Moving Pictures 2013

Samen kijken naar TV programma’s is toegenomen

  • Onderzoek
  • Media
  • 3213 X bekeken

Steeds meer Nederlanders bekijken via smartphone en tablet video. Bijna de helft van de Nederlanders van 13 jaar en ouder (48 procent) kijkt wel eens videomateriaal op een smartphone en ruim een derde (36 procent) kijkt wel eens videomateriaal op een tablet. Aan de hand van dit onderzoek monitort SKO de trends in het gebruik van smartphones, tablets, desktops, laptops en het TV scherm voor het bekijken van audiovisueel materiaal.

Verder blijkt dat er meer TV content via het TV scherm wordt gekeken. Dat was in 2012 al 89 procent van alle AV content die op het TV scherm wordt bekeken en dat aandeel stijgt nu naar 93 procent. Naast TV content (TV programma’s en/of onderdelen daarvan) werd ook het kijken naar overige professionele AV content (films, documentaires, series) en user generated content onderzocht (zelf/door vrienden of door anderen gemaakt). 

Er zijn ook gegevens verzameld over het ‘samen kijken’ naar verschillende vormen van AV content. Het samen kijken  naar TV content is toegenomen van 39% naar 45%.

Groei kijken videocontent komt door groei devices

De groei van het bereik van videocontent via smartphones en tablets is vooral toe te schrijven aan de groeiende penetratie van deze devices.  Binnen de groep apparaat bezitters is het bereik van AV content via tablet, smartphone en laptop namelijk niet toegenomen. Zo kijkt zowel in 2012 als in 2013 circa 70 procent van de tablet bezitters wel eens AV content op dit apparaat. Het aantal Nederlanders van 13 jaar en ouder dat een tablet of een smartphone bezit, is significant toegenomen. In 2012 gaf 34 procent aan een tablet te bezitten, in 2013 is dat percentage gestegen naar 51 procent. De stijging van het smartphone-bezit verliep van 54 procent in 2012 naar 63 procent in 2013.
 

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.