Kinderen op social media

8 op de 10 ouders volgt kind op sociale media

Ouders willen zien waar hun kind op social media mee bezig is (74%) en met wie hij/zij omgaat (49%). Desondanks zijn ouders van kinderen tussen 10 en 14 jaar oud positief over het gebruik van sociale media door kinderen. Ze vinden dat het gebruik een positief effect kan hebben op de Engelse taalvaardigheid (56%) en op de communicatievaardigheden (48%) van hun kinderen. Daarnaast zien ouders kansen in het delen van informatie (71%) en in het maken en delen van huiswerk (62%). De meeste kinderen weten dat ze door hun ouders worden gevolgd op sociale media (71%). Een op de drie ouders reageert ook op berichten van hun kind op social media.

Persoonlijk contact belangrijker

Kinderen vinden vooral het plezier dat ze aan sociale media hebben belangrijk. Ze spelen spelletjes (71%) en delen grappige berichten (66%). Vooral YouTube (72%) wordt gebruikt, op de voet gevolgd door WhatsApp (67%). Kinderen gebruiken WhatsApp vooral omdat ze het belangrijk vinden voortdurend in contact te staan met hun vrienden en familie. Een op de vier kinderen besteedt hier minimaal 2 uur per dag aan. Opvallend is wel dat ze persoonlijk contact met hun ouders en vrienden veel belangrijker blijven vinden dan het contact via sociale media (cijfers resp. 8,8 en 8,4 versus 5,3 en 6.3 op schaal 1-10). De helft van de ouders had ook wel Whatsapp willen hebben in hun jeugd.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Mediawijzer.net. Het betreft een kwantitatief online onderzoek met een representatieve steekproef van Nederlandse ouders (600) met kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.