Gamesmonitor ‘12

De Nederlandse gamesindustrie in cijfers

De game-industrie in Nederland is twee keer zo groot als werd gedacht. Dat is goed nieuws voor de innovatie, zeggen onderzoekers van TNO. Dit rapport bevat de onderzoeksresultaten van het grote onderzoek naar de Nederlandse gamesindustrie: omvang, soorten bedrijven en werkgelegenheid, kansen, bedreigingen en internationaal perspectief. Het rapport is mogelijk gemaakt door TFI, TNO, Control Magazine en Monpellier Venture met medewerking van DGA, iMMovator en DGG.

Er zijn zeker 330 bedrijven actief in de gamessector. Zij hebben het bouwen, uitgeven of distribueren van games als hoofdtaak. Daarnaast bestaan er nog een hoop bedrijven die wel aan games werken, maar dit niet als hoofdtaak zien. De 330 bedrijven zijn goed voor ongeveer drieduizend banen.

De bedrijven hebben een voorbeeldfunctie, zo schrijven de onderzoekers, omdat ze snappen hoe ze geld kunnen verdienen met creativiteit. Met ruim driehonderd bedrijven telt Nederland net zo veel gamebedrijven als Frankrijk en Engeland. Daar is het gemiddelde aantal banen per bedrijven wel hoger. De omzet voor de Nederlandse industrie in 2011 wordt geraamd op 150 tot 225 miljoen euro. 

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.