Freelancers Tarievenonderzoek 2014

Freelancer rekent in 2014 gemiddeld €45 per uur

Uit dit onderzoek blijkt dat de best betaalde freelancers van 2013, in 2014 21% minder zijn gaan verdienen. Freelancers die in 2013 minder dan €45 per uur rekenden, hebben daarentegen hun tarief zien groeien. De uurtarieven uit verschillende branches zijn hierdoor dichter bij elkaar komen te liggen, met een marktgemiddelde van €45 per uur.

'Marketing' het zwaarst getroffen

Uit de in het afgelopen jaar uitgebrachte offertes op Hoofdkraan.nl blijkt dat freelancers binnen de branche 'Marketing' de grootste klappen hebben gehad; zij vroegen 21% minder dan vorig jaar. Met een gemiddeld uurtarief van €49 verdienen zij echter nog wel boven het marktgemiddelde. De grootste groeier van 2014 is de branche 'Websites & Applicaties'. Deze freelancers rekenen nu gemiddeld €47 per uur, 10% meer dan vorig jaar.

Docenten, fotografen en office managers rekenen in 2014 een tarief van boven de €60 per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers. Secretaresses, salarisadministrateurs en vertalers delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van €35 of lager.

Toenemend aantal freelancers oorzaak tariefverschuivingen

Volgens Floor Poot, directeur van Hoofdkraan.nl, zijn de tariefverschuivingen te wijten aan het toenemende aantal freelancers en zelfstandigen in Nederland. Eind 2013 telde Nederland bijna 800.000 zzp'ers en ieder jaar neemt dit aantal met zo'n 40.000 toe. Deze continue groei in combinatie met een transparante markt heeft zijn uitwerking op de prijs die freelancers voor hun diensten vragen. "Offertes komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Het onderscheid wordt gemaakt op kwaliteit en flexibiliteit. De prijs is een gegeven."

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.