From exponential technologies to exponential innovation

Exponentiele technologieën brandstof voor exponentiele innovaties

Het computervermogen, computergeheugen en de bandbreedte nemen al jaren exponentieel in capaciteit toe terwijl de kosten relatief sterk dalen. Innovators gebruiken daarom deze drie technologische als bouwstenen voor innovaties, waardoor een opeenstapeling van nieuwe technologieën, nieuwe materialen en nieuwe manieren van werken en zakendoen ontstaat. Het tempo en de omvang van deze ontwikkelingen vormen een grote uitdaging voor bedrijven. 

Dit rapport is onderdeel van de 2013 Shift Index serie die Deloitte uitbrengt. Het rapport gaat onder meer in op het ontwrichtende karakter van de exponentiele technologieën binnen en tussen de verschillende marktsectoren. “Door het tempo waarin innovaties elkaar opvolgen maar ook met elkaar interacteren waardoor weer nieuwe innovaties ontstaan, veranderen traditionele marktsectoren. Denk aan hoe Tesla de automotive sector verandert met haar op software en nieuwe technologie gebaseerde business model of hoe softwarebedrijf Autodesk zich op het gebied van biotechnologie begeeft met het project Cyborg,” aldus Daan Witteveen, managing partner Technology, Media & Telecommunications bij Deloitte. De impact wordt nog verder versterkt als technologieën samen komen in open platformen en ecosystemen en investeringen en doorlooptijden van nieuwe innovaties gereduceerd worden.

De veranderingen die exponentiele innovaties met zich mee brengen, vergroten de druk op multinationals om te presteren. Bertoen: “Deze bedrijven kunnen stappen maken door hun kennis te vergroten van deze exponentiele technologieën en ze in te zetten voor hun business model. Door buiten de organisatiemuren een netwerk op te bouwen met andere bedrijven, startups en instellingen, kunnen daarnaast technologieën en business modellen gecombineerd worden om nieuwe producten en diensten te creëren. Het vermogen om technologieën te combineren en samen te werken om zo bestaande innovaties verder te ontwikkelen is de kern van exponentiele innovatie en daarmee van business modellen in de toekomst.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.