Kapers op de kust

Over het kapen van persoonsgegevens door kinder-apps

Het app-aanbod voor smartphones en tablets stijgt enorm. In 2008 waren er ongeveer 600 apps beschikbaar; 5 jaar later – in 2013 – stonden er al zo’n 1 miljoen apps in de iTunes App Store en de Google Play Store. Veel van die apps zijn gericht op kinderen. Dat brengt een groeiende zorg met zich mee, vanwege alle persoonlijke informatie die door die apps verzameld en gedeeld wordt. Het gaat daarbij niet alleen om naam- en adresgegevens; ook afbeeldingen van personen gelden als persoonsgegevens. Wat voor informatie verzamelen die apps eigenlijk, wat gebeurt ermee, en wat kan er mis gaan?

Wat mag wel en wat mag niet? Hoe kijken deskundigen ertegen aan, en wat zijn hun zorgen (of valt het allemaal wel mee)? Al dat soort vragen vormden het uitgangspunt voor het onderhavige rapport, over kinder-apps en privacy.

Op dit moment zijn er nog geen dingen vreselijk mis gegaan. Dat is echter geen reden om de ogen te sluiten voor wat er mis kán gaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Tegelijkertijd is het ontbreken van aansprekende casussen wel een handicap voor het overbrengen van de boodschap dat je ontzettend alert moet zijn. Het onderwerp interesseert ouders nauwelijks, omdat ze nog geen afschrikwekkende voorbeelden hebben gezien. Positief is wél dat online-privacy de laatste tijd hoger op de publieke agenda is komen te staan, sinds de onthullingen van Edward Snowden over de NSA. Het onderzoek Tieners en online-privacy (MKO/Kennisnet, 2014) laat zien dat dit zelfs al is doorgedrongen tot veel kinderen en jongeren.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.