Online Ad Spend Study 2014 Q3

Mobiele marketing motor van online advertentiegroei

De online advertentiemarkt in Nederland is ook in het derde kwartaal van 2014 gegroeid. Q3 liet een totale omzet zien van 323 miljoen euro, 11% meer dan in Q3 van vorig jaar. De groei binnen mobile advertising, die in het eerste half jaar van 2014 eindelijk van de grond kwam, zette verder door en liet een stijging zien van maar liefst 91% ten opzichte van derde kwartaal 2013. 

Display advertising

Net als in het eerste half jaar van 2014, is de grootste groei te zien binnen display advertising, +13%, gevolgd door Search (+10%). Q3 is traditioneel gezien een wat zwakker kwartaal voor display: met name video zakt vaak terug in Q3, echter video heeft in Q3 van 2014 toch een groei van 16% ten opzichte van vorig jaar laten zien. De trend in de afgelopen jaren is dat display in Q4 vervolgens juist heel goed scoort. Dat is ook de voorspelling voor dit jaar.

Mobile

De genoemde stijging van 91% ten opzichten van Q3 vorig jaar valt op. “Een positief signaal. Mobile is steeds vaker een serieus onderdeel van mediaplanning. Een beweging die het IAB toejuicht. Er is echter nog een aardige kloof te overbruggen tussen de enorme time spend op Mobile, versus ad spend op Mobile”, Aldus Joris van Heukelom, bestuursvoorzitter van IAB Nederland

Programmatic trading

Het geautomatiseerd verhandelen van digitale advertentieruimte,  is inmiddels een breed gedragen fenomeen. 61% van de standaard display uitingen (embedded formats) wordt al op deze manier verhandeld. Video formaten blijven staan op 7% aandeel binnen programmatic. CPM lijkt, mede door de opkomst van programmatic trading, het dominante afrekenmodel te blijven.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.