totaal aantal abonnementen gegroeid van 7,6 naar 7,7 miljoen. Vier van de vijf abonnementen bevatten inmiddels digitale televisie. Dertig procent van de consumenten kiest voor een alternatief voor de kabel. Met name televisie via DSL (IPTV) en glasvezel worden steeds populairder.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.